- Дата и час: 29 Ное 2024, 08:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Искам да съм сигурен
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Искам да съм сигурен
Допустимо ли е в иск по чл.108 от ЗС да се иска по реда на косвения съдебен контрол да се прогласи нищожност на решение на Поз. комисия итрябва ли тя да е втори ответник за целта .Или това трябва да стане в отделен иск. А ако тя не е страна по делото.?
- ivan33
- Потребител
Без да се мисля за корифей в гр.процес (занимавам се от известно време само и изключително с наказателно право), ми се струма, че въпросът с нищожността на решението е преюдициален за решаване на основния спор. А на нищожността може да се позовете във всеки един момент и не е необходимо да привличате Вие (като ищец) ПК. Възможно е да бъде привлечена като трета подпомагаща страна от ответника, но нищожният акт си е нищожен и не би следвало това обстоятелство да зависи от издателя му. Доколкото решението е админ. акт, не знам кой съд следва да се произнесе по неговата нищожност. Да викаме за помощ новите административни съдии??
- sunshine_75
- Потребител
Не само може, но съдът, който разглежда гражданскоправен спор, е длъжен да извърши т. нар. косвен съдебен контрол за действителността на преюдицилен за правилното решаване на делото административен акт. Това, което казва sunshine_75 е изключително правилно. Само да я допълня, че РС е компетентен да се произнася по жалби срещу решения на ПК, респ. ОКЗГ. Когато предемт на делото е административноправен спор за тяхната законосъобразност, вкл. и за обявяване на тяхната нищожност. Но тъй като в момента sunshine_75 се занимава изключително с наказателно право , мисля си, че е уместно да споделя моето мнение, че косвен съдебен контрол на ИАА следва да се извърши и от "наказателния" съд при разглеждане на наказателно-правен спор! Наказателен съм го сложил в кавички, защото в България съдът е един, без значение какъв състав разглежда определен правен спор. Поради тази причина ми се струва, че и "наказателният" съд може да извършва косвен съдебен контрол. За повече подробности четете ТР № 6/2006 г. на ОСГК на ВКС.
- mitko6
- Потребител
Благодаря ВИ от сърце !
И ТЪЙ КАТО ВЕЧЕ СМЕ В НОВАТА 2007г. НЕКА НИ Е ЧЕСТИТА! НАЗДРАВЕ !БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И МНОГО ЩАСТЛИВИ !ВСЕ ТАКА ЧОВЕЧНИ И ОТЗИВЧИВИ! ТОВА РАНО ИЛИ КЪСНО СЕ ОЦЕНЯВА ОТ КЛИЕНТА! УСПЕХ !
Казуса е интересен и от наказателноправна страна, но не е момента сега да се обсъжда . Ще пиша друг път.Решението съм го чела ! То ме светна за много неща. Не съм чела другото от 95г. Аз не съм юрист, но се интересувам. Форума много ми помага Още веднаж благодаря.
Казуса е интересен и от наказателноправна страна, но не е момента сега да се обсъжда . Ще пиша друг път.Решението съм го чела ! То ме светна за много неща. Не съм чела другото от 95г. Аз не съм юрист, но се интересувам. Форума много ми помага Още веднаж благодаря.
- ivan33
- Потребител
Искът по чл.108 от ЗС е ревандикационен и може да се съедини с друг иск-утановителен, отрицателен установеителен иск, в смисъл, че не съществуват еди какви си обстоятелства.Колкото са исковете толкова са и ответниците.Но по чл.108 задължително не пропускайте да впишете исковата молба в имотния регистър.
- Imperator
- Потребител
Imperator,
Благодаря и на теб, че в този празничен ден, си отделил от времето си . Съвета ти е безценен, но за жалост вече безпредметен .Аз не съм Ви колега, но влизам във форума , защото ми е интересно , а и ми се налага да повишавам правната си култура ..
Адвоката ми отдавна абдекира от защитата . Не МУ Е БИЛО ПОЗВОЛЕНО ДА ВПИШЕ ИМ. Той е бивш служител на Общината , а искът е срещу нея. Иначе го имах за добър и честен човек.Пари съм му давал повече отколкото се бяхме договорили-хонорара си беше платен ,отделно на всяко заседание пред РС, допълнително и без документ съм давал. Делото вече е на въззивна инст.-минало е з.с.з. , след 20 дни е откритото
Благодаря и на теб, че в този празничен ден, си отделил от времето си . Съвета ти е безценен, но за жалост вече безпредметен .Аз не съм Ви колега, но влизам във форума , защото ми е интересно , а и ми се налага да повишавам правната си култура ..
Адвоката ми отдавна абдекира от защитата . Не МУ Е БИЛО ПОЗВОЛЕНО ДА ВПИШЕ ИМ. Той е бивш служител на Общината , а искът е срещу нея. Иначе го имах за добър и честен човек.Пари съм му давал повече отколкото се бяхме договорили-хонорара си беше платен ,отделно на всяко заседание пред РС, допълнително и без документ съм давал. Делото вече е на въззивна инст.-минало е з.с.з. , след 20 дни е откритото
- ivan33
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|