начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Покупка само на гараж в кооперация

Казуси за недвижими имоти

Покупка само на гараж в кооперация

Мнениеот tania_lt » 09 Дек 2006, 20:37

Нуждая се от помощ!
Kak бих могла да си гарантирам максимална сигурност при покупка на гараж от кооперация, в която не съм съсобственик? Продават се два гаража, единия е част от сградата, другия е постройка в двора. Но достъпът и до двата става от вътрешен двор. В двора се влиза чрез незатворен проход.

Има ли основание собствениците на двора/кооперацията да имат някакви претенции към мен за преминаването през двора за да вляза да ползвам гаража? Или са длъжни да ми предоставят това право? Има ли начини това да се предвиди в документите, които ще бъдат оформени при осъществяване на сделката?

Предварително благодаря.
tania_lt
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 10 Дек 2006, 00:18

Правото на преминаване през т.нар вътрешен двор за да достигнете до гаражите ,които искате да закупите се нарича сервитут.
Прехвърлянето на собствеността на имота води автоматично и до прехвърлянето на сервитута ,без да е необходимо в НА за покупко-продажбата да се отбелязва съгласие на собствениците на обременения имот.
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
gosho72
Потребител

Re: Покупка само на гараж в кооперация

Мнениеот monteskio » 13 Дек 2006, 00:59

tania_lt написа:Нуждая се от помощ!
Kak бих могла да си гарантирам максимална сигурност при покупка на гараж от кооперация, в която не съм съсобственик? Продават се два гаража, единия е част от сградата, другия е постройка в двора. Но достъпът и до двата става от вътрешен двор. В двора се влиза чрез незатворен проход.

Има ли основание собствениците на двора/кооперацията да имат някакви претенции към мен за преминаването през двора за да вляза да ползвам гаража? Или са длъжни да ми предоставят това право? Има ли начини това да се предвиди в документите, които ще бъдат оформени при осъществяване на сделката?

Предварително благодаря.

Здравейте,

Няма от какво да се притеснявате. След като сте собственик на гараж вие имате право на достъп до него. В тази връзка никой не може да ви създава пречки когато се позлвате от това си право.
Само за сведение ще уточня, че правото ви на достъп до имота ви, не е сервитут.. Сервитутът е особен вид тежест върху собствеността и се създава по силата на закон или чрез договор.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Имотни казуси