начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

Продажба на апартамент

Казуси за недвижими имоти

Продажба на апартамент

Мнениеот ana_d » 01 Фев 2007, 15:53

Здравейте на всички. Преди около два месеца сключих предварителен договор за покупка на апартмент. Междувременно ми изпадна по-добра оферта и сега искам да се отърва от първия апартамент, но не знам как. Моля помогнете!

Поздрави,
Ана
ana_d
Нов потребител

Мнениеот moni_d » 01 Фев 2007, 16:03

разберете се с продавача, иначе няма как, внимавайте друг път като сключвате договори, прочете добре договора и виждате даля няма някаква възможност да платите неустойка или да разваите същия, ако има неизпълнение, най-добре потърсете адвокатска консултация
moni_d
Потребител

Мнениеот djindjur » 01 Фев 2007, 16:05

В предварителния договор би трябвало да има уговорка, при какви условия може да бъде прекратен. Няма пречка да се прекрати от купувача, който губи платеното капаро или задатък, ако сте уговорили такъв.
Но е трудно да се каже без да имам договора пред себе си :roll:
djindjur
Младши потребител

Мнениеот ana_d » 01 Фев 2007, 16:31

Не ми се иска да загубя капарото, защото все пак за мен тода са много пари. По-скоро си мислех да го препродам, но не знам как. Проблема е, че ще тегля банков кредит. Мога ли да продам апартамента, ако само съм сключила предварителен договор?
ana_d
Нов потребител

Мнениеот ana_d » 01 Фев 2007, 17:01

Благодаря ви за отговорите.
Не се опитвам да спестя хонорар на адвокат. Просто се чудя дали вообще има варианти и ми е интересно да чуя повече мнения. А и за момента не знам към кой адвкат да се обърна.
ana_d
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 01 Фев 2007, 17:04

Идеята е, че без да видим договора текст по текст, не можем да Ви отговорим. То е все едно да идете при доктора и да кажете: "Тъй както ме гледаш, док, дали имам високо кръвно, а?". Мислите ли, че ще Ви отговорят от вратата? Идете при адвокат, който се занимава с имоти. Достатъчно такива има. Няма да сбъркате. Може би има възможност нещо да се направи. Надявам се, няма да покажете договора публично тук. Идеята не е добра.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот warbaby » 13 Фев 2007, 13:49

най - лесното за което се сещам е да намерите нов клиент за жилището и той ще си ви даде даденото капаро...иначе гаранция че има неустойка в договора поне до размера на капарото (въпреки че си е въпрос на договорка със собственика въпреки че малко са хората които биха върнали капаро)
warbaby
Младши потребител

Мнениеот marter » 13 Фев 2007, 14:57

Не пропускайте, че за да има сила предварителния договор - той трабва да бъде вписан. Точно тук е момента с измамите от предварителните договори :cry: на недвижими имоти. Пример: Х сключва предварителен договор (ПД) с У за покупка на апартамент. У плаща капаро на Х. Но У не е вписал при съдията по вписванията (СП) този договор. Недобросъвестният Х продава или сключва друг ПД със А. А - вписва. След това имота се продава поне два или три пъти, като последния купувач по презумпция е добросъвестен и е "неуловим" от закона, дори и продавачът да не е собственик. Е, важи този договор, който е вписан :wink: първи!!! Така, че внимавайте и с двете оферти :shock: ! НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБЯВИ ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА НЕДВИЖИМ ИМОТ, АКО СЛЕД СКЛЮЧВАНЕТО МУ И ПРЕДИ ЗАВЕЖДАНЕТО НА ИСК ЗА ВАЛИДИРАНЕТО МУ ПРОДАВАЧЪТ ГО Е ОТЧУЖДИЛ.
marter
Потребител

Мнениеот portokal » 13 Фев 2007, 15:09

Не пропускайте, че за да има сила предварителния договор - той трабва да бъде вписан.

Не само че не е необходимо да бъде вписан, за да има сила, но и нещо повече: предварителният договор изобщо не подлежи на вписване; актове, които не подлежат на вписване, не могат да бъдат вписвани (чл. 4 от ПВп), и съответно вписването му, когато въпреки това е допуснато, не поражда никакви последици. Лично мнение. Спорила съм и друг път по въпроса без резултат, така че викам да не спорим (много), само изказвам мнение. :D :oops:
Последна промяна portokal на 13 Фев 2007, 15:10, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот warbaby » 13 Фев 2007, 15:10

говорих изрично с нотариус който ми каза, че щом си се подписал под договор ти изразяваш волята си че си съгласен с условията по него и не е необходима нотариална зеверка...но за по - голяма сигурност се прави именно да се предодврати един собственик да прибере от 10 човека капаро за апартамента си например
warbaby
Младши потребител

Мнениеот portokal » 13 Фев 2007, 15:15

Е, важи този договор, който е вписан първи!!!

Това се отнася само за актове, които наистина подлежат на вписване - окончателни договори или искови молби за обявяване на договора за окончателен.

НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБЯВИ ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА НЕДВИЖИМ ИМОТ, АКО СЛЕД СКЛЮЧВАНЕТО МУ И ПРЕДИ ЗАВЕЖДАНЕТО НА ИСК ЗА ВАЛИДИРАНЕТО МУ ПРОДАВАЧЪТ ГО Е ОТЧУЖДИЛ.

Това е вярно, но отчуждаване значи окончателен договор, а не предварителен.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот monteskio » 13 Фев 2007, 15:15

marter написа:Не пропускайте, че за да има сила предварителния договор - той трабва да бъде вписан. Точно тук е момента с измамите от предварителните договори :cry: на недвижими имоти. Пример: Х сключва предварителен договор (ПД) с У за покупка на апартамент. У плаща капаро на Х. Но У не е вписал при съдията по вписванията (СП) този договор. Недобросъвестният Х продава или сключва друг ПД със А. А - вписва. След това имота се продава поне два или три пъти, като последния купувач по презумпция е добросъвестен и е "неуловим" от закона, дори и продавачът да не е собственик. Е, важи този договор, който е вписан :wink: първи!!! Така, че внимавайте и с двете оферти :shock: ! НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОБЯВИ ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА НЕДВИЖИМ ИМОТ, АКО СЛЕД СКЛЮЧВАНЕТО МУ И ПРЕДИ ЗАВЕЖДАНЕТО НА ИСК ЗА ВАЛИДИРАНЕТО МУ ПРОДАВАЧЪТ ГО Е ОТЧУЖДИЛ.

За първи път чувам подобно нещо - че предв.договор се вписва. Изглежда има нова законодателна уредба, която е позната само на единици от участвуващите в този форум.

Поздрави
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот portokal » 13 Фев 2007, 15:21

monteskio написа:За първи път чувам подобно нещо - че предв.договор се вписва. Изглежда има нова законодателна уредба, която е позната само на единици от участвуващите в този форум.

Среща се мнението (според мен твърдо неправилно), че предварителният договор може или следва да бъде вписан. Включително знам, че и някои съдии по вписванията допускат вписването му. Но и аз за пръв път чувам, че няма сила, без да е вписан.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот warbaby » 13 Фев 2007, 15:29

Чл. 14. Договорът се смята сключен в момента, в който приемането достигне у предложителя.

....

Договорът се смята сключен в мястото, където е направено предложението
warbaby
Младши потребител

Мнениеот warbaby » 13 Фев 2007, 15:33

Чл. 19. Предварителният договор за сключване на определен окончателен договор, за който се изисква нотариална или нотариално заверена форма, трябва да се сключи в писмена форма.

Предварителният договор трябва да съдържа уговорки относно съществените условия на окончателния договор.

Всяка от страните по предварителния договор може да предяви иск за сключване на окончателния договор. В такъв случай договорът се счита сключен в момента, в който решението влезе в законна сила.
не виждам нищо за вписването ...а и нотариалните заверки както и агенциите за имоти според мен играят ролята само на свидетели...евентуално което би помогнало за разрешаване за бъдещи съдебни спорове (при някаква измама)
warbaby
Младши потребител

Мнениеот warbaby » 13 Фев 2007, 15:33

Чл. 19. Предварителният договор за сключване на определен окончателен договор, за който се изисква нотариална или нотариално заверена форма, трябва да се сключи в писмена форма.

Предварителният договор трябва да съдържа уговорки относно съществените условия на окончателния договор.

Всяка от страните по предварителния договор може да предяви иск за сключване на окончателния договор. В такъв случай договорът се счита сключен в момента, в който решението влезе в законна сила.
не виждам нищо за вписването ...а и нотариалните заверки както и агенциите за имоти според мен играят ролята само на свидетели...евентуално което би помогнало за разрешаване за бъдещи съдебни спорове (при някаква измама)
warbaby
Младши потребител

Мнениеот warbaby » 13 Фев 2007, 15:34

warbaby
Младши потребител

Мнениеот warbaby » 13 Фев 2007, 15:35

warbaby
Младши потребител

Мнениеот warbaby » 13 Фев 2007, 15:36

извинявам се за Flood-a доставчика ми на интернет не си е свършил работата
warbaby
Младши потребител

Мнениеот helene » 13 Фев 2007, 15:42

В Службата по вписванията към СРС няма как да се впише предварителен договор. Знам го от опит.
helene
Потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси