начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

Неизплащане на остатък от годишен отпуск при напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизплащане на остатък от годишен отпуск при напускане

Мнениеот rsimeonova » 07 Фев 2007, 12:59

Здравейте :D
Работих 6 месеца по трудов договор. В договора пише, че ми се полагат 20 дни платен годищен отпуск, от които аз не съм ползвала нито 1 ден.
Подадох молба за напускане, оформиха ми документите и днес отидох да си получа възнаграждението за последния месец и трудовата книжка. Получих само документите си и заплатата за последния месец, а тези 10 дни платен отпуск не ми бяха изплатени.
Как мога да накарам работодателя ми да ми изплати въпросната сума ? Какъв е реда ? Имам ли законово право да настоявам да ми бъде изплатена неизползваната отпуска ?
Благодаря предварително на всички :)
rsimeonova
Нов потребител

Мнениеот moni_d » 07 Фев 2007, 14:21

обърнете се към инспекцията по труда, ако нищо не излизе-към съда, трябва да ви платят обезщетение.Срокът пред Районен съд е 6 месечен от напускането.
moni_d
Потребител

Мнениеот fetisov » 07 Фев 2007, 14:55

Правното основание на претенцията Ви е в чл.224, ал.1 от КТ. Забраната за парично компенсиране на ПГО е в чл.178 КТ с едно изключение: при прекратяване на ТПО (Вашият случай).
Ако се обърнете към съответната ИТ надали можете да очаквате някакъв сериозен резултат; възможно е дори да Ви отговорят, че това са гражданскоправни отношения, които страните следва да уредят сами по между си, без да е необходима намеса на адм. орган.
На Ваше място първо бих изпратил покана за доброволно изпълнение до бившия Ви работодател (може и с препоръчано писмо с обр. разписка), с която да му дам някакъв кратък, но разумен срок за изпълнение (напр. 7-дневен от получаване на поканата) и ако не изпълни, веднага бих се обърнал към съответния районен съд. Защото давностния срок за иска Ви не е 6-месечен, а 2-месечен (според мен!), тъй като касае основание, свързано с прекратяване на ТПО - вж. чл.358, ал.1, т.2 от КТ. Друг възможен отговор е да е 3-годишен по т.3 от същия текст, но не мисля, че е така. За да сте сигурна по-добре побързайте (ако въобще смятате да се занимаете по сериозно със случая, но във всеки случай правата Ви са накърнени и сте в правото си да ги защитите).

УСПЕХ!
fetisov
Потребител

Мнениеот nat » 07 Фев 2007, 19:28

ако обезщетението не е начислено в заповед или ведомост, обърнете към ИТ за даване на предписание за определяне на това обезщетение.
ако е начислено, но не е изплатено - то директно към съда и СРОКЪТ е ТРИГОДИШЕН от датата на прекратяване на трудовия договор
nat
Потребител

Мнениеот monteskio » 07 Фев 2007, 22:31

Здравейте,

Срокът за да си потърсите правото на обещетение е 3 годишен.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот fetisov » 08 Фев 2007, 12:32

Съгласих се с колегите за 3-годишния давностен срок за предявяване на претенцията! Все пак бързината при решаване на подобен проблем не би Ви била излишна, според мен. В случай, че не уредите извънсъдебно отношенията си с бившия Ви работодател и се принудите да си търсите правото по съдебен ред (дано не се стига до там!), дори може да ползвате възможността за разглеждане на делото по нормите за т.нар. "бързо производство" - основанието за това е в чл.126 А, ал.1, б. Н от ГПК, а за самото производство по начало процесуалният закон предвижда по-кратки срокове за разглеждане и решаване на делото.

УСПЕХ !
fetisov
Потребител

Мнениеот rsimeonova » 11 Фев 2007, 10:51

Благодаря ви много за отговорите :)
В заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение не пишеше нищо за изплащане на обещетение и аз отказах да се подпиша. Прибрах си само трудовата книжка, като на заповедта отдолу писах, че отказвам да се подпиша, поради неизплатено обещетение за неизползван отпуск.
Правилно съм постъпила нали ?
Доколкото разбирам от постинга на nat, в този случай трябва да се обърна към ИТ, нали така ?
rsimeonova
Нов потребител

Мнениеот Julyan » 12 Фев 2007, 13:17

По отношение на последния повдигнат от Вас въпрос: това, че не сте подписали заповедта си за уволнение няма значение. Предполагам, че същата е връчена пред свидетели /винаги по този начин освобождаваме хора, които не желаят да си получат заповедите, но са се явили лично/. Освен това фактът, че в тази заповед липсва разпореждане за изплащане обезщетение на неползвания платен годишен отпуск съвсем не означава, че такова заплащане не се дължи или че работодателят Ви /бившият такъв/ няма да ви заплати дължимото. В тази заповед най- същественото е, че от ... дата е прекратено трудовото Ви правоотношение на ... основание. Дължимите обезщетения могат да се обективират и в последваща заповед и да се изплатят с работните заплати на останалите работници и служители. Никога не препоръчвам на уволнен работни/служител да се яви при работодателя си и да не си получи подготвената заповед, тъй като с това нищо не променя, но не получава и екземпляр от същата. Получаването на такъв документ /екземпляр от заповедта/ значително улеснява уволнения при предявяване на каквито и да било претенции по отношение на бившия си работодател.
Съветът ми е да си вземете екземпляра и да си търсите обезщетението по реда и в сроковете, посочени от колегите, писали по- горе.
Успех!
Julyan
Потребител

Мнениеот kali75 » 12 Фев 2007, 13:48

Ами самият факт, че сте се подписали на заповедта говори че тя ви е връчена, независимо от това дали има свидетели или не. Пуснете молба до работодателя /бившия/той има право и в отделна заповед да Ви начисли обезщетението на неползвания платен годишен отпуск. Ако не го направи се обърнете директно към съответният районен съд, а не към инспекции, тъй като те не могат да накарат работодателят Ви да ви го начисли и изплати това обезщетение.
kali75
Потребител

Мнениеот Julyan » 12 Фев 2007, 13:52

Може и РИТ, имахме случай при който бивша работничка се беше жалвала, че не сме й плащали обезщетение и те дойдоха по сигнал в предприятието. Имат право да дават задължителни указания до работодателя. Нищо не пречи да се пробва първо този по- бъзр и безплатен вариянт.
Julyan
Потребител

Мнениеот Julyan » 12 Фев 2007, 13:55

kali75 написа:Ами самият факт, че сте се подписали на заповедта говори че тя ви е връчена, независимо от това дали има свидетели или не.

Аз разбрах точно обратното от последния постинг на г-жака- "...аз отказах да подпиша...", но така или иначе това не променя нещата /имам предвид отказът да се получи заповедта/.
Julyan
Потребител

Мнениеот lidi07 » 12 Фев 2007, 13:57

При положение, че ползването на платен отпуск се полага след отработването на 8 месеца по трудовото правоотношение, това не означава ли, че и за заплащането важи същия принцип?
Законът защитава зрящите, а не спящите.
lidi07
Младши потребител

Мнениеот kali75 » 12 Фев 2007, 14:02

ами вижте че пиши че е прибрала само трудовата си книжка, а на заповедта отдолу била написара че отказва да се подпише.. Ами това е връчване бе колега.Наистина Вие имате ли осем месеца трудов стаж, не е задължително да е при последният работодател, а общо през живота ви?
kali75
Потребител

Мнениеот kali75 » 12 Фев 2007, 14:08

всъщност един от колегите е посочил 6-месечен срок за давностен, което не е правилно. 6-месечен е срока за обжалване на заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение, а за изплащане на въпросното обезщетение е три години.
kali75
Потребител

Мнениеот lidi07 » 12 Фев 2007, 14:23

Давностният срок е 3-годишен. Да, авторката има право на обезщетение за неизползвания ПГО, въпреки, че е напуснала работата си преди изтичането на 8 месеца, като обезщетението трябва да бъде изчислено пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.
Последна промяна lidi07 на 12 Фев 2007, 14:24, променена общо 1 път
Законът защитава зрящите, а не спящите.
lidi07
Младши потребител

Мнениеот moni_d » 12 Фев 2007, 14:23

За срока се съгласявам с вас колеги и се извинявам, не прочетох кодекса, а писах наизуст, съжалявам.
moni_d
Потребител

Мнениеот Julyan » 12 Фев 2007, 19:49

lidi07 написа:При положение, че ползването на платен отпуск се полага след отработването на 8 месеца по трудовото правоотношение, това не означава ли, че и за заплащането важи същия принцип?

Осемте месеца важат само за правото да се "ползва" отпускът реално, но ако в този период е прекратено трудовото правоотношение обезщетение се дължи пропорционално на времето, признато за трудов стаж.
Julyan
Потребител

Мнениеот viktor79 » 13 Фев 2007, 09:41

Според мен за по-сигурно трябва първо да се отправи писмена покана до работодателя за изплащането на обезщетението, и вече при мълчалив или др. отказ да се пише до ИТ с приложена покана и разписка.Да се надяваме че няма да се стига до съд, но ако се стигне поканата пак ще има доказателствена тежест.

УСПЕХ!
"PANTA REI"
viktor79
Потребител

Назад към Трудово право