начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Прекратяване на ТПО с бременна.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на ТПО с бременна.

Мнениеот cvetoslav » 17 Дек 2006, 01:48

Здравейте колеги имам следния казус и изпитвам леко затруднение. Моля по разбиращите да помагат.

Значи клиента ми има работничка/бременна/ която подава молба за напускане. Тя е на постоянен трудов договор като предизвестие не е уговорено. Според мен молбата не се разглежда като предизвестие а трябва да попаднем под хипотезата на взаимно съгласие. Клиентът ми резюлира молбата в седемдневния срок по Чл.325./1/ КТ, като в резолюцията пише, че е съгласен и освобождава работничката от края на месеца като молбата е подадена към 10-то число на месеца. Това може ли да се разглежда като неспазване на срока по гореописания член. Прилага ли се в случая Чл.333 КТ при положение, че тя сама е изявила желание да напусне и е подала молба за това. Моля да споделите мнение по въпроса. Предварително благодаря.
cvetoslav
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 17 Дек 2006, 11:09

Решение № 923 от 22.II.1995 г. по гр. д. № 549/94 г., III г. о.
Решения на ВС на РБ, "Перфект Консулт"
чл. 325, т. 1 КТ
След като работникът или служителят е отправил предложение до работодателя за прекратяване на трудовия договор по чл. 325, т. 1 от КТ (по взаимно съгласие) и заповедта е издадена след изтичане на повече от седем календарни дни, считано от деня, следващ датата на получаване на предложението, уволнението е незаконосъобразно. Без значение е фактът, че след подаване на предложението, работникът или служителят е ползвал отпуск по болест.

Според това решение на бившия ВС е важно датата на издаване на заповедта за прекратяване на трудовия договор по чл.325,т.1 от КТ.Не е задължително датата на издаване на заповедта и датата на освобождаване да съвпадат.По-важното е датата на издаване да бъде съобразена със седмодневния срок,а за дата на освобождаване може да бъде договорена и малко по-късна дата.
При условие,че лицето иска да бъде освободено по чл.325,т.1 от КТ подразбира се,че предварителна закрила при уволнение по чл.333 от КТ не може да се ползва.Тази закрила е предвидена пре определени условия за прекратяване на трудово правоотношение по чл.328 и 330 от КТ.
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
gosho72
Потребител

Мнениеот gega » 17 Дек 2006, 12:26

Защо обаче забравяте и чл. 313а КТ, която не е действала към времето на постановяване на цитираното решение.
gega
Потребител

Мнениеот gosho72 » 17 Дек 2006, 14:43

Задължение за уведомяване

Чл. 313а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) Бременната работничка или служителка ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.
(2) При прекъсване на бременността работничката или служителката по ал. 1 е длъжна в 7-дневен срок да уведоми работодателя.
(3) Работодателят и длъжностните лица в предприятието са длъжни да опазват в тайна обстоятелствата по ал. 1 и 2.

Не сме го забравили .Но в случая чл.333,ал.5 от КТ е с разпоредба:

Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
......................................................................................................
(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8, 9 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

Или както се подразбира предварителната закрила е по чл.328 и 330 от КТ в изброените случаи-т.е,когато инициативата за прекратяване на трудовия договор е изцяло от страна на работодателя с предизвестие и то по причини,не можещи да бъдат вменени във вина на работника.
А в случая се касае за прекратяване на трудов договор по чл.325,т.1 от КТ,когато е налице насрещно волеизявление и на двете страни.Няма как да се търси предварителна закрила,при услоие,че самата страна желае прекратяването на трудовия договор.
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
gosho72
Потребител

Re: Прекратяване на ТПО с бременна.

Мнениеот monteskio » 18 Дек 2006, 00:41

cvetoslav написа:Здравейте колеги имам следния казус и изпитвам леко затруднение. Моля по разбиращите да помагат.

Значи клиента ми има работничка/бременна/ която подава молба за напускане. Тя е на постоянен трудов договор като предизвестие не е уговорено. Според мен молбата не се разглежда като предизвестие а трябва да попаднем под хипотезата на взаимно съгласие. Клиентът ми резюлира молбата в седемдневния срок по Чл.325./1/ КТ, като в резолюцията пише, че е съгласен и освобождава работничката от края на месеца като молбата е подадена към 10-то число на месеца. Това може ли да се разглежда като неспазване на срока по гореописания член. Прилага ли се в случая Чл.333 КТ при положение, че тя сама е изявила желание да напусне и е подала молба за това. Моля да споделите мнение по въпроса. Предварително благодаря.

Здравейте,

При безсрочен трудов договор, предизвестието за прекратяване е със срок един месец, независимо дали това е записано в договора или не чл.326 ал. 2 КТ/ въпреки, че това е един от реквизитите на тр. договор/. От изложеното от вас не става ясно с ккъв текст е молбата на работничката - за напускане веднага, след седмица или в края на месеца?Още нещо - за да е налице прекратяван ена трудовото правоотношение по взаимно съгласие е необходимо в конретния случай, работодателя да е известил работничката за неговото съгласие в преклузивния седедневен срок. Поради това, дори и заповедта да е издаена в този срок, ако тя не е била оповестена на служителката, то прекратяването ще е незаконосъобразно. В този случай, ако служителката продължава да желае да прекрати договора си, може да се подпише със задна дата, че е уведомена за издадената заповед. Тогава всичко ще е според правилата и ще е налице прекратяване по взаимно съгласие. Независимо от това, ако работничката има неизползван платен годише отпуск, то вие ще й дължите обезщетение за това съгласно разпоредбите н аКТ.

Повече относно възможността за прекратяване на трудовия договор можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот cvetoslav » 18 Дек 2006, 11:11

Много ви благодаря колеги мисля, че горе долу ми се изясняват нещата но ще видим какво ще каже съдът. Да не говорим че и исковата молба е подадена в съд различен от седалището на клиента ми. В провинцията пък то май и навсякъде може да се очаква всичко.
cvetoslav
Младши потребител

Назад към Трудово право