- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
конкурс за младши магистрати Vol.1
|
|
представляването от адвокат е едно, а възможността да присъства на разпита на свидетел и да го КОНСУЛТИРА съвсем друго. те са били обвиняеми, според казуса, независимо от това дали ние смятаме, че трябва да бъдат или не.
- i.mar
- Младши потребител
Считам, че няма процесуално нарушение относно адвоката. Не виждам да е налице никоя от хипотезите на чл. 91, ал. 3 НПК.
- i.s.k.r.a
- Потребител
Колеги, не мисля, че оценяването на писмените работи е въпрос на късмет. Казусът беше до голяма степен теоритичен, първият зададен въпрос предполагаше чисто теоритичнен отговор /пълен, точен/, престъпленията бяха дадени като фактически извършени и точно наименувани, не вижда поле за спорове относно квалификацията им - в този смисъл при оценяването е възможно да има доза субективизъм. Втори въпрос може би включваше изискване за съобразителност от кандидатите /самия опит за създаване на алиби косвено доказава извършена от Илиев кражба/, но отново не се иска преценка на доказателства, извършените деяния са дадени като факти. По трети въпрос смятам, че нещата вече бяха изяснени с единственото уточнение, че разбира се в наказателното право не може да става въпрос за процесуално представителство, използваните от законодателя термини са защитник и повереник, а в казуса използваната думата е "защитавани". И накрая последният въпрос според мен предполага излагане на варианти по отношение състава на съда, като се имат предвид наказанията за кражба по основния, квалифицираните и по-леконаказуемите състави. Мисля, че всики може да прецени приблизително точно доколко вярно е решил казуса и съответно да има приблизително точна представа за оценката си.
- stdana
- Нов потребител
А някой би ли могъл да ми даде светлина по въпроса, дали Илиев, освен подбуждането по чл. 293,ал. 1 по отношение на Василев(неуспялото подбудетелство) и подбудителството по чл. 290,ал. 1 вр. чл. 20,ал. 3 по отношение на Георгиев, е осъществил и помагачество по чл. 290,ал. 1 вр. чл. 20,ал.4?
Разсъжденията ми са в следната насока:
От формулировката на казуса става ясно, че Илиев е обещал пари и услуги на Георгиев и Василев след осъществяване на лъжесвидетелството, а освен това и им е давал многократно съвети и разяснения за начина на извършване на деянието.Но не е ясно дали тези обещания следват по време момента, в който двамата вземат решение да извършат престъплението.
Разсъжденията ми са в следната насока:
От формулировката на казуса става ясно, че Илиев е обещал пари и услуги на Георгиев и Василев след осъществяване на лъжесвидетелството, а освен това и им е давал многократно съвети и разяснения за начина на извършване на деянието.Но не е ясно дали тези обещания следват по време момента, в който двамата вземат решение да извършат престъплението.
- nietzsche
- Нов потребител
i.mar написа:представляването от адвокат е едно, а възможността да присъства на разпита на свидетел и да го КОНСУЛТИРА съвсем друго. те са били обвиняеми, според казуса, независимо от това дали ние смятаме, че трябва да бъдат или не.
i kak razbra 4e sa bili obvinqemi na tvoite predpolojeniq li raz4ita6 v pravoto nqma predpolojeniq otnosno su6estvuvanetona na daven fakt v pravnata deistvitelnost.nqma postanovlenie za privli4ane kato obvinqem i tovae 219 NOK pi6e lqsno i to4no,4ak sled postanovlenieto 6te stanat obvinqemi.to4no otvae ulovkata 4e vseki si misli 4e kato ima obrazuvano dosudebno proizvodstvi i sreju Gan4o i Gan4o stava obvinqem da da ama ne !
- jijiyeah
- Младши потребител
viktor79 написа:Здр. колеги!
Не е нужно да стигаме до пререкания, които не могат да ни помогнат в случая.. Аз даже съм писал, че Илиев тр. да отговаря и за приготовление - това за намирането на съучастници не е ли по смисъла на чл.17 от НК- приготовление.
За това дали имаме основание за чл.290 от НК, наистина колеги прочетете самия текст на нормата, а не заглавието на раздела или главата-"който пред надлежен държ. орган затаи или каже неистина"-тук естествено, че ще включим и дознателите, те не са ли надл.органи?
Ще кажа не Успех на вс., а вече Късмет на всички- от тук нататък не зависи от нас.Спорна седмица!!!!
viktor prav si za edno 4e ne e nujno da se zaqjdame i obijdame .Ne sklonen da priema 4e doznanieto e nadlej.org. na vlast ,a i prof. Chinova taka misli,teoriti4no doznanieto ne e nadlejen org.......,no prakti4eski te razsledvat 90 procenta ot prestupleniat i izliza 4e vseki svidetel moje da si govori pred tqx kakvo li ne.abe i az neznam ve4e pisax 4e nqma prestuplenie po 290 i 6te vidim
moje i da sum osral ama chinova 6tom smqta 4e doznanieto ne e nadlejen org. kaza go na durjavniq izpit .
- jijiyeah
- Младши потребител
Аз не случайно написах късмет на всички,а една колежка ми се обиди -имах предвид, че казуса напръв поглед беше елементарен ама не беше така, в залата се чуваха възгаси "Оле,оле- колко елементарен казус", но вежте колко интерпретации може да има.Като се оценяват работите членовете на комисиите ще имат различни становища, както нас и един ще ти пише 3 а др.6, а третия може и 2 - с две думи: "КАШАТА Е ПЪЛНА"- позволих си да цитирам един колега от форума ама му забравих юзъра
Дано звездите да са благосклонни към нас , че иначе .. . ...
Дано звездите да са благосклонни към нас , че иначе .. . ...
"PANTA REI"
- viktor79
- Потребител
Напълно съм съгласна с колегата Виктор79! Дори след разговори с прокурори не можахме да стигнем до единомислие за казуса така че какво по-вече да се говори. Тук целта на комисиите е ясна.... да се види кой как мисли и ако е обосновал добре позицията се няма защо да се притеснява - както и други години един верен отговор няма. То в нашето правораздавне двама с двама съдии не мислят по един начин.... Така че наистина да стискаме палци, другото не зависи от нас. Надявам се единствено оценките да са колкото се може по-обективни, а не всеки преподавател да си държи на неговото мнение и да не признава това на останалрите.
- vikin
- Младши потребител
iva_kari написа:някой може ли да каже нещо за спонсорството?
Съществува статия на проф. Витали Таджер, която прави разграничение между Дарението и Спонсорството и е в сп. "Съвременно право" от 1991 или1992 г., доколкото си спомням, но нямам спомен в кой брой. Ако имате възможност, потърсете броевете от тези години - сигурно ще я намерите! Успех!
- ralitsarbg
- Потребител
Договорът за спонсорство няма специална уредба – той е от групата на ненаименованите. С него едно Ф/ЮЛ се задължава с рекламна цел да подпомогне имущественоно дейност или изява със спортен, образователен, научен или др. подобен характерр на др. Ф/ЮЛ, което се задължава лично да извърши определено действие или да постигне определен резултат като посочи реклама на спонсора. Двустранен договор –има насрещна престация, но тя не е еквивалентна. Няма изискв за форма…
В общи линии е това.
В общи линии е това.
- marialex
- Младши потребител
С договора за спонсорство, спонсорът се задължава да прави парична или непарична вноска в полза на спонсорирания, а последния в един по късен етап да прави реклама на определен продукт или стока.Поне аз така го разбирам - възможно е и да не се стигне до някаква престация от страна на спонсорирания т.е. договора по начало би трябвало да е безвъзмезден, но не е пречка да се уговори нещо и от страна на спонсорирания.Този договор прилича малко на договора за лицензия чл.587 и сл.от ТЗ и договра за лизинг по чл.342 и сл. от ТЗ.Приличаше на един от двата конкретно ,но сега немога да мисля нещо Пазете се от грипа
Съжелявам, че не знам за конкретна правна уредба!!!
УСПЕХ!
Съжелявам, че не знам за конкретна правна уредба!!!
УСПЕХ!
"PANTA REI"
- viktor79
- Потребител
Колеги искам да ви попитам относно устния изпит за мл. прокурори според вас от глава "Общественоопасни престъпления" кои раздели трябва да се знаят и също така дали мерките за процесуална принуда трябва също да се готвят? Благодаря
- monsieur
- Младши потребител
???
четете всичко колеги, не се знае какво ще ви питат като допълнителни въпроси, а там не може да избягате с номера че го нямало в конспекта
- svetlio80tm
- Младши потребител
Имате ли идея колко време горе долу след като се разбере кой е допуснат до устен изпит се провежда той?
- i.s.k.r.a
- Потребител
и все пак никой от колегите явили се на прокурорския изпит миналата година не каза дали са се теглили въпроси по гражданско право
- i.mar
- Младши потребител
Благодаря на колегите за своевременния отговор по въпроса за спонсорството. А сега някой ако каже и колко въпроса се теглят на устния изпит ще е много добре
- iva_kari
- Младши потребител
Ще се явявам за пръв път, но предполагам, че въпросите ще са два - един от гражданскоправни и един от наказателноправни науки. Този извод може да се направи, като се има предвид, че досега са били по три въпроса, при наличието и на публичноправни науки.
- marialex
- Младши потребител
|
|