- Дата и час: 29 Ное 2024, 08:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
При какви условия мога да придобия един имот по давност
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
При какви условия мога да придобия един имот по давност
При какви условия мога да придобия един имот по давност-независимо дали е Дьржавен,общински или частен?
- Astera
- Младши потребител
pridobivna davnost
Zdraveite, dano da vi pomogna. Otnosno dyrjavnata i ob6tinska sobstvenost ima delenoe na publi4na i 4astna, pone taka be6e ako nqma pak nqkoi promeni, ta otnosno publi4nata mislq 4e nqma da ima na4in da q pridobiete podavnost. Za tova pyrvo se osvedomete kakyv e statuta na zemqta.4astnata veroqtno y6e mine po ob6tiq red za pridibivane po davnost a to e v Zakona za sobstvenostta 4l. 79,al.1pravoto na sobstvenost po davnost vyrhu nedvijim imot se pridobiva s neprekysnato vladenie v prodyljenie na 10 godini, al.2 ako vladenieto e dobrosyvestno v prodyljenie na 5 godini vyv vryzka s 4l.70m koito izqsnqwa kakvo razbira zakona pod dobrosyvestno vladenie 1) vladee ve6ta na pravno osnovanie i to za sebe si li4no ili 4rez drugigo a ne naorimer kato naematel ili na drugo osnovanie 2) godno da go napravi sobstvenik
( naprimer predvaritelen dogovor za prodajba) 3) bez da znae 4e pravodatelqt mu ne e sobstvenik 4) ili 4e predpisanata ot zakona forma e bila oporo4ena
( naprimer predvaritelen dogovor za prodajba) 3) bez da znae 4e pravodatelqt mu ne e sobstvenik 4) ili 4e predpisanata ot zakona forma e bila oporo4ena
- max_magi
- Младши потребител
По сьщия вьпрос
През 1993 год. по силата Закона за вьстановяване собственост вьрху някой магазини и т.н. на майка ми беше вьрнат от обшината вьв Варна магазин,деактуван .Майка ми почина без издаде констативен Натурален акт.Наследници сме мяколко човека.
Пьрвият вьпрос е как и какви документи триабва да притежавам за да получа Констативен натурален акт.
Вторият е ,че при споразумението ни, един от наследниците получи различен дял от останалите.Понеже имота е вьрнат 93 год. това означава ли , че той запазва тази част/която е по голяма/ по давност.
И последния ми вьпрос е :този имот след като е деактуван,каква собственост се води,предполагам ,че е частна, но представете си ,че от общината е допусната грешка и той не би следвало да се деактува това ,че сме го владеели през целия този период дава ли ни право да го придобиеме по давност/последното е вероятност, документите ни са редовни/
Пьрвият вьпрос е как и какви документи триабва да притежавам за да получа Констативен натурален акт.
Вторият е ,че при споразумението ни, един от наследниците получи различен дял от останалите.Понеже имота е вьрнат 93 год. това означава ли , че той запазва тази част/която е по голяма/ по давност.
И последния ми вьпрос е :този имот след като е деактуван,каква собственост се води,предполагам ,че е частна, но представете си ,че от общината е допусната грешка и той не би следвало да се деактува това ,че сме го владеели през целия този период дава ли ни право да го придобиеме по давност/последното е вероятност, документите ни са редовни/
- Astera
- Младши потребител
Актуването не играе роля (голяма), след като сте го получили по силата на закона. Имотът е частна собственост на гражданин, значи.
Въпросът е какво е било това споразумение между съсобствениците наследници - привременна делба или доброволна делба? За какво става дума вътре, моля уточнете.
Същинският КНА почива на обстоятелствена проверка. Но има и НА на базата на документи - според закона, УН и споразумението примерно.
ПИШЕТЕ ГРАМОТНО, че ще се побъркам. Астера, няма нито една дума в българския, която да завършва на и-кратко в мн.ч. Макс-маги, не стига че на шльокавица, ами и направо никога не е кратка узукапия по ПД за недв. имоти, каранедеф, макар че господина Таджер препоръчваше обратното.
Въпросът е какво е било това споразумение между съсобствениците наследници - привременна делба или доброволна делба? За какво става дума вътре, моля уточнете.
Същинският КНА почива на обстоятелствена проверка. Но има и НА на базата на документи - според закона, УН и споразумението примерно.
ПИШЕТЕ ГРАМОТНО, че ще се побъркам. Астера, няма нито една дума в българския, която да завършва на и-кратко в мн.ч. Макс-маги, не стига че на шльокавица, ами и направо никога не е кратка узукапия по ПД за недв. имоти, каранедеф, макар че господина Таджер препоръчваше обратното.
- kontrol
- Активен потребител
kontrol написа:Актуването не играе роля (голяма), след като сте го получили по силата на закона. Имотът е частна собственост на гражданин, значи.
Astera, не констативен натурален акт, а костативен нотариален. натурата е една друга работа, като във вица за онази стопаджийка която в замяна да я качат на стоп предлагала натура /което значело да свали гащи/, а Чапай и Петка и отказали защото нямали нужда от такива
- oncho
- Младши потребител
Вьпрос на отговор
Извинявам се за правописните грешки които сьм направила.
Ама пичове и Вие не си поплюватею/ако сте мьже, разбира се, ако сте жени извинявам Ви се /Всьщност не получих нито един смислен отговор на поставените ми вьпроси.Явно ще трябва да се обьрна кьм юрист специалист , а не кьм граматици.Сбьркала сьм форума, явно.
Ама пичове и Вие не си поплюватею/ако сте мьже, разбира се, ако сте жени извинявам Ви се /Всьщност не получих нито един смислен отговор на поставените ми вьпроси.Явно ще трябва да се обьрна кьм юрист специалист , а не кьм граматици.Сбьркала сьм форума, явно.
- Astera
- Младши потребител
Re: Вьпрос на отговор
Astera написа:Извинявам се за правописните грешки които сьм направила.
Госпожице или пичко /ако трябва да спазваме вашия тон/, колегите са се постарали да Ви е отговорят доколкото им позволява информацията която сте им дала.
Мисля, че им дължите поне едно - благодаря въпреки, че за това според мен им се следва и хонорар.
Това, че на Вас отговорите ви изглеждат безсмислени, не означава непременно, че са такива, понякога повредата е в задкомютърното устройство.
- oncho
- Младши потребител
Blagodarnost.
Благодаря Ви за обстойния отговор.
Опасенията ми бяха предизвикани от това ,че по времето на придобиването на имота , майка ми беше вьзрастна жена , а аз не притежавам никакви оригинални документи по този вьпрос.
Естествено през седмицата се разтичах и се оказа ,че един от нас все пак ги притежава.
Много от тогавашните наследници починаха и аз сьм на мнение , че би следвало да се издаде констанивен наториален акт на името на сегашните наследници.
От това се пораждаха моите опасения.Липсата на документи, вьзможна неточност, грешка , а защоне и една измама, какви последици биха довели по отношение на ползувания над 10 год имот.
Мисля , че ме разбрахте,затова бяха и моите вьпроси за давността, за изискуемите документи при издаване на нотариален акт.
Благодаря на всички които се дьржаха в този форум като професиналисти.
Опасенията ми бяха предизвикани от това ,че по времето на придобиването на имота , майка ми беше вьзрастна жена , а аз не притежавам никакви оригинални документи по този вьпрос.
Естествено през седмицата се разтичах и се оказа ,че един от нас все пак ги притежава.
Много от тогавашните наследници починаха и аз сьм на мнение , че би следвало да се издаде констанивен наториален акт на името на сегашните наследници.
От това се пораждаха моите опасения.Липсата на документи, вьзможна неточност, грешка , а защоне и една измама, какви последици биха довели по отношение на ползувания над 10 год имот.
Мисля , че ме разбрахте,затова бяха и моите вьпроси за давността, за изискуемите документи при издаване на нотариален акт.
Благодаря на всички които се дьржаха в този форум като професиналисти.
- Astera
- Младши потребител
Е, да се опитам и аз да дам отговор .
1. Давността (,както бяха споменали колегите по-горе) за придобиване на държавени общински имот (частна общинска собственост) е спряла към момента.;
2. Що се отнася за придобиването на недвижим имот по давност (частна собственост) има два варианта - единият е за владение от десет години (непрекъснато владение), а другият е за добросъвестно владение от пет години (добросъвестно владение - положили сте грижата на добър стопанин: засадили сте дървета, ремонтирали сте жилището, т. е. грижили сте се като за свое). Тогава следва със свидетели да докажете тези факти и да искате да Ви бъде издаден констативен акт. Добре е свидетелите да не са роднини. Това е. Успех!
1. Давността (,както бяха споменали колегите по-горе) за придобиване на държавени общински имот (частна общинска собственост) е спряла към момента.;
2. Що се отнася за придобиването на недвижим имот по давност (частна собственост) има два варианта - единият е за владение от десет години (непрекъснато владение), а другият е за добросъвестно владение от пет години (добросъвестно владение - положили сте грижата на добър стопанин: засадили сте дървета, ремонтирали сте жилището, т. е. грижили сте се като за свое). Тогава следва със свидетели да докажете тези факти и да искате да Ви бъде издаден констативен акт. Добре е свидетелите да не са роднини. Това е. Успех!
- marter
- Потребител
Към МАСТЕР и по въпроса. Придобивната давност е доста спорна материя. Ето МАСТЕР казва ДОБРОСЪВЕСТНО владение 5 години и придобиваш имота по давност. Засаждаш дръвчета и т.н. Считам,че добросъвестното владение е това НА ПРАВНО основание. Обикновено за такова се приема придобита собственост на правно основание, напр. покупка. Купувачът купува ,става собственик на имота и ако го владее повече от 5 години се счита, че го е придобил и по давност. Т.е. след 5 години не може да инкасира претенции от претенденти към този имот. А когато има съсобственост не може да се счита че един от съсобствениците владее добросъвестно имота. Той знае,че има и други съсобственици. За да придобие по давност ще ползва 10 годишната. И тук вече проблемите са доста: да демонстрира пред другите владение с цел да свои и т.н. и т.н. А как това става на практика питайте адвокати с практика .
- toboan
- Нов потребител
Прочетох и началото -как сте формулирали въпроса. Да придобиете по давност ВСЕ ЕДНО ДАЛИ ИМОТА Е ДЪРЖАВЕН,ОБЩИНСКИ или ЧАСТЕН. Е няма такъв звяр. Друго НЕ ми се вярва,че имота е деактуван 1993 г. Тогава тази практика все още не работеше. Но факта,че има деактуване е все пак съществен. Ще рече,че държавата е отписала този имот като свой. А пък вие следва да го запишете като ваш. Обикновенно възстановяването на собствеността става със ЗАПОВЕД. С нея се възстановява собствеността /по искане,молба/ на наследниците на бившия собственик. В преписката непременно има У-ние за наследници. А дяловети ви като съсобственици НЕ ИНТЕРЕСУВАТ съответната областна управа. Тук вече вие се оправяте, доброволно или по другия способ. Но без опитен адвокат не се опитвайте да ......... Успех!
- toboan
- Нов потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|