начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

наследява ли се дарението

Казуси за недвижими имоти

наследява ли се дарението

Мнениеот princessata » 13 Фев 2007, 14:46

здравейте на всички имам едно разногласие и ми е интересно вие какво ще кажете-възможно ли е когато един човек е надарен с недвижим имот,след смъртта му,неговата преживяла съпруга да има права върху имота,та нали той не е бил семейна имуществена общност
princessata
Нов потребител

Мнениеот Sarra » 13 Фев 2007, 14:50

Преживялата съпруга е наследник на починалия си съпруг.
Sarra
Потребител

Мнениеот Sarra » 13 Фев 2007, 14:52

Като наследник тя има право на наследство от цялото наследствено имущество, което включва и личната собственост на наследодателя.
Sarra
Потребител

Мнениеот ykovachev » 13 Фев 2007, 14:57

Разбира се, че се наследява. Този имот е част от имуществото на наследодателя. Вероятно неяснотата идва от смесването на института на съпружеската (не семейна) имуществена общност и наследяването. Ако имот е бил СИО, то при смъртта на единия съпруг СИО се прекратява, като преживелият съпруг придобива 1/2 идеална част от имота, но само поради факта, че СИО е особена съсобственост, която е бездялова, а при прекратяването й се трансформира в дялова. Останалата 1/2 идеална част се наследява в съответствие с правилата на Закона за наследството (или ако наследодателят е оставил валидно завещание - както е според завещанието). Има още нещо, което може да породи объркване - ако имотът е дарен от лице, което има други наследници със запазена част и тя е накърнена, може да се стигне до възстановяването й, което също може да се отрази на правата върху дарения имот. Но това е друга тема, при това доста обширна. Надявам се да съм внесъл малко яснота по въпроса.
ykovachev
Активен потребител

Назад към Имотни казуси