начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

възстановяване на работа след незаконно уволнение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

възстановяване на работа след незаконно уволнение

Мнениеот Тани » 08 Авг 2004, 14:41

Моля, за вашето мнение
Моето дело все още не е приключило-очаквам обжалване от работодателя пред 3-та инстанция.( в 1-ва и 2-ра съдът се е произнесъл в моя полза) В решението на второинстанционния съд се потвърждава, че към момента на уволнението - поради съкращение в щата, всъщност не може да се докаже такова съкращение, тъй като няма заповед на органа (СД) оправомощен да извършва промени в ЩР. Делото е от 2000г и вероятността да се точи още 2 години е реална.
Въпросът ми е : Ако след тези две години и 3-тата инстанция се произнесе в моя полза и поискам да се върна на работа, обаче през миналите години моята длъжност, която беше единствена в ЩР вече е съкратена къде ще ме върнат? Или много лесно ще ми издадат заповед по същия член по който бях уволнена през 2000г. И тогава за какво са били изхабени нервите и заплатени адвокатските хонорари.
Тани

Re: възстановяване на работа след незаконно уволнение

Мнениеот донна2 » 08 Авг 2004, 19:48

ако длъжноста не съществува след като делото приключи процедурата е следната възстановяват ви и едновременно ви връчват и заповедта за уволнение/е при добро желание може да ви предложат и друга работа /
положителното ще е че и да ви уволнят отново ,ще сте си получили обещетението до 6 заплати за времето през което сте останали без работа/ако разбира се сте имали такъв иск/ , уволнят ли ви ще ви платят и отпуските за времето от уволнението до въстановяването /е разбира се ако сте работили при друг работодател в тоя период и сте ползвали отпуск или такава ви се полага от другия работодател няма да получите това обезщетение /,за периода през който сте останали без работа поради незаконно увалнение се дължат осигурителни вноски от уволнението до възстановяването върху последното брутно трудово възнаграждение ,ако не сте били осигурявана ,а ако сте били осиг. вноски се внасят върху разликата между последното БТВ и осигурителния доход за периода ,ако тоя доход е по-малък
донна2

Мнениеот лунатик » 08 Авг 2004, 22:21

Впрочем, забавянето 2-3 години във ВКС си има и добрите страни. На първо място - периодът на незаконното уволнение се признава за осигурителен стаж. Осигуровките за този стаж ги дължи работодателя. /май и здравните влизаха в този кюп/. При положение, че през този период не сте работили - това ще ви донесе 3-4-5 год осигурителен стаж за времето на незаконно уволнение, което никак не е малко /човек трябва да мисли и за старините си/. При заплата преди уволнението от примерно 250 лв. и при дължими вноски 36,7% ДОО+6% здр. осиг. ще означава че сте си "спестили" над 100 лв. месечни осигуровки за да придобиете този осигурителен стаж. А на второ място - разбира се и обезщетението за неползван платен годишен отпуск за тези 3-4-5 год.
А ако сте работили - на трудов договор или като ЕТ - пак ще има благоприятни последици - според КСО когато, човек е осигуряван на две основания,може да се признаят 4 години осигуряване на 2 основания за 5 години осигурителен стаж.
А с изпълнителен лист за обезщетението за 6-те заплати можете да се снабдите още сега и да го "осребрите", ведно със законната лихва. Има обаче опасност да върнете полученото по този изпълнителен лист, ако ВКС отмени решението на въззивната инстанция и признае уволненито за законосъобразно.
А освен това - заплатените адвокатски хонорари ще ви ги изплати работодателя - в изпълнителния лист би следвало и те да фигурират наред с основното обезщетение / разбира се -ако сте ги искали в хода на делото /.
лунатик

Мнениеот Тани » 09 Авг 2004, 09:41

Благодаря за съдействието. Що се отнася до обещетения и ползи съм на ясно, вече съм и Гл. счетоводител. Въпросът ми по скоро е за липсата на логика в закона, защото работата, от която бях отстранена е в областта на точните науки(по първата ми магистратура) и по този начи недопускайки ме до работното място, не ми се дава възможност да завърша докторантурата си. Възможно ли е да заведа нов съдебен иск към работодателя, който ще ме уволни повторно, за това? И как да оценя паричната равностойност на подобна перверзия!
Тани

Мнениеот донна2 » 09 Авг 2004, 09:53

аз лично не виждам връзка между докторатурата и уволнението , ако сте на редовна вие сте на свободен режим ,ако сте на задочна никакъв проблем ,ако сте на свободна още по малко ,ако бившия ви работодател е поел задължение да ви изплаща нещо по докторантурата напишете точно какво и с какъв договор
донна2

Мнениеот Тани » 10 Авг 2004, 01:23

Уважаема Дона,защитата на докторска теза в областа на приложните науки (те също се водят точни, макар и изследванията да не са от фундаментално естество) се базира на експериментални данни от изследвания на реални обекти. Когато работникът (имам предвид обикновен инженер) няма възможност последователно да събира данните в тяхната динамика( т.е няколкогодишно наблюдение върху обекта) за да подкрепи своите обобщения, трудът му отива на вятъра. Това между другото. А сега по същество:
С измененията и допълненията на КТ от ДВ бр.52/18.06.2004г влизащ и в сила от 01.08.2004г. се променят някои неща. Напр.
1.минимално необходимо задължително съдържание на трудовия договор
• Данни за страните
Трудовият договор трябва да съдържа: за работодателя - юридическо лице или едноличен търговец - наименованието, седалището и адреса на управление на юридическото лице или едноличния търговец, БУЛСТАТ, данъчен номер, името/имената на лицето/лицата, което/които го представляват, единния граждански номер (личния номер - за чужденец); за работника или служителя - името на лицето, постоянния адрес, единния граждански номер (личния номер - за чужденец), вида и степента на притежаваното образование, както и данни за притежаваната научна степен, ако е свързана с изпълняваната от него работа.
• Датата на сключването и начало на изпълнение на договора свързано с изискването на КТ за уведомяване на НОИ за сключването на трудов договор и със задължението на работодателя да не допуска до работа работника или служителя преди връчването на копие от уведомлението до НОИ
(Напомням,че към 20.04.2003г. не съм била със заварен труд.договор и не съм включена в подаваните към тази дата списъци)
• Времетраене на трудовия договор
• Размер на основния и удължения платен годишен отпуск и на допълнителните платени годишни отпуски
• Еднакъв срок на предизвестие и за двете страни при прекратяване на трудовия договор
• Основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, както и периодичността на тяхното изплащане
• Продължителност на работния ден или седмица

Промените в КТ не задължават работодателя да оформя нови трудови договори, но вероятно ще трябва да изготви допълнителни споразумения за работещите в момента.
Интересно ми е как в моя конкретен случай ще бъде отразено възстановяването ми на работа - по стария труд.договор, за да може да бъде прекратен отново.
Тани

Мнениеот лунатик » 10 Авг 2004, 11:00

Тани, чудно ми е как направи извод , че:
"...трудовият договор трябва да съдържа: за работодателя - юридическо лице или едноличен търговец - наименованието, седалището и адреса на управление на юридическото лице или едноличния търговец, БУЛСТАТ, данъчен номер, името/имената на лицето/лицата, което/които го представляват, единния граждански номер (личния номер - за чужденец); за работника или служителя - името на лицето, постоянния адрес, единния граждански номер (личния номер - за чужденец), вида и степента на притежаваното образование, както и данни за притежаваната научна степен, ако е свързана с изпълняваната от него работа...."
и то само въз основа на лаконичната разпоредба на КТ:
"чл. 66. (Изм.-ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм.-ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 1 август 2004 г.) Трудовият договор съдържа ДАННИ ЗА СТРАНИТЕ..."

За индивидуализацията на страните трудовия договор е достатъчно името /фирмата/ на работодателя, адреса му и кой го представлява. За работника - имената, и адреса му. Но други данни: Булстат, данъчен номер, ЕГН, образование, научна степен и т.н. не са задължителни. Даже упоменаването на ЕГН под път и над път е недопустимо с оглед защитата на личните данни. Помисли - ако в трудовия договор липсват Булстат и данъчен номер - това ще бъде ли недействителен трудовор договор?

В твоя конкретен случай, с признаване на уволнението за незаконно и отмяната му, се счита, че трудовото правоотношение не е било прекратявано изобщо. Нещата се възстановяват в същия вид и обем както са били преди това. Пък работодателят при новото уволнение може пак да сбърка някъде, като колелото но съдебната одисея ще се завърти отново.

А за докторантурата. Може би ще е възможно завеждане на граждански иск за претърпени имуществени и неимуществени вреди вследствие на незаконното прекратяване на трудовия договор и оттам - осуетената възможност да завършите докторантурата си. Но това е друга тема.
лунатик

Мнениеот zeus » 10 Авг 2004, 13:02

Лунатик,
по същество на спора си прав, с някои уговорки.:
1.За изискванията към задължителното съдържание на трудов договор вж. не само чл.61 КТ, но и §1, т.10 ЗИЗКТ/ДВ. бр.52/2004/.
2.Колкото до претърпени вреди относно докторантурата не само "може би" , а си е възможен иска. Може да имат някакви уговорки за повишаване на квалификацията или пък работата по трудовия договор да е била свързана с изисквания за притежаване на научна степен /пък дори и като бъдещо условие/. Но затова докато не знаем цялото съдържание на договора само ще си гадаем.
zeus

Благодаря

Мнениеот Тани » 10 Авг 2004, 14:39

на всички. Продължавам да тъся гражданските си права и с това да създавам работа на Вашето, уважавано от мен, съсловие. За съжаление тези съдебни спорове не водят до нищо градивно. Какво ли би се променило, ако се приеме предложението на Съюза на работодателите, за отмяна на КТ. Склонна съм да приема, че действително не е необходим.
Тани

Мнениеот донна2 » 10 Авг 2004, 17:29

първо за докторантурата -ако имате договор сключен с работодателя в тая насока примерно за повишаване на квалификацията можете да претендирате някакви вреди ,но се съмнявам да имате такъв нищо не сте написали ,ако нямате имайте предвид ,че тоя работодател не е длъжен да ви предоставя данни за до си пишете вие доктората

по втория въпрос ,по принцип при възстановяване на работа не е задължително да се издава нарочна заповед за това ,но много работодатели го правят с оглед по-голяма прегледност ,след това веднага ще ви издаде и връчи нова заповед за уволнение -това е механизма нищо чудно и сложно
донна2

Мнениеот gega » 10 Авг 2004, 17:38

И длъжността се възстановява, скъпа Донна2!
gega

Мнениеот донна2 » 10 Авг 2004, 17:45

гега за сведение ако длъжноста вече не съществува не се възстановявя никаква длъжност
донна2

Мнениеот gega » 10 Авг 2004, 18:06

Съжалявам, скъпа, да го кажа, но и по трудово право не си добре! Попрочети една две книжки и пак ми говори "за сведение". За твое сведение - стр. 832 от коментара на Мръчков, Средкова и Василев от 2001 г.
gega

Мнениеот donna » 10 Авг 2004, 18:11

съжелявам скъпи но длъжноста ,ако към момента на въстановяването не съществува вече ,тая длъжност не се възстановява ,вариянта е следния или да предложат на човека друга работа и той да приеме ,но не са длъжни или да го уволнят поради съкращаване на щата
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 10 Авг 2004, 18:16

гега ,ако те уволнят и съда те възстанови и длъжността която си заемал я няма .........нямат нужда от юристконсулт извини ме ,но къде ще те въстановят , то в случая и друго не могат да ти предложат
donna
Старши потребител

Мнениеот gega » 10 Авг 2004, 18:25

Не се извинявай:))Някага чувала ли си за злаупотреба с право. Работодателят е дължен да възстанови уволнения служител на същата длъжност, тъй като решението на съда в тази му част е конститутивно, т. е. с него се упражнява едно потестативно право, водещо да правна промяна в сферата на работодателя. Вследствие на това решение трудовото правоотношение се счита, че никога не е прекратявано. Е, тогази - сама си отговори на този въпрос, след като знаеш кои са съществените елементи от трудовия договор! Повече на тази тема няма да отговарям! Чао!
gega

Мнениеот donna » 10 Авг 2004, 18:28

сега ще ти обясня как стоят нещата , ако длъжността съществува лицето се въстановява на заеманата от него преди уволнението длъжност ,но ако не съществува вече при работодателя възможностите са както ти ги написах ,дори и да съдиш втори път работодателя си при условие че отново те уволни и то поради закриване на щата докаже ли той ,че тая длъжност вече я няма вече ще загубиш
donna
Старши потребител

Специално за gega и dona

Мнениеот Тани » 10 Авг 2004, 22:14

Интересно, и през 2000г Мръчков и колектив твърдят това, което поддържа gega.
Както се изразява един мой колега чак "приритах от удоволствие". Когато някога дадох 16лв за правна литература, не ми беше приятно, но сега направо "кайф ловлю"(ru).
В.Мръчков привежда становище на ВКС, чиито мотиви са: "правото на възстановяване по чл.344, ал.1.т.2 КТ(сега по новия КТ може да не съвпада) не се основава на съществуването или несъществуването на свободна щатна длъжност (бройка), а на незаконното уволнение. В този смисъл е решение 315-98-III г.о. по гражданско дело № 1231/97."
Отново благодаря на всички .
Тани

Re: Специално за gega и dona

Мнениеот donna » 10 Авг 2004, 22:28

От ясо по ясно е че съдът ще те възстанови на заемата преди уволнението длъжност ,не може да те въстанови на друга ,но след това става интересното .
Явно много неща не са ти ясни както на теб така и на гега ,слушай сега :
Да въстановявам те на същата длъжност с една заповед /това за по голяма прегледност ,не че е задължителна /,и веднага с друга те уволнявам поради закриване на щата/така се прави / , такова чудо дето ви се привижда няма никой работодател при условие че е съкратил щатовете и те не съществуват при него не ги въстанови отново само защото има въстановен работник , няма злоупотреба с право не можете да задължите когото и да е от работодателите да открие отново несъществуващи вече щатове .
donna
Старши потребител

Re: Специално за gega и dona

Мнениеот Тани » 10 Авг 2004, 23:53

Може и да си напълно права, но защо ми се струва че подливаш вода на твоите колеги, които са на свободна практика. Кой ще ги наеме , ако изхода от делото, дори и спечелено е предрешен.
То както е тръгнало с наемниците, няма да остане работа за съдиите.
А гробарите ще пият и ще пеят.
Тани

Следваща

Назад към Трудово право