начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

прекратяване на временен трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прекратяване на временен трудов договор

Мнениеот silvunkata » 26 Яну 2007, 18:07

работя в една фирма и съм на временен трудов договор тябва ли да пускам предизвестие и може ли докато съм в болнични да ме уволни дисциплинарно на основание че болничния ми и фалшив но той е редовен и е за гледане на болно дете.
silvunkata
Нов потребител

Мнениеот Julyan » 26 Яну 2007, 18:38

Да разгледаме нещата едно по едно. Първо какъв точно е видът на договора Ви- срочен или със срок за изпитване, на какво основание е сключен /чл...?/.
Второ, какъвто и да е договорът Ви нямат право да уволнят дисциплинарно по време на болнични, тъй като текстът на чл. 333о т КТ постановява, че: "В случаите по чл. ... 330, ал. 2, т. 6 /б.а. това е дисциплинарно уволнение/ работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай: ...
4. работник или служител, който е започнал ползуването на разрешения му отпуск;".
"Болничният" е вид разрешен отпуск, само че е позволен не от работодателя, а от надлежните медицински органи. Обърнете внимание обаче, че забраната може да бъде преодоляна посредством разрешение от Инспекцията по труда.
Не е сигурно на какво основание очаквате да бъде бъдещото Ви дисциплинарно уволнение. Вероятно поради неявяване на работа в съответния брой последователни работни дни, тъй като считат болничният Ви за невалиден. Дали работодателят Ви счита нещо такова или не обаче е без значение, тъй като не той определя валидността на тези документи. Ако има нещо против Вашия болничен има ред, по който се оспорват болничните, чл.112/ЗЗ, т.е. пред ЛКК и то в 14- дневен срок от получаването му. Следва да Ви успокоя, че болнични почти не съм чувала някой да е оспорил успешно. Лично аз имам един единствен случай и то се стигна до оспорване по съдебен ред, но там нещана си бяха оспорими.
Julyan
Потребител

Назад към Трудово право