начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

трудово-казус-помощ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трудово-казус-помощ

Мнениеот dil_d » 23 Яну 2007, 17:26

Имам клиент,който е освободен през време на изпитателния му срок от работа. Обаче че могат без предупреждение е ясно,но са му изхвърлили багажа и не му дават и трудовата книжка.Казват че е загубена?! Мога ли да искам обезщетение, че тъй като няма труд.книжка,вече 2м.не може да започне работа? Лошото е, че клиента ми си е загубил труд.дог. и аз не мога да видя условията му...Помогнете ми колеги, че хич не съм на ясно с трудовото право :oops:
Смятам да отида да се срешна с шефа му и да изискам трудовата книжка плюс договора :oops:
И после какво?!
Благодаря предварително на тези, които ще опитат да помогнат.
"Подсъзнанието може всичко"
dil_d
Младши потребител

Мнениеот dil_d » 24 Яну 2007, 11:23

Хайде бе добри хора помогнете! Аз пари от тази работа няма да видя,помагам на познат,ако това ви дразни...Ако беше случаен клиент,щях да му кажа че не се занимавам с трудово право и да го отпратя...но става въпрос за познат на когото искам да помгна. Не ми се обясняваха всички тези неща и затова казах на кратко "клиент".
Благодаря ви ако се отзовете.
dil_d
Младши потребител

Мнениеот fetisov » 24 Яну 2007, 12:46

Относно загубена трудова книжка по вина на работодателя мога да цитирам чл.350, ал.2 от КТ: "Когато трудовата книжка бъде изгубена по вина на работодателя, по искане на работника или служителя се издава нова трудова книжка от съответната инспекция по труда. В този случай работодателят представя на инспекцията по труда необходимите данни от предишните работодатели".
Ако Вашият познат не разполага с екземпляр от трудовия си договор, то такъв трябва да има при работодателя му, а освен това данни за правоотношението трябва да са налице в НАП въз основа на подадено по реда на чл.62, ал.3 КТ уведомление за сключения трудов договор (до 2005г. се подаваха в НОИ) респ. уведомление и за прекратяване на трудовия договор. Така че ако лицето действително е работило по ТПО и работодателят му е изпълнил поне тези си задължения, то няма да е трудно да се открият данни за възникването и прекратяването на договора му. (Освен това той би трябвало да има връчен акт (заповед) за прекратяване на договора му, нали?)
Може би ако при срещата Ви с бившия работодател на лицето той продължава да проявява твърдоглавие, най-добре ще е да се обърнете към съответната инспекция по труда (ОИТ), а и преценете дали не е добре да започнете направо по този ред, въпреки че не се знае и те с какво темпо ще задвижат въпроса, но така или иначе според мен това е вариантът за действие.

УСПЕХ!
fetisov
Потребител

Мнениеот dil_d » 24 Яну 2007, 13:23

Благодаря ти много колега! :P Върна ми вярата във Взаимопомоща! ние трябва да си помагаме,а не да се кефим, че знаем нещо което колегата не знае....
Наистина ми помогна! От край време ми е гадно това трудово но като не мога да отказвам...
dil_d
Младши потребител

Назад към Трудово право