- Дата и час: 28 Ное 2024, 11:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Молба за помощ.Казус с трудов договор със срок на изпитване.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Молба за помощ.Казус с трудов договор със срок на изпитване.
Подписах трудов договор със срок на изпитване 6 мес. На основание чл.70 и чл.71 от КТ. Във въпросният договор има клауза за задължение от страна на служителят че при напускане преди да са изтекли 2 години се дължи сумата 1500 лв. Според вас дали може да ме накарат да платя тази сума ако откажа да подпиша допълнителен анекс след като изтече този договор.
- ang_teodor
- Нов потребител
Единственият вариант да изискват от теб да им изплатиш исканата парична сума е само, ако са инвестирали в повишаване на квалификацията ти и провеждане на съответно обучение. При такива обстоятелства се подписва договор за повишаване на квалификацията и една от клаузиите в него е задължението ти да работиш в тази фирма до 5г. от приключване на обучението ти. Единствено при прекратяване на ТПО по твоя инициатива и преди да е изтекъл края на този срок ,трябва да им заплатиш сума пропорционална на оставащия период.
Няма друг вариант да искат от теб тази сума, всичко друго е в противоречие с КТ.
Няма друг вариант да искат от теб тази сума, всичко друго е в противоречие с КТ.
- choki
- Нов потребител
Re: Молба за помощ.Казус с трудов договор със срок на изпитв
ang_teodor написа:Подписах трудов договор със срок на изпитване 6 мес. На основание чл.70 и чл.71 от КТ. Във въпросният договор има клауза за задължение от страна на служителят че при напускане преди да са изтекли 2 години се дължи сумата 1500 лв. Според вас дали може да ме накарат да платя тази сума ако откажа да подпиша допълнителен анекс след като изтече този договор.
Здравейте,
На първо място следва да уточните по повод на какъв окончателен договор се провежда изпитването. Това трябва да е записано в самия договор със срок за изпитване. Искам да уточня, че договорът който сте склщчили не е срочен, а е трудов договор с клауза за изпитване. От написаното от вас не е ясно и откога започва да тече този 2 -гд. срок - от сключване на изпитатения договр или от сключване на окончателния?
Най-важното е да не се притеснявате. Подобна клауза в договора ви е недействителна / т.е. несъобразена със закона /. В тази връзка, вие дори и да напуснете настоящият си работодател и последния да предяви иск срещу вас за заплащане на тази сума, то съдът няма да уважи това искане. Между-другото подобни клаузи все по-често навлизат в практиката. За сега обаче, правилното им прилагане е ограничено само до няколко хипотези. Тези възможности са почти непознати за работодателите. Това е така, защото материята на Трудовото право е специфична, и работодателите вместо да се консултират с адвокати, използват своите счетоводители за това, / нищо лично спрямо тях /, но едно е право, друго е сметки.
Повече относно незаконосъобразността на тази клауза в трудовия ви договор, както и за същността за договора със срок за изпитване можете да прочетете тук: http//lex.bg/members/monteskio/
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Колегата MONTESKIO е прав. Клауза за такъв вид плащане не е свързана с правата и задълженията по трудовото правоотношение. Вярно, че трудовия договор може да включва и допълнителни клаузи извън задължителните по КТ, но те също трябва да са свързани с престирането на работна сила.
А по отношение на разликата адвокати (и по-общо - юристи) и счетоводители със сигурност има огромна разлика. Знам го защото съм и двете (не адвокат).
А по отношение на разликата адвокати (и по-общо - юристи) и счетоводители със сигурност има огромна разлика. Знам го защото съм и двете (не адвокат).
- rumi_r
- Потребител
Ами сключих договорът на 03.07.2006 год. В него се споменава само чл.70 и чл. 71 от КТ няма никъде клауза че след изтичане на срокът договорът става безсрочен също така не се споменава никъде чл.67 от КТ.
А за срока на интервюто миказаха че тези две години започват след изпитателният срок , но в договърът пише че нямам право да напускам в срок от 2 год. от датата на подписване . Никъде не се споменава за допълнителни договори за повишаване на квалификацията или поне някакви анекси. Просто Аз не мога да напускам а те могат да ме уволнят по-всяко време.
А за срока на интервюто миказаха че тези две години започват след изпитателният срок , но в договърът пише че нямам право да напускам в срок от 2 год. от датата на подписване . Никъде не се споменава за допълнителни договори за повишаване на квалификацията или поне някакви анекси. Просто Аз не мога да напускам а те могат да ме уволнят по-всяко време.
- ang_teodor
- Нов потребител
ang_teodor написа: Просто Аз не мога да напускам а те могат да ме уволнят по-всяко време.
Здравейте,
Вие можете да прекратите трудовото си правоотношение с настоящият си работодател. За целта слевда да отправите едномесечно предизвестие, за да спазите разпоредбите на КТ.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Колегите преди мен много добре са Ви изяснили нещата, така че само ще допълня:
Това, че в договора Ви не е упоменат срок (освен изпитателният по чл.70 КТ), нито пък чл.68 КТ означава, че договорът Ви е сключен като безсрочен, но със срок за изпитване т.е. след изтичането на срока за изпитване договорът Ви автоматично се смята за сключен за неопределено време (вж. чл.71, ал.2 вр. чл.67, ал.2 от КТ). Клаузата за въпросните 1500 лв не бива да Ви притеснява по изложените по-горе съображения. А дали ще подпишете анекс за някакъв срок на договора след изтичане на този изпитателен срок по чл.70 зависи изцяло от Вас, защото в случая приложим е текста на чл.67, ал.3 от КТ. Ако се опитват да Ви принудят да подпишете такъв анекс (допълнително споразумение към ТД), можете да им кажете "да си гледат работата".
Впрочем вижте дали срока за изпитване в договора Ви е изрично уговорен в полза на работодателя. Ако няма изрично такава клауза, тогава се счита за уговорен в полза и на двете страни по ТПО, т.е. в този срок както работодателят, така и Вие можете да прекратите правоотношението без предизвестие на основание чл.71, ал.1 КТ.
УСПЕХ!
Това, че в договора Ви не е упоменат срок (освен изпитателният по чл.70 КТ), нито пък чл.68 КТ означава, че договорът Ви е сключен като безсрочен, но със срок за изпитване т.е. след изтичането на срока за изпитване договорът Ви автоматично се смята за сключен за неопределено време (вж. чл.71, ал.2 вр. чл.67, ал.2 от КТ). Клаузата за въпросните 1500 лв не бива да Ви притеснява по изложените по-горе съображения. А дали ще подпишете анекс за някакъв срок на договора след изтичане на този изпитателен срок по чл.70 зависи изцяло от Вас, защото в случая приложим е текста на чл.67, ал.3 от КТ. Ако се опитват да Ви принудят да подпишете такъв анекс (допълнително споразумение към ТД), можете да им кажете "да си гледат работата".
Впрочем вижте дали срока за изпитване в договора Ви е изрично уговорен в полза на работодателя. Ако няма изрично такава клауза, тогава се счита за уговорен в полза и на двете страни по ТПО, т.е. в този срок както работодателят, така и Вие можете да прекратите правоотношението без предизвестие на основание чл.71, ал.1 КТ.
УСПЕХ!
- fetisov
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|