Имам клиент,който е освободен през време на изпитателния му срок от работа. Обаче че могат без предупреждение е ясно,но са му изхвърлили багажа и не му дават и трудовата книжка.Казват че е загубена?! Мога ли да искам обезщетение, че тъй като няма труд.книжка,вече 2м.не може да започне работа? Лошото е, че клиента ми си е загубил труд.дог. и аз не мога да видя условията му...Помогнете ми колеги, че хич не съм на ясно с трудовото право
Смятам да отида да се срешна с шефа му и да изискам трудовата книжка плюс договора
И после какво?!
Благодаря предварително на тези, които ще опитат да помогнат.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 14:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
трудово-казус-помощ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
трудово-казус-помощ
"Подсъзнанието може всичко"
- dil_d
- Младши потребител
Хайде бе добри хора помогнете! Аз пари от тази работа няма да видя,помагам на познат,ако това ви дразни...Ако беше случаен клиент,щях да му кажа че не се занимавам с трудово право и да го отпратя...но става въпрос за познат на когото искам да помгна. Не ми се обясняваха всички тези неща и затова казах на кратко "клиент".
Благодаря ви ако се отзовете.
Благодаря ви ако се отзовете.
- dil_d
- Младши потребител
Относно загубена трудова книжка по вина на работодателя мога да цитирам чл.350, ал.2 от КТ: "Когато трудовата книжка бъде изгубена по вина на работодателя, по искане на работника или служителя се издава нова трудова книжка от съответната инспекция по труда. В този случай работодателят представя на инспекцията по труда необходимите данни от предишните работодатели".
Ако Вашият познат не разполага с екземпляр от трудовия си договор, то такъв трябва да има при работодателя му, а освен това данни за правоотношението трябва да са налице в НАП въз основа на подадено по реда на чл.62, ал.3 КТ уведомление за сключения трудов договор (до 2005г. се подаваха в НОИ) респ. уведомление и за прекратяване на трудовия договор. Така че ако лицето действително е работило по ТПО и работодателят му е изпълнил поне тези си задължения, то няма да е трудно да се открият данни за възникването и прекратяването на договора му. (Освен това той би трябвало да има връчен акт (заповед) за прекратяване на договора му, нали?)
Може би ако при срещата Ви с бившия работодател на лицето той продължава да проявява твърдоглавие, най-добре ще е да се обърнете към съответната инспекция по труда (ОИТ), а и преценете дали не е добре да започнете направо по този ред, въпреки че не се знае и те с какво темпо ще задвижат въпроса, но така или иначе според мен това е вариантът за действие.
УСПЕХ!
Ако Вашият познат не разполага с екземпляр от трудовия си договор, то такъв трябва да има при работодателя му, а освен това данни за правоотношението трябва да са налице в НАП въз основа на подадено по реда на чл.62, ал.3 КТ уведомление за сключения трудов договор (до 2005г. се подаваха в НОИ) респ. уведомление и за прекратяване на трудовия договор. Така че ако лицето действително е работило по ТПО и работодателят му е изпълнил поне тези си задължения, то няма да е трудно да се открият данни за възникването и прекратяването на договора му. (Освен това той би трябвало да има връчен акт (заповед) за прекратяване на договора му, нали?)
Може би ако при срещата Ви с бившия работодател на лицето той продължава да проявява твърдоглавие, най-добре ще е да се обърнете към съответната инспекция по труда (ОИТ), а и преценете дали не е добре да започнете направо по този ред, въпреки че не се знае и те с какво темпо ще задвижат въпроса, но така или иначе според мен това е вариантът за действие.
УСПЕХ!
- fetisov
- Потребител
Благодаря ти много колега! Върна ми вярата във Взаимопомоща! ние трябва да си помагаме,а не да се кефим, че знаем нещо което колегата не знае....
Наистина ми помогна! От край време ми е гадно това трудово но като не мога да отказвам...
Наистина ми помогна! От край време ми е гадно това трудово но като не мога да отказвам...
- dil_d
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|