начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

запазен дял при дарение

Казуси за недвижими имоти

запазен дял при дарение

Мнениеот pier » 29 Дек 2006, 20:16

Баба и дядо са дарили на баща ми нидвижим имот. До края на живота им той се е грижил за тях. Сега почина и баща ми. Леля ми има ли право на запазен дял или само с брат ми и майка ми сме наследници в случая? Леля е овъзмездена с пари, но те са дадени на ръка и добра дума.
pier
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 29 Дек 2006, 21:44

Наследник на Вашия баща сте Вие /като низходящ от І-ви ред/,както и преживялата съпруга-Вашата майка.Леля Ви в случая се явява наследник от ІІІ-ти ред и би могла да бъде наследник на Вашия баща едва когато липсват наследници от І-ви и ІІ-ри ред.
Сам разбирате,че относно откритото наследство на Вашия баща леля Ви не може да има претенции.
Същата обаче се явява наследник на Вашите баба и дядо и когато след смъртта на единия от тях е открито наследство е имала право на запазена част от същото,което право се погасява след изтичане на 5 годишен срок от откриването му.Вероятно паричното компенсиране се е изразило именно в това - относно полагаемата се запазена част.
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
gosho72
Потребител

Назад към Имотни казуси