начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Изповядване на сделка и плащане

Казуси за недвижими имоти

Изповядване на сделка и плащане

Мнениеот nevej01 » 15 Яну 2007, 16:02

Ще продавам имот и ме интересуват следните неща,много ще съм Ви благодарна мили юристи, ако ми отговорите : Колко са таксите събирани при нотариуса при данъчна оценка на имота от 2950 лв?
Може ли парите да се броят пред нотариус след като ще продавам имота за 10 000 лв., а ще изповядваме сделката по данъчна оценка.
nevej01
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 15 Яну 2007, 23:11

Нотариалните такси по закона за нотариусите са както следва:

При така посочената данъчна оценка от 2950 лв.дължимите от Вас суми се определят както кледва:
- Вписване 5 лв;
- Община 59 лв / 2 % от данъчната оценка/;
- Препис от нотариален акт 3 лв;
- Такса банка 2.00 лв;
- Декларации чл.264 - 6,00 лв;
- Нотар. такса 48 лв.

Общо 123 лв.

Аз до сега съм изповядвал 2 сделки пред нотариус.Не е изисквано от страните да броят парите си пред нотариуса.Единствено потвърждават,че са уредили взаимоотношенията си.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот nevej01 » 16 Яну 2007, 17:34

Сърдечно Ви благодаря.Желая Ви много късмет и успехи!
nevej01
Нов потребител

Мнениеот Sarra » 17 Яну 2007, 16:49

Защо, sarbijanac, изчислявате таксите върху данъчната оценка? Когато сделката се осъществява на по-висока цена от данъчната оценка, таксите се изчисляват върху действителната цена, в случая - таксите се изчисляват върху 10 000 лв. Съветвам nevej01 да впише истинската цена в нотариалния акт.
Таксите ще са: 200лв. данък за придобиване в общината, 118.50 лв. + 3.00лв. - нотариална такса, 10лв. за вписване и 5-6 лв. за банките, или всичко 336.50 лв. (без адвокатско възнаграждение).
С 213 лв. повече е, но ако знаехте какви бели можете да си докарате на главата с избирането на по-ниските такси ...
Икономията - майка на мизерията ...
Sarra
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 17 Яну 2007, 20:28

Sarra написа:.........Съветвам nevej01 да впише истинската цена в нотариалния акт.
Таксите ще са: 200лв. данък за придобиване в общината, 118.50 лв. + 3.00лв. - нотариална такса, 10лв. за вписване и 5-6 лв. за банките, или всичко 336.50 лв. (без адвокатско възнаграждение).
С 213 лв. повече е, но ако знаехте какви бели можете да си докарате на главата с избирането на по-ниските такси ...
Икономията - майка на мизерията ...

Обяснете на госпожата "какви бели може да си докара на главата".Защото аз не се досещам какви неблагоприятни последици биха могли да възникнат !Българинът масово си изповядва сделките по данъчната оценка,и всички го знаят,че едно се пише в НА,а съвсем друго се плаща......
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Sarra » 17 Яну 2007, 20:47

Ще ви обясня. Просто. Продавачът А продава на купувача Б имот на цена 10 000 лв. реално. Но в акта тарикатите пишат 2 500 лв. (спестяват цели 230-240 лв. от такси) Добре обаче, ама става това, онова и нотариалният акт се разваля ... Какво става тогава? Всеки трябва да върне това, което е получил. Какво ще върне купувачът Б - имота. Какво ще върне продавачът А - парите, които е получил от купувача. Колко са те? Колкото пише в нотариалния акт: 2 500лв. :twisted: А какво ще прави Б? Ще пие студена вода ...
Икономията - майка на мизерията
Sarra
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 17 Яну 2007, 20:57

Sarra написа:Ще ви обясня. Просто. Продавачът А продава на купувача Б имот на цена 10 000 лв. реално. Но в акта тарикатите пишат 2 500 лв. (спестяват цели 230-240 лв. от такси) Добре обаче, ама става това, онова и нотариалният акт се разваля ... Какво става тогава? Всеки трябва да върне това, което е получил. Какво ще върне купувачът Б - имота. Какво ще върне продавачът А - парите, които е получил от купувача. Колко са те? Колкото пише в нотариалния акт: 2 500лв. :twisted: А какво ще прави Б? Ще пие студена вода ...

Напълно сте права колежке.Съгласявам се с Вас.Само не знам как да го обяснявам на клиентите си,и ако започна да им давам обяснения от това естество дали няма да ги загубя .....
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Sarra » 18 Яну 2007, 09:12

Добро утро, sarbijanac! Вярно е, че клиентите винаги гледат по-ниските такси, но ако им обясните, че съществува опастност, когато сделката е между лица, които не са роднини по пряка линия ( по съребрена също трябва да се внимава!), по-разумните ще видят смисъла. Пък и разходите (без 2% данък, който се плаща от купувача) могат да се поделят между страните.
А какво става, ако имота се купува с кредит от банка, за обезпечението на който се ипотекира същия имот?
И още нещо. Агенцията за недвижими имоти си взема 2% от действителната продажна цена и от продавача, и от купувача. А щом дойдат при адвокат, почват тарикатлъците за по-малко пари. Такъв е българинът: скъп е на триците, евтин - на брашното. Ама какво да се прави, ще му обясняваме, ще го къткаме, щото той ни дава хляба.
Sarra
Потребител

Мнениеот divain » 18 Яну 2007, 10:35

Така е колежке , за съжаление . Някои " умници " пък се застраховат от това , като искат в н.а. да има клауза " ... в случай , че се установи по съд. ред ........ .... то настоящия договор се счита за развален по вина на продавачите и те дължат на куповача връщане на продажната цена и НЕУСТОЙКА в размер на .......еди колко си " :lol: :lol: :lol:
divain
Потребител

Мнениеот gery » 18 Яну 2007, 10:45

Sarra написа:Ще ви обясня. Просто. Продавачът А продава на купувача Б имот на цена 10 000 лв. реално. Но в акта тарикатите пишат 2 500 лв. (спестяват цели 230-240 лв. от такси) Добре обаче, ама става това, онова и нотариалният акт се разваля ... Какво става тогава? Всеки трябва да върне това, което е получил. Какво ще върне купувачът Б - имота. Какво ще върне продавачът А - парите, които е получил от купувача. Колко са те? Колкото пише в нотариалния акт: 2 500лв. :twisted: А какво ще прави Б? Ще пие студена вода ...

Колега, напълно съм съгласна с вас, само че в конкретният случай дамата е продавач, т.е. има интерес сделката да е по данъчна оценка, най-малкото с оглед данъчната тежест след това... Иначе и аз държа когато мой клиент купува в НА да е фиксирана реалната цена!
gery
Потребител

Мнениеот Sarra » 18 Яну 2007, 11:05

Забележката ви е основателна. Това показва, че и двете страни трябва да защитят интересите си. Вече имам случай, когато едната страна в сделката ме търси за съвет, при положение, че другата страна е ангажирала адвокат и поема всички разноски по сделката. Макар и рядък случай, това показва, че се замислят хората, че няма безплатен обяд.
Sarra
Потребител

Мнениеот nevej01 » 18 Яну 2007, 11:08

Благодаря много на всички отзовали се юристи.Купувачът иска да изповядаме по данъчна оценка за мене няма проблем да изповядаме по реална цена.Аз няма да плащам данъци, тъй като имота ми е дарение,а както чух и от тази година за една сделка в рамките на календарна година не се плащат данъци.Сега го чакам окончателно да реши по каква сума ще изповядаме. За мене е най-добре да е по реалната цена,за да може да ми брои парите пред нотариус,така ще съм най-спокойна.Още веднъж много Ви благодаря, сега чакам да каже какво ще правим и да носим документите на адвокат.
nevej01
Нов потребител

Мнениеот nevej01 » 18 Яну 2007, 11:09

Благодаря много на всички отзовали се юристи.Купувачът иска да изповядаме по данъчна оценка за мене няма проблем да изповядаме по реална цена.Аз няма да плащам данъци, тъй като имота ми е дарение,а както чух и от тази година за една сделка в рамките на календарна година не се плащат данъци.Сега го чакам окончателно да реши по каква сума ще изповядаме. За мене е най-добре да е по реалната цена,за да може да ми брои парите пред нотариус,така ще съм най-спокойна.Още веднъж много Ви благодаря, сега чакам да каже какво ще правим и да носим документите на адвокат.
nevej01
Нов потребител

Мнениеот escapeluxor » 22 Яну 2007, 13:42

Добре де ,ако напишат контралетер за сумата от 10000 лв.,а в нот.акт да си пишат данъчната оценка?
escapeluxor
Младши потребител

Мнениеот minkogeorgiev » 22 Яну 2007, 14:16

Госпожо, в отговор на Вашия въпрос бих искал да Ви обърна внимание върху следното:

За Вас съвсем не е без значение на каква цена продавате с оглед на данъчните последици.

Ако имота, който сте придобили преди това бъде прехвърлен в тригодишен период от време Вие ще дължите данъци за разликата между покупната (дори и ако е дарен - разликата между данъчната оценка и продажната цена) и продажната цена на имота, намалени със сумата на нормативно признатите съгласно данъчния закон разходи! Така, че съветвам Ви да направите следното - опитайте се да прехвърлите на по-ниската стойност.

И още нещо, доколкото разбрах купувача ще поеме разоските на 100 % при нотариалното извършване на сделката. Това е по-добре за Вас и все пак - ако сте без адвокат при сделката - добре е да знаете, че в практиката двете страни си делят разноските - местенн данък, нотариални такси и такса за Агенцията по Вписванията. Това е добре да знаете в случай, че купувача настоява Вие да платите всичко. Нормата в Закона Ви позволява да договорите този въпрос както е удобно за двете страни.

По отношение на доказването на плащането:

Каквото и да е писмено изявление от страна на купувача по сделката Ви върши работа - независимо да ли е озаглавено "Обратно писмо", "Декларация", "Разписка" или по друг начин. Важното е документа изхождащ от платеца да е подписан, той да бъде точно индивидуализиран и стойността посочена чифром и словом. Повечето нотариуси не биха имали нищо против да се разплатите и пред тях - стига да съобразите тактично графика на нотариуса и Вашата собствена сделка.

Желая ви късмет при избирането на адвокат.
minkogeorgiev
Младши потребител

Мнениеот p_vanya » 25 Яну 2007, 22:16

Добре обаче, ама става това, онова и нотариалният акт се разваля ...

В кои случаи може да бъде развален нотариален акт?
p_vanya
Младши потребител

Мнениеот gogul » 28 Яну 2008, 20:59

И аз това питам,моля?
gogul
Нов потребител

Мнениеот tiarra » 28 Яну 2008, 21:16

Ако Вие сте продавач продавайте и на данъчна оценка - да му мисли купувача. Можете да развалите сделката и на основание, че е сключен поради "крайна нужда".
tiarra
Потребител

Мнениеот barri » 29 Яну 2008, 13:15

извинявайте обаче както е честа практика да се изповядва на данъчна оценка, така е честа практика в самия нот. акт да се включва така наречената клауза за неустойка, която неустойка представлява разликата между цената, която е платена в действителност и данъчната оценка.
barri
Потребител

Мнениеот tiarra » 29 Яну 2008, 15:04

barri написа:извинявайте обаче както е честа практика да се изповядва на данъчна оценка, така е честа практика в самия нот. акт да се включва така наречената клауза за неустойка, която неустойка представлява разликата между цената, която е платена в действителност и данъчната оценка.

Да така е, но тази неустойка е в случай на евикция
tiarra
Потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси