начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Проблем с напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с напускане

Мнениеот akela » 21 Фев 2007, 09:42

Здравейте на всички. Случайно открих вашия форум и ми се стори доста смислен и компетентен. Искам да Ви попитам за следния казус.
Налага ми се да сменя настоящата си работа. Основният проблем е че новият работодател иска да ме назначи от 1ви Март на работа, а ме уведоми за това си намерение едва вчера. По-големият проблем е, че се касае за нов тип работа, различна от досегашната ми и ми е нужно да съм на линия още от самото начало, за да влезна бързо в час. Доколкото съм информиран трябва да пусна молба за напускане със срок на един календарен месец. Заявих намерението си на сегашният ми работодател вчера и си пуснах молба за напускане. Имам няколко конкретни въпроса към вас знаещите:

1. Инвалид съм на почти 70% с ляв долен крайник - това дава ли ми право да ползвам повече годишен отпуск?
2. След молбата ми за напускане имам ли право да си пусна платен отпуск (ако ми е останал такъв) и Сегашният Ми Работодател има ли право да ми я откаже?
3. Как се образува годишния платен отпуск в дадена фирма в рамките на една календарна година. (?а ми е породен от следното - колко дни отпуск имам считано от 01.01.2007 до днешна дата от полагаемите ми 20 за година)
4. Понеже подписах договор с основната ни фирма преди няколко години и в последствие бях преназначен в фирма с друго име, но собственост на шефа ми, какво трябва да напиша в молбата си - фирмата, в която съм назначен според преназначението или тази, в която започнах работа в самото начало.

Ще бъда благодарен за бързи и изчерпателни отговори. И за всякакви по-разумни предложения с оглед на описаната ситуация. Благодаря Ви.
akela
Нов потребител

Мнениеот julia_s » 22 Фев 2007, 13:06

1. На колко дни отпуск имате право, зависи от записаното в трудовия ви договор или съответно ако има КТД. Затова, че имате инвалидност, КТ не ви дава допълнителен отпуск.
2. Идеята на предизвестието е, да има време другата страна (в случая работодателят) да си намери друг човек за работата. Принципът поради това е, че предизвестието се отработва реално, а не формално. Ако работодателят ви е съгласен-ще ви даде отпуска, но не е длъжен.
3. Пропорционално на отработеното време.
4. Предизвестието ви е към този, който в последния ви трудов договор пише за работодател.
п.с. Най-добре се разберете да прекратите договора по взаимно съгласие.
julia_s
Младши потребител

Мнениеот nat » 22 Фев 2007, 14:03

По отношение на размера на платен годишен отпуск за работници и служители със загубена работоспособност 50 или повече от 50% виж чл.319 от Кодекса на труда. Конкретният размер на платения годишен отпуск се уговаря в индивидуалния трудов договор като този размер не може да е по-малък от този, определен в чл.155 респ. 319 КТ.
Съгласно чл.326 КТ всеки работник или служител може да прекрати трудовото си правоотношение с предизвестие съответно най-малко 1 месец, ако работи по трудов договор за неопределено време или 3 месеца, ако работи по срочен трудов договор. Конкретният размер на предизвестието също се уговаря в индивидуалния трудов договор.
В хипотезата на чл.326 КТ работникът или служителят може да не отработи даденото предизвестие, а да заплати на работодателя частта от предизвестието, соято няма да отработи (виж.220 КТ)
nat
Потребител

Мнениеот julia_s » 22 Фев 2007, 14:30

Ами на пръв поглед не мога да се съглася (за съжаление нямам време да ровя в момента), защото май лицето трябва да е трудоустроено, за да се ползва от чл.319, а в случая няма данни да е.
julia_s
Младши потребител

Назад към Трудово право