Здравейте. Вероятно тук има хора, които могат да ми дадат отговор на въпроса и въпреки, че отговора едва ли ще ме зарадва , ще съм ви благодарен за всяка помощ.
През юни месец миналата година закупих имот от общината. Имота беше закупен след обявяване на търг и т.н. Започнах да ремонтирам имота и ремонта продължава и до сега.
Днес съседи ми предадоха един телефонен номер и ми казаха, че човека твърди, че той е собственик на имота. Свързах се с него и се
оказа, че той е управител на фирма, която е приватизирала държавна фирма и естествено е правоприемник на старата.
Като се поразрових в интернет намерих информациониия меморандум на АП, където наистина е вписана сградата, като движим имот на дружеството и е записано, че е отстъпена в собственост с Акт за държавна собственост понеже не се ползва по предназначение.
Сградата е бивше училище в едно село.
При разговора ми с човека той ми каза,че е подал молба в съда за анулиране на договора.
Какво мога да направя за да запазя този имот, защото на първо място го обичам -ремонтирал съм си го изцяло сам, вложени са много средства повечето без фактури - естествено, и сме ипотекирали друго жилище за да купим това.
Благодаря на всички, които ще помогнат
- Дата и час: 29 Ное 2024, 08:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Вероятно много голям проблем (за мен)
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Благодаря ти все пак
това се случи в петък вечерта и просто не знаех, от къде да започна. Естествено, че говорих с адвокати, а след като събера пълния набор документи, смятам да се консултирам пак с поне няколко. Но все пак форума се казва имотни казуси и ако някой може да даде някакъв съвет ще ми бъде от полза.
Вероятно липсата на информация за документите спира участниците, и ще ви напиша това, което успях да събера до сега.
1. АДС от 1982, с което имота е предоставен за оперативно управление на стопанска организация
2. Заповед на областния управител за отписване на имота от 1998 и връщането му на общината
3. АОС от 1998, че имота е преобразуван от публична в частна общинска собственост
4. Договора ми за покупко-продажба
Все още нямам документите от областната управа, но по това което разбрах 2005 г. областния си е отменил заповедта и това е вписано на АДС И вероятно после го е продал (по вероятно дал) на фирмата, която е приватизирала бившето държавно предприятие. Общината твърди ,че не е информирана
Вероятно липсата на информация за документите спира участниците, и ще ви напиша това, което успях да събера до сега.
1. АДС от 1982, с което имота е предоставен за оперативно управление на стопанска организация
2. Заповед на областния управител за отписване на имота от 1998 и връщането му на общината
3. АОС от 1998, че имота е преобразуван от публична в частна общинска собственост
4. Договора ми за покупко-продажба
Все още нямам документите от областната управа, но по това което разбрах 2005 г. областния си е отменил заповедта и това е вписано на АДС И вероятно после го е продал (по вероятно дал) на фирмата, която е приватизирала бившето държавно предприятие. Общината твърди ,че не е информирана
- Angel_Nikolov
- Нов потребител
Колегата е прав, че компетентен юрист трябва да види всички документи. Но така, както сте посочили хронологията, шансовете ви не са лоши.
Това, че имотът се води по баланса на някакво търговско дружество като актив, само по себе си не е нещо кой знае какво, ако това е станало по пътя на поредица от преобразувания и приватизации на държавна фирма.
Ако се установи, че имотът си е останал общинска собственост (АДС има само констативен характер), вашият договор си има правно действие.
Но наистина някой компетентен юрист трабва да прегледа всички документи.
Това, че имотът се води по баланса на някакво търговско дружество като актив, само по себе си не е нещо кой знае какво, ако това е станало по пътя на поредица от преобразувания и приватизации на държавна фирма.
Ако се установи, че имотът си е останал общинска собственост (АДС има само констативен характер), вашият договор си има правно действие.
Но наистина някой компетентен юрист трабва да прегледа всички документи.
-
error - Потребител
Ако акта да фирмата не е вписан в службата по вписванията, а твоят договор е вписан, имаш някакви шансове.
Успех
Успех
- tedi_2
- Потребител
Невъзможно е сградата (доколкото разбрах е масивна) да е записана като движимо имущество (вероятно имате правописна грешка). Е, ще Ви предложа този имот да бъде препродаден няколко пъти по-бързо, като си намерите последния купувач да е Ваше доверено лице .
- marter
- Потребител
Проверете дали има заповед на Министъра на икономиката за включване в баланса на търговското дружество, вижте § 34 от ЗППДОП (отм.). Областният управител не може сам да предоставя имоти - държавна собственост, в собственост на търговското дружество. Проверете също кой от актовете е вписан в Агенция по вписванията - за държавна или за общинска собственост и дали преди съставянето на акт за общинска собственост е поискано отписване от актовите книги за държавна собственост съгласно чл.158
- ellin
- Младши потребител
Благодаря Ви за отговорите!
Акта на фирмата не е вписан в службата по вписванията. Единствените вписвания за имота са на общината и след това на мое име.
Да грешката е моя не е движимо имущество, разбира се. Не мога да го препродавам защото има заведена искова молба.
А за заповедта на Министъра на икомиката ще проверя.
Поискано е отписване от актовите книги за държавна собственост и има заповед на областния управител за отписване на база, на която е издаден и ОАС.
Изобщо кашата е пълна. Областната управа още не ми предоставя копия от документите защото се оказва, че веднъж имота е деактуван в полза на общината през 1998, а през 2005 пак е деактуван в полза на дружеството, без да има отмяна на АОС. От 7 дневен срока стана 14 дневен и ще си почакам.
Консултирах се с няколко адвоката, но естествено те не могат засега да ми кажат нищо конкретно, защото нямам всички документи.
Някой запознат може ли да ми каже можело ли е през 1992 да се издава АДС и като основание за предоставяне на оперативно управление, да се изтъква заповед от 1982.
При самия преход бяха променени много закони, имало е някакво решение на ВНС за частична отмяна на сделките с държавни и общински имоти от 1990.
Знам че ще ме посъветвате да ползвам услугите на адвокат и естествено ще го направя, но искам да разбера за себе си, как се е забъркало всичко.
Благодаря Ви.
Акта на фирмата не е вписан в службата по вписванията. Единствените вписвания за имота са на общината и след това на мое име.
Да грешката е моя не е движимо имущество, разбира се. Не мога да го препродавам защото има заведена искова молба.
А за заповедта на Министъра на икомиката ще проверя.
Поискано е отписване от актовите книги за държавна собственост и има заповед на областния управител за отписване на база, на която е издаден и ОАС.
Изобщо кашата е пълна. Областната управа още не ми предоставя копия от документите защото се оказва, че веднъж имота е деактуван в полза на общината през 1998, а през 2005 пак е деактуван в полза на дружеството, без да има отмяна на АОС. От 7 дневен срока стана 14 дневен и ще си почакам.
Консултирах се с няколко адвоката, но естествено те не могат засега да ми кажат нищо конкретно, защото нямам всички документи.
Някой запознат може ли да ми каже можело ли е през 1992 да се издава АДС и като основание за предоставяне на оперативно управление, да се изтъква заповед от 1982.
При самия преход бяха променени много закони, имало е някакво решение на ВНС за частична отмяна на сделките с държавни и общински имоти от 1990.
Знам че ще ме посъветвате да ползвам услугите на адвокат и естествено ще го направя, но искам да разбера за себе си, как се е забъркало всичко.
Благодаря Ви.
- Angel_Nikolov
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|