Купувам жилище с посредничеството на агенция за недвижими имоти. При сключването на предварителния договор в края на януари продавачът обясни, че изплаща (с редовни вноски) ипотечен кредит по него. Проверих - оказа се вярно. Няколко дни по-късно обаче от агенцията ме уведомиха за появила се тежест по имота - три дни преди предварителния договор продавачът го е заложил в заложна къща срещу 4500 лева. Кредиторът му е съгласен да си получи парите пряко от мен и да вдигне ипотеката. Още няколко дни по-късно обаче стана ясно още нещо - излезе запис на заповед с дата 2 февруари срещу продавача от втори негов кредитор. Засега не ми е известен текстът. Но така или иначе вече не горя от желание да купувам това жилище.
Въпросът ми към хората с опит от форума е: Какво да предприема в тази ситуация? Утре ангажирам адвокат, но бих бил благодарен и на странични мнения. Да съдя агенцията, че не си е свършила работата ли, въпреки че още на втория ден й платих 600 евро за услугата? Да си търся капарото от 3000 евро от продавача ли, понеже е укрил тежестите на имота?
- Дата и час: 29 Ное 2024, 08:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Поява на тежести след предварителния договор
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
От една страна агенцията си е свършила според мен работата (или поне е имала желанието), тъй като това че собственика е заложил апартамента в заложна къща не винаги се вписва в съда, за запис на заповед също не съм чул подобно нещо...т.е дори 5 подобни тежести да има в случая вероятността да излезе ипотеката в Службата по вписвания само е едно 99%.
А колкото съм запознат запис на заповед не става ли въпрос само за парични суми...т.е. жилището няма тежест като такава...
Моя съвет е да си вземете капарото докато е времето и евентуално комисонната на агенцията (развалянето на договора не е по ваша вина и това което те като агенция най - много биха могли да ви приспаднат и задържат са направените разходи за огледи)
А колкото съм запознат запис на заповед не става ли въпрос само за парични суми...т.е. жилището няма тежест като такава...
Моя съвет е да си вземете капарото докато е времето и евентуално комисонната на агенцията (развалянето на договора не е по ваша вина и това което те като агенция най - много биха могли да ви приспаднат и задържат са направените разходи за огледи)
- warbaby
- Младши потребител
Благодаря. Днес чувам, че продавачът търсел начин да си изчисти тежестите. Очертава се, че проблемът, и то не само за мен, е точно в липсата на 100% сигурност при проверката за тежести. Това дава широко поле за всякакви спекулации.
- awers
- Нов потребител
съветвам Ви да бъдете малко по - внимателен и да си проучите нещата ако все пак решите да купите жилището...въпреки че при продажбата на един имот за собственик се смята човека който пръв е вписал сделката...т.е според мен това че е заложил жилището и това не е вписано в съответната Служба по вписвания и ако в момента в който вие изповядате сделката не е вписал този залог (т.е да излиза като тежест) вие си ставате собственик на имота...
- warbaby
- Младши потребител
В службата по вписванията не може да излезе тежест, която не е вписана. Същевременно, след подписване на предварителния договор до прехвърлянето продавачът може да учреди тежести и вие или агенцията няма как да му попречите.
Вижте си текста на предварителния договор - ако е съставен кадърно, там трябва да има клауза за подобен случай.
За конкретния имот е най-добре да си вземете капарото обратно и да забравите за този апартамент - щом продавачът има няколко неплатени задължения, може да има и други.
Относно агенцията - също си прочетете договора внимателно, за да разберете с какво сте се съгласили и дали може да си искате комисионната обратно.
Успех.
Вижте си текста на предварителния договор - ако е съставен кадърно, там трябва да има клауза за подобен случай.
За конкретния имот е най-добре да си вземете капарото обратно и да забравите за този апартамент - щом продавачът има няколко неплатени задължения, може да има и други.
Относно агенцията - също си прочетете договора внимателно, за да разберете с какво сте се съгласили и дали може да си искате комисионната обратно.
Успех.
- tedi_2
- Потребител
Удостоверението за тежести да не е проста компютърна справка? Защото е малко вероятно да не излязат тежести. Записът на заповед не е проблем, ако не е започнато изпълнително производство. Недвижим имот не може да се залага, а се възбранява или ипотекира.
Агенцията НЕ СИ Е СВЪРШИЛА РАБОТАТА ОЧЕВИДНО. Най добре излезте сух от тоя батак - развалете договора и натиснете агенцията да ви върне част от парите поне. Не се захващайте с колеги без опит в тази сфера.
Успех.
Агенцията НЕ СИ Е СВЪРШИЛА РАБОТАТА ОЧЕВИДНО. Най добре излезте сух от тоя батак - развалете договора и натиснете агенцията да ви върне част от парите поне. Не се захващайте с колеги без опит в тази сфера.
Успех.
- zoom
- Потребител
2 minkogeorgiev:Сюжетът е в ход в един от областните градове.
Проблемите с агенцията са два:
1. В несъвършения типов договор е отметнато, че апартаментът има тежести (това е известният ми към момента на подписването на предварителния договор безпроблемен ипотечен банков кредит). Но криейки се зад тази отметка за тежести, продавачът извади няколко дни по-късно други две премълчани в момента на подписването тежести. Впоследствие отказа да преподпишем новите обстоятелства. Това си е чиста проба мошеничество - явно схемата им е такава на тия майстори, но за нея ще си говорим по-нататък в съда и малко по-шумно - в пресата.
2. С агенцията нямаме подписан договор. Титулярката й попълни собственоръчно договора между мен и продавача. На другия ден, когато още не беше ме сюрпризирала, че продавачът де факто няма апартемент за продаване, си поиска комисионата от 600 евро. "Нали няма нужда от разписка - има свидетели", небрежно подхвърли тя при получаването на сумата. Това стана в присъствието на две нейни колежки от друга агенция, представляващи продавача.
Да се смее ли човек, да плаче ли! Бедната България. Но и аз съм си виновен, мислейки, че работя с цивилизовани хора.
В понеделник трябва да изповядваме сделката пред нотариус. Най вероятно ще се опитат да ме изкарат виновен, че не искам да купя апартамента, който продавачът реално не притежава, и ще бягат с капарото и комисионата. Да видим обаче къде ще избягат.
Проблемите с агенцията са два:
1. В несъвършения типов договор е отметнато, че апартаментът има тежести (това е известният ми към момента на подписването на предварителния договор безпроблемен ипотечен банков кредит). Но криейки се зад тази отметка за тежести, продавачът извади няколко дни по-късно други две премълчани в момента на подписването тежести. Впоследствие отказа да преподпишем новите обстоятелства. Това си е чиста проба мошеничество - явно схемата им е такава на тия майстори, но за нея ще си говорим по-нататък в съда и малко по-шумно - в пресата.
2. С агенцията нямаме подписан договор. Титулярката й попълни собственоръчно договора между мен и продавача. На другия ден, когато още не беше ме сюрпризирала, че продавачът де факто няма апартемент за продаване, си поиска комисионата от 600 евро. "Нали няма нужда от разписка - има свидетели", небрежно подхвърли тя при получаването на сумата. Това стана в присъствието на две нейни колежки от друга агенция, представляващи продавача.
Да се смее ли човек, да плаче ли! Бедната България. Но и аз съм си виновен, мислейки, че работя с цивилизовани хора.
В понеделник трябва да изповядваме сделката пред нотариус. Най вероятно ще се опитат да ме изкарат виновен, че не искам да купя апартамента, който продавачът реално не притежава, и ще бягат с капарото и комисионата. Да видим обаче къде ще избягат.
- awers
- Нов потребител
Заведете иск за непозволено увреждане по чл.45 ЗЗД във връзка с чл.12 ЗЗД.Както обяснявате случая ,сигурно е ,че ще спечелите делото.
- ARlet
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|