- Дата и час: 25 Ное 2024, 01:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
конкурс за младши магистрати Vol.1
|
|
Здравейте колеги, намерих един много хубав казус по гражданско правната материя, аз самата се замислям за доста от въпросите и още нямам категорични отговори и за това реших да го пусна тука за да помислим заедно, а самия казус е от списание Правнен Свят.
На 12.ІІ.2004 г. Иванов, който от три години бил съпруг на Иванова и осиновител на детето ù Мария, но от няколко месеца живеел отделно от семейството си, сключил със „Строител“АД договор, по силата на който „Строител“ АД му продавал апартамент в строяща се сграда в София, за която продавачът имал учредено право на строеж срещу сумата от 80 000 лв.,платима както следва: 20 000 лв. при сключване на договора, 40 000 лв. при завършване на грубия строеж и 20 000 лв. при предаване на владението. За „Строител“ АД договорът бил подписан от изпълнителния директор Петров.На 18.VІ.2004 г. „Строител“ АД, чрез прокуриста Стоянов, сключило с Маринов предварителен договор за продажба на същия апартамент за сумата от 100 000 лв., платими както следва: 60 000 лв. при сключване на договора и 40 000 лв. при изповядване на прехвърлянето пред нотариус. Четири месеца по-късно нотариалният акт бил изповядан при същото представителство и вписан, а Маринов влязъл във владение на апартамента.През август 2004 г. бил завършен грубият строеж и Иванов предложил на „Строител“ АД да плати съответната вноска от цената, съгласно договора помежду им от 12.ІІ.2004 г. От дружеството му отговорили писмено, че са сменили банковите си сметки, без да посочват новите сметки. Те заявили устно, че засега не е удобно да плаща, защото очаквали запори върху сметките си.Иванов отишъл при адвокат, който го посъветвал да предяви срещу „Строител“ АД иск.Иванов послушал съвета. На първото по делото заседание, състояло се на 22.Х.2004 г.,представителят на ответника –Строител“ АД,предявил следните възражения:
1. Искът е недопустим, защото при сключването на договора от 12.ІІ.2004 г. Иванов е бил в брак с Иванова и следователно апартаментът би станал съпружеска имуществена общност, поради което искът може да бъде предявен само заедно от двамата съпрузи Иванови, но не и само от Иванов.
2. Договорът не обвързва „Строител“ АД,защото според устава на дружеството за разпореждане с недвижими имоти е необходимо единодушно решение на съвета на директорите, каквото не е взето.
3. Иванов не е изпълнил задължението си за заплащане на втората вноска.
4. „Строител“ АД е продало апартамента на Маринов.Иванов възразил, че продажбата на апартамента на Маринов е недействителна, защото е сключена от прокуриста Стоянов, а прокуристът не може да се разпорежда с недвижими имоти. Той поискал отлагане на делото и възможност да представи доказателства.Съдът насрочил ново заседание за 26.ХІ.2004 г.На 18.ХІ.2004 г. Иванов починал при пътна злополука.В заседанието от 26.ХІ.2004 г. починалият Иванов не се явил. Не се явили и наследниците му. Съдът обявил делото за решаване и на29.ХІ.2004 г. се произнесъл с решение, с което отхвърля иска.
НАШИТЕ ВЪПРОСИ СА:
1. Какъв вид договор е сключен между Иванов и „Строител“ АД?
2. Какви видове искове могат да бъдат предявени от Иванов?
3. С какъв иск Иванов може да търси получаване на апартамента?
4. На кой съд е подсъден този иск?
5. Съществуват ли особени изисквания задаване на ход на делото по такъв иск ?
6. Какво материалноправно значение има спазването на тези изисквания?
7. Основателно ли е първото възражение на ответника „Строител“ АД и какъв е неговият характер – процесуален или по същество?
8. Основателно ли е второто възражение на ответника „Строител“ АД?
9. Нужно ли е „Строител“ АД да предяви насрещен иск за цената?
10. Какви са условията за предявяване на насрещен иск?
11. Основателно ли е третото възражение на ответника „Строител“ АД?
12. Основателно ли е четвъртото възражение на ответника „Строител“ АД?
13. Необходимо ли е Иванов да предприеме изменение на иска?
14. Основателно ли е възражението на Иванов и има ли той право да иска отлагане на делото с този аргумент?
15. Какви процесуални действия следва да бъдат предприети след смъртта на Иванов и от кого?
16. Кои са наследниците на Иванов и при какви части?
17. Необходимо ли е наследниците на Иванов да искат изменение на иска и какво?
18. До кой момент може да бъде поискано изменение на иска чрез промяна на страна?
19. Правилно ли е решението на първоинстанционния съд?
20. Кой има право да обжалва решението,по какъв ред и пред кой съд?
21. Какъв ще бъде ефектът, ако решението се обжалва само от някой от наследниците на Иванов?
22. По какъв ред могат да защитят интересите си наследниците на Иванов, ако на съда е останала неизвестна смъртта му и до тях не са изпращани призовки и съобщения от първата, евентуално въззивната и касационната инстанция?
23. С какъв иск ще защитават интересите си Иванов, съответно наследниците му, срещу Маринов, ако предявеният от Иванов срещу„Строител“ АД иск е уважен, и пред кой съд следва да бъде предявен той?
На 12.ІІ.2004 г. Иванов, който от три години бил съпруг на Иванова и осиновител на детето ù Мария, но от няколко месеца живеел отделно от семейството си, сключил със „Строител“АД договор, по силата на който „Строител“ АД му продавал апартамент в строяща се сграда в София, за която продавачът имал учредено право на строеж срещу сумата от 80 000 лв.,платима както следва: 20 000 лв. при сключване на договора, 40 000 лв. при завършване на грубия строеж и 20 000 лв. при предаване на владението. За „Строител“ АД договорът бил подписан от изпълнителния директор Петров.На 18.VІ.2004 г. „Строител“ АД, чрез прокуриста Стоянов, сключило с Маринов предварителен договор за продажба на същия апартамент за сумата от 100 000 лв., платими както следва: 60 000 лв. при сключване на договора и 40 000 лв. при изповядване на прехвърлянето пред нотариус. Четири месеца по-късно нотариалният акт бил изповядан при същото представителство и вписан, а Маринов влязъл във владение на апартамента.През август 2004 г. бил завършен грубият строеж и Иванов предложил на „Строител“ АД да плати съответната вноска от цената, съгласно договора помежду им от 12.ІІ.2004 г. От дружеството му отговорили писмено, че са сменили банковите си сметки, без да посочват новите сметки. Те заявили устно, че засега не е удобно да плаща, защото очаквали запори върху сметките си.Иванов отишъл при адвокат, който го посъветвал да предяви срещу „Строител“ АД иск.Иванов послушал съвета. На първото по делото заседание, състояло се на 22.Х.2004 г.,представителят на ответника –Строител“ АД,предявил следните възражения:
1. Искът е недопустим, защото при сключването на договора от 12.ІІ.2004 г. Иванов е бил в брак с Иванова и следователно апартаментът би станал съпружеска имуществена общност, поради което искът може да бъде предявен само заедно от двамата съпрузи Иванови, но не и само от Иванов.
2. Договорът не обвързва „Строител“ АД,защото според устава на дружеството за разпореждане с недвижими имоти е необходимо единодушно решение на съвета на директорите, каквото не е взето.
3. Иванов не е изпълнил задължението си за заплащане на втората вноска.
4. „Строител“ АД е продало апартамента на Маринов.Иванов възразил, че продажбата на апартамента на Маринов е недействителна, защото е сключена от прокуриста Стоянов, а прокуристът не може да се разпорежда с недвижими имоти. Той поискал отлагане на делото и възможност да представи доказателства.Съдът насрочил ново заседание за 26.ХІ.2004 г.На 18.ХІ.2004 г. Иванов починал при пътна злополука.В заседанието от 26.ХІ.2004 г. починалият Иванов не се явил. Не се явили и наследниците му. Съдът обявил делото за решаване и на29.ХІ.2004 г. се произнесъл с решение, с което отхвърля иска.
НАШИТЕ ВЪПРОСИ СА:
1. Какъв вид договор е сключен между Иванов и „Строител“ АД?
2. Какви видове искове могат да бъдат предявени от Иванов?
3. С какъв иск Иванов може да търси получаване на апартамента?
4. На кой съд е подсъден този иск?
5. Съществуват ли особени изисквания задаване на ход на делото по такъв иск ?
6. Какво материалноправно значение има спазването на тези изисквания?
7. Основателно ли е първото възражение на ответника „Строител“ АД и какъв е неговият характер – процесуален или по същество?
8. Основателно ли е второто възражение на ответника „Строител“ АД?
9. Нужно ли е „Строител“ АД да предяви насрещен иск за цената?
10. Какви са условията за предявяване на насрещен иск?
11. Основателно ли е третото възражение на ответника „Строител“ АД?
12. Основателно ли е четвъртото възражение на ответника „Строител“ АД?
13. Необходимо ли е Иванов да предприеме изменение на иска?
14. Основателно ли е възражението на Иванов и има ли той право да иска отлагане на делото с този аргумент?
15. Какви процесуални действия следва да бъдат предприети след смъртта на Иванов и от кого?
16. Кои са наследниците на Иванов и при какви части?
17. Необходимо ли е наследниците на Иванов да искат изменение на иска и какво?
18. До кой момент може да бъде поискано изменение на иска чрез промяна на страна?
19. Правилно ли е решението на първоинстанционния съд?
20. Кой има право да обжалва решението,по какъв ред и пред кой съд?
21. Какъв ще бъде ефектът, ако решението се обжалва само от някой от наследниците на Иванов?
22. По какъв ред могат да защитят интересите си наследниците на Иванов, ако на съда е останала неизвестна смъртта му и до тях не са изпращани призовки и съобщения от първата, евентуално въззивната и касационната инстанция?
23. С какъв иск ще защитават интересите си Иванов, съответно наследниците му, срещу Маринов, ако предявеният от Иванов срещу„Строител“ АД иск е уважен, и пред кой съд следва да бъде предявен той?
- antoniaaatanasova
- Младши потребител
Конкурса
Може да поискате да бъдат огласени имената на лицата които са имали достъп до казусите , така ще знаете че някой от тях е издайника.
Поискай те някакво участие ваше в процедурата по определяне ,обявяване ипоследващо отваряне -разкриване на казусите да присъстват по възможност ваши представители или всички пожелали да присъстват медии.
Надеждата да промените някои допотопни процедури е във Вас. Повода е повече от добър.
Поискай те някакво участие ваше в процедурата по определяне ,обявяване ипоследващо отваряне -разкриване на казусите да присъстват по възможност ваши представители или всички пожелали да присъстват медии.
Надеждата да промените някои допотопни процедури е във Вас. Повода е повече от добър.
- toti99
- Потребител
Според мен по въпрос № 1 отговорът трябва да е договор за продажба на бъдеща вещ, тъй като към момента на сключването му апартаментът - предмет на договора не е съществувал, а е "строящ се". В този случай собствеността върху него ще премине върху купувача едва със създаването на вещта (не знам в случая дали това ще е моментът, в който се получи разрешение за ползване на апартаментът или някой друг момент ) и със окончателното изплащане на уговорената продажна цена. Вие как мислите?
Gega, аз също изявявам готовност да се включа в подобна инициатива, незнам как мога да ви изпратя лично съобщение. Мисля, че toti99 дава добри предложения.
Gega, аз също изявявам готовност да се включа в подобна инициатива, незнам как мога да ви изпратя лично съобщение. Мисля, че toti99 дава добри предложения.
- sinti
- Нов потребител
Колеги, това е казусът от държавния изпит по ГПН в СУ от 29.10.2006г. Тия 23 въпроса са некоректно зададени в по-голямата си част. Не се впрягайте, защото се разбра, че е допусната грешка при формулирането му. За ваша информация автор е доц. Траян Конов. Има пуснати отговори на страницата държавни изпити във форума. В крайна сметка се оказа, че това е предварителен договор, защото бъдеща вещ няма, няма как да се индивидуализира в нотариалния акт. Но нямам желание да се занимавам с него, защото се получи като на 08.12, само дето не отмениха изпита, а скъсаха 60% от явилите се. Не е лошо да мислите върху нещо дето има смисъл.
- naa82
- Младши потребител
Здравейте дойде време и аз да се включа в този форум
Прочетох много мнения на възмутени кандидат младши прокурори, колко хора имало с връзки и т.н., прочетох мнение, за огласяване на имената на тези, които имали казусите. Но никъде нямаше най-логичното нещо - НИКОЙ НЕ ПОИСКА тези казуси. Лично аз влязох във форума, за да ги намеря и да ги разреша, да се пробвам, надявах, се че по някакъв начин са огласени и тук. Уви ударих на камък, но въпросът ми е защо всички вие сте се загрижили толкова много за това кой има казусите, а не за това какви са казусите и защо от Вестник Монитор примерно не ги пуснат тук в този сайт, за да ги прочетем целите? Аз имам голямо желание да ги видя, въпреки, че вече няма да ни бъдат полезни.
Та моят апел е ако някой се е снабдил с тях нека да ги огласи тук! Те вече са ненужни. Благодаря на тези, които ще се смилят над нас и ще ни ги дадат!
Та моят апел е ако някой се е снабдил с тях нека да ги огласи тук! Те вече са ненужни. Благодаря на тези, които ще се смилят над нас и ще ни ги дадат!
- mashi_21
- Младши потребител
Аз още в петък ги поисках, но в страницата дето се разисква статията на в-к монитор, уви никой не иска да ги публикува.
Явно наистина много пари струват
Явно наистина много пари струват
- zezag
- Младши потребител
Не ме разбирайте погрешно. Да бъдат огласени имената на хората които са в групата за изготвяне и съхраняване на тайната на казусите до конкурса. Нямам идея обаче как да стане.
- toti99
- Потребител
basta !
Nai gornia ot kazysite beshe ot pomagalata na Lazar Gruev i Ralica Ilkova,no e bil sred tiax za broika,kolegi kadeto ima plikove imai izmama,zapomnete go i shte spechelite mnoo!Lichno az se razocharovax ot sistemata dostatachno oshte prez staza mi ,a sega sled tva koeto mi se sluchi na 8-mi ,neshte se iavia na 15,oshte poveche che si i namerix dosta dobra rabota!Na vsichki vas uspex!
Za sazalenie biax prav kato pisax vav foruma predi mesec i polovina che mestata se davat,pisax i na nova i na vsichki apelativni prokurori,barabar sas nacionalna sledstvena sluzba,uvi,vaznoto e che pone niakoi drug e napravil kakvoto triabva! Dano ne se povtori !
Za sazalenie biax prav kato pisax vav foruma predi mesec i polovina che mestata se davat,pisax i na nova i na vsichki apelativni prokurori,barabar sas nacionalna sledstvena sluzba,uvi,vaznoto e che pone niakoi drug e napravil kakvoto triabva! Dano ne se povtori !
- nikivanko1
- Младши потребител
Някой знае ли нещо по въпроса за изпита на 15 ти . Има ли промени в първоначалната схема или пък нещо ново по въпроса ??????
- bravo6
- Нов потребител
изпит за магистрати
Вече четири дни мисля върху въпроса има ли смисъл от този тормоз? Ако имах някаква надежда за шанс,то на 8.12.разбрах окончателно, че такова нещо у нас не съществува...Ние всички сме статисти в един филм, но главните герои стават известни на публиката след това...До кога? Не съм сигурна че искам да продължавам да се залъгвам..Вие как се мотивирате да продължите напред бе колеги,кажете ми че аз нещо не мога да седна да чета, а искам да "следвам мечтите си"...и да работя това което искам,а не това за което съм намерила връзки...Радвам се на всички които продължават!
- dil_d
- Младши потребител
Да така е, но какво сега да се отказваме без бой ли? Мен са ме учили, че саборят ли те трябва да станеш и да се ухилиш на този който те е съборил. Поне аз така успях, не че и сега не ме заобикалят и не ме гледад със злоба, но това си е техен проблем-не се купувам не се продавам. Разбих им бойния ред и чакам следваща възможност да се превърна в рецидивист и да ги шашна.
- mistik
- Младши потребител
Мистик, поздравявам те за тези размисли!!! И аз съм на същото мнение..... вече трета година се явявам на прокурорските изпити и това че винаги съм на косъм от успеха ме кара не да се отчайвам, а само повече ме нахъсва следващия път да съм по-добра..... Приятели, много сме млади да се оставяме живота да ни победи, да ни сломи....Не искам да съм на мястотто на тези, които си продават душиците на дявола защото нали знаете приказката за стълбата.... не искам да живея живот без очи, без сърце....защото "няма безплатен обяд" .....
За мен прокурорската професия е призвание, за което трабва да докажеш че си достоен и ако не мога да вляза в системата с тези си убеждения и благодарение на собствените си усилия по-добре да не работя там въобще!
Затова продължавам да намирам сили да вървя напред!
За мен прокурорската професия е призвание, за което трабва да докажеш че си достоен и ако не мога да вляза в системата с тези си убеждения и благодарение на собствените си усилия по-добре да не работя там въобще!
Затова продължавам да намирам сили да вървя напред!
- vikin
- Младши потребител
Колеги, знаете ли дали на изпита могат да се ползват ТР на ВКС? Щом като в наредбата няма ограничения за вида на нормативните актове, би трябвало да може..обаче пък мотивите им тълкуват законови разпоредби и не знам
- smirnoff
- Младши потребител
Браво, Vikin! Браво, Мистик! Това е духът на прокурора! Борете се, дори и да Ви се струва, че няма смисъл. Знаете ли какво е усещането, сам да успееш след такава борба?!! Невероятно е. Пожелавам Ви да го изпитате!
- sunshine_75
- Потребител
Колеги утре на 13.12.2006г. в дневния ред на заседанието на ВСС под т. І Комисия по предложението и атестирането б. Г ще се избират нови конкурсни комисии за конкурса за младши прокурори и ще бъде определена нова дата за писмения изпит.
- anna2006
- Младши потребител
Драги Колеги,
мислех си с малко резигнация....все пак не всички постигат мечтите си (нали за това са именно "мечти"), но май наистина е много, ама много по - важно да ги следваме....нали?
- cue_bid
- Младши потребител
Обещавам повече да не споменавам нищо за скандала. Но, все пак от морална гледна точка беше редно ВСС и комисията по провеждане на изпита да ни се извини, макар и лицемерно. Защото в случая съм обидена не само на тази институция, но и на цялата държава. Преди известно време в частен разговор с партиен активист изразих мнение, че по Конституция България е правова държава и не е редно да се разпределят вакантните места в държавната администрация по партиен и роднински принцип. Отговорът към мен беше, че системата ни е такава и "ние сме длъжни да и се подчиняваме", но като "представител на зодия X ти си типичен бунтар и отказваш да се подчиняваш на правилата!" !!!!!!!!???????!!!!!!!!!!! ^бем ти правилата!!! Извинете за грозния израз! Спирам, спирам да се ядосвам и да си скъсявам живота заради нещо, което не зависи от мен.
- i_boshikyova
- Нов потребител
http://focus-news.net/?id=n613259
Дерзайте, колеги! Изпитът ТОЗИ ПЪТ ще бъде честен. Успех на тези, които ще се явяват на 15-ти.
Дерзайте, колеги! Изпитът ТОЗИ ПЪТ ще бъде честен. Успех на тези, които ще се явяват на 15-ти.
- sunshine_75
- Потребител
sunshine_75, благодарим за бързата реакция и за своевременната информация!!!
И така колеги, вече е ясно, че новата дата за провеждане на конкурса за младши прокурори е 19 януари 2007 год. Конкурсът ще се проведе в 372 аудитория на СУ. Избрани са и членовете на новата комисия.
Пожелавам успех на всички, които вярват в себе си и продължават да се борят!
И така колеги, вече е ясно, че новата дата за провеждане на конкурса за младши прокурори е 19 януари 2007 год. Конкурсът ще се проведе в 372 аудитория на СУ. Избрани са и членовете на новата комисия.
Пожелавам успех на всички, които вярват в себе си и продължават да се борят!
- armes
- Младши потребител
|
|