начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

При какви условия мога да придобия един имот по давност

Казуси за недвижими имоти

При какви условия мога да придобия един имот по давност

Мнениеот Astera » 09 Фев 2007, 12:49

При какви условия мога да придобия един имот по давност-независимо дали е Дьржавен,общински или частен?
Astera
Младши потребител

pridobivna davnost

Мнениеот max_magi » 09 Фев 2007, 13:25

Zdraveite, dano da vi pomogna. Otnosno dyrjavnata i ob6tinska sobstvenost ima delenoe na publi4na i 4astna, pone taka be6e ako nqma pak nqkoi promeni, ta otnosno publi4nata mislq 4e nqma da ima na4in da q pridobiete podavnost. Za tova pyrvo se osvedomete kakyv e statuta na zemqta.4astnata veroqtno y6e mine po ob6tiq red za pridibivane po davnost a to e v Zakona za sobstvenostta 4l. 79,al.1pravoto na sobstvenost po davnost vyrhu nedvijim imot se pridobiva s neprekysnato vladenie v prodyljenie na 10 godini, al.2 ako vladenieto e dobrosyvestno v prodyljenie na 5 godini vyv vryzka s 4l.70m koito izqsnqwa kakvo razbira zakona pod dobrosyvestno vladenie 1) vladee ve6ta na pravno osnovanie i to za sebe si li4no ili 4rez drugigo a ne naorimer kato naematel ili na drugo osnovanie 2) godno da go napravi sobstvenik
( naprimer predvaritelen dogovor za prodajba) 3) bez da znae 4e pravodatelqt mu ne e sobstvenik 4) ili 4e predpisanata ot zakona forma e bila oporo4ena
max_magi
Младши потребител

По сьщия вьпрос

Мнениеот Astera » 09 Фев 2007, 15:24

През 1993 год. по силата Закона за вьстановяване собственост вьрху някой магазини и т.н. на майка ми беше вьрнат от обшината вьв Варна магазин,деактуван .Майка ми почина без издаде констативен Натурален акт.Наследници сме мяколко човека.
Пьрвият вьпрос е как и какви документи триабва да притежавам за да получа Констативен натурален акт.
Вторият е ,че при споразумението ни, един от наследниците получи различен дял от останалите.Понеже имота е вьрнат 93 год. това означава ли , че той запазва тази част/която е по голяма/ по давност.
И последния ми вьпрос е :този имот след като е деактуван,каква собственост се води,предполагам ,че е частна, но представете си ,че от общината е допусната грешка и той не би следвало да се деактува това ,че сме го владеели през целия този период дава ли ни право да го придобиеме по давност/последното е вероятност, документите ни са редовни/
Astera
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 09 Фев 2007, 17:49

Актуването не играе роля (голяма), след като сте го получили по силата на закона. Имотът е частна собственост на гражданин, значи.

Въпросът е какво е било това споразумение между съсобствениците наследници - привременна делба или доброволна делба? За какво става дума вътре, моля уточнете.

Същинският КНА почива на обстоятелствена проверка. Но има и НА на базата на документи - според закона, УН и споразумението примерно.

ПИШЕТЕ ГРАМОТНО, че ще се побъркам. Астера, няма нито една дума в българския, която да завършва на и-кратко в мн.ч. Макс-маги, не стига че на шльокавица, ами и направо никога не е кратка узукапия по ПД за недв. имоти, каранедеф, макар че господина Таджер препоръчваше обратното.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот oncho » 09 Фев 2007, 18:03

kontrol написа:Актуването не играе роля (голяма), след като сте го получили по силата на закона. Имотът е частна собственост на гражданин, значи.

Въпросът е какво е било това споразумение между съсобствениците наследници - привременна делба или доброволна делба? За какво става дума вътре, моля уточнете.

Същинският КНА почива на обстоятелствена проверка. Но има и НА на базата на документи - според закона, УН и споразумението примерно.

ПИШЕТЕ ГРАМОТНО, че ще се побъркам. Астера, няма нито една дума в българския, която да завършва на и-кратко в мн.ч. Макс-маги, не стига че на шльокавица, ами и направо никога не е кратка узукапия по ПД за недв. имоти, каранедеф, макар че господина Таджер препоръчваше обратното.

Astera, не констативен натурален акт, а костативен нотариален. натурата е една друга работа, като във вица за онази стопаджийка която в замяна да я качат на стоп предлагала натура /което значело да свали гащи/, а Чапай и Петка и отказали защото нямали нужда от такива
oncho
Младши потребител

Вьпрос на отговор

Мнениеот Astera » 09 Фев 2007, 20:49

Извинявам се за правописните грешки които сьм направила.
Ама пичове и Вие не си поплюватею/ако сте мьже, разбира се, ако сте жени извинявам Ви се /Всьщност не получих нито един смислен отговор на поставените ми вьпроси.Явно ще трябва да се обьрна кьм юрист специалист , а не кьм граматици.Сбьркала сьм форума, явно.
Astera
Младши потребител

Re: Вьпрос на отговор

Мнениеот oncho » 11 Фев 2007, 12:49

Astera написа:Извинявам се за правописните грешки които сьм направила.
Ама пичове и Вие не си поплюватею/ако сте мьже, разбира се, ако сте жени извинявам Ви се /Всьщност не получих нито един смислен отговор на поставените ми вьпроси.Явно ще трябва да се обьрна кьм юрист специалист , а не кьм граматици.Сбьркала сьм форума, явно.

Госпожице или пичко /ако трябва да спазваме вашия тон/, колегите са се постарали да Ви е отговорят доколкото им позволява информацията която сте им дала.
Мисля, че им дължите поне едно - благодаря въпреки, че за това според мен им се следва и хонорар.
Това, че на Вас отговорите ви изглеждат безсмислени, не означава непременно, че са такива, понякога повредата е в задкомютърното устройство. :P :D
oncho
Младши потребител

Blagodarnost.

Мнениеот Astera » 12 Фев 2007, 18:12

Благодаря Ви за обстойния отговор.
Опасенията ми бяха предизвикани от това ,че по времето на придобиването на имота , майка ми беше вьзрастна жена , а аз не притежавам никакви оригинални документи по този вьпрос.
Естествено през седмицата се разтичах и се оказа ,че един от нас все пак ги притежава.
Много от тогавашните наследници починаха и аз сьм на мнение , че би следвало да се издаде констанивен наториален акт на името на сегашните наследници.
От това се пораждаха моите опасения.Липсата на документи, вьзможна неточност, грешка , а защоне и една измама, какви последици биха довели по отношение на ползувания над 10 год имот.
Мисля , че ме разбрахте,затова бяха и моите вьпроси за давността, за изискуемите документи при издаване на нотариален акт.
Благодаря на всички които се дьржаха в този форум като професиналисти.
Astera
Младши потребител

Мнениеот marter » 13 Фев 2007, 09:34

Е, да се опитам и аз да дам отговор :oops: .
1. Давността (,както бяха споменали колегите по-горе) за придобиване на държавени общински имот (частна общинска собственост) е спряла към момента.;
2. Що се отнася за придобиването на недвижим имот по давност (частна собственост) има два варианта - единият е за владение от десет години (непрекъснато владение), а другият е за добросъвестно владение от пет години :wink: (добросъвестно владение - положили сте грижата на добър стопанин: засадили сте дървета, ремонтирали сте жилището, т. е. грижили сте се като за свое). Тогава следва със свидетели да докажете тези факти и да искате да Ви бъде издаден констативен акт. :shock: Добре е свидетелите да не са роднини. Това е. Успех!
marter
Потребител

Мнениеот toboan » 17 Фев 2007, 23:15

Към МАСТЕР и по въпроса. Придобивната давност е доста спорна материя. Ето МАСТЕР казва ДОБРОСЪВЕСТНО владение 5 години и придобиваш имота по давност. Засаждаш дръвчета и т.н. Считам,че добросъвестното владение е това НА ПРАВНО основание. Обикновено за такова се приема придобита собственост на правно основание, напр. покупка. Купувачът купува ,става собственик на имота и ако го владее повече от 5 години се счита, че го е придобил и по давност. Т.е. след 5 години не може да инкасира претенции от претенденти към този имот. А когато има съсобственост не може да се счита че един от съсобствениците владее добросъвестно имота. Той знае,че има и други съсобственици. За да придобие по давност ще ползва 10 годишната. И тук вече проблемите са доста: да демонстрира пред другите владение с цел да свои и т.н. и т.н. А как това става на практика питайте адвокати с практика .
toboan
Нов потребител

Мнениеот toboan » 17 Фев 2007, 23:34

Прочетох и началото -как сте формулирали въпроса. Да придобиете по давност ВСЕ ЕДНО ДАЛИ ИМОТА Е ДЪРЖАВЕН,ОБЩИНСКИ или ЧАСТЕН. Е няма такъв звяр. Друго НЕ ми се вярва,че имота е деактуван 1993 г. Тогава тази практика все още не работеше. Но факта,че има деактуване е все пак съществен. Ще рече,че държавата е отписала този имот като свой. А пък вие следва да го запишете като ваш. Обикновенно възстановяването на собствеността става със ЗАПОВЕД. С нея се възстановява собствеността /по искане,молба/ на наследниците на бившия собственик. В преписката непременно има У-ние за наследници. А дяловети ви като съсобственици НЕ ИНТЕРЕСУВАТ съответната областна управа. Тук вече вие се оправяте, доброволно или по другия способ. Но без опитен адвокат не се опитвайте да ......... Успех!
toboan
Нов потребител

Мнениеот pupy » 18 Фев 2007, 13:58

da
pupy
Младши потребител

Назад към Имотни казуси