- Дата и час: 29 Ное 2024, 06:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за сезонна постройка
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос за сезонна постройка
Някой може ли да ми обясни какво точно означава сезонна постройкаи мога ли по някъкав начин да си извадя нот.акт за нея ?
Благодаря предварително на отзовалите се .
Благодаря предварително на отзовалите се .
- Galinbachvarov
- Младши потребител
Това е постройка, която представлява преместваем обект и след края на сезона /летен или зимен/ по презумция следва да се премести на друго място, а не да стои на пясъка например.Доколкото знам всяка община е приела наредба за подобен род обекти.
Относно възможността да се сдобиете с НА не виждам за какво ще послужи тъй като земята под обекта едва ли е ваша ,а постройката по всяка вероятност е сглобяема и собствеността върху нея се прехвърля като за движимите вещи
Относно възможността да се сдобиете с НА не виждам за какво ще послужи тъй като земята под обекта едва ли е ваша ,а постройката по всяка вероятност е сглобяема и собствеността върху нея се прехвърля като за движимите вещи
- georgi07
- Потребител
Тя си има архитектурен план и в строителното разрешение е записано че е построена варху собствена земя и е заверено в съвета .
Аз търсих доста в закона но не можах да намеря сезонна , намерих временна и мисля че това по-горе написаното от Вас се отнася за този Вид постройки .
Аз търсих доста в закона но не можах да намеря сезонна , намерих временна и мисля че това по-горе написаното от Вас се отнася за този Вид постройки .
- Galinbachvarov
- Младши потребител
Аз също не се сещам някъде да пише "Сезонна".Мисля ,че в случая трябва да намери приложение чл.56 от ЗУТ касаещ преместваемите съоръжения, защото смятам, че този обект макар и именуван сезонен , всъщност е преместваем.Остава въпросът за какво ви е НА, след като земята е ваша.Ако има проблем с постройката премахнете я и си извадете Разрешение за строеж на монолитна такава.
- georgi07
- Потребител
А защо"сезонна" да не би могла да се тълкува като "вилна"?
ЗУТ не дава дефиниция за вила, но прави разграничение мужду вила и жилищна сграда в нормите за проектиране и при териториалното устройство. Разликата между двете не е ли именно в постояниия или сезонен характер на обитаване? Освен това според чл.3 ал.4 от Закона за административно-териториалното устройство на РБ съществува едно понятие "селищно образувание", за което особеното е, че няма постоянно население - с.о. се създава за курортни или промишлени нужди, без да има землище и т.н. По тази логика вилите, застроени в подобни с.о., могат да бъдат наречени "сезонни", без това да бъде пречка да бъдат обект на нечия собственост.
Впрочем, къде се намира сезонната посройка?
ЗУТ не дава дефиниция за вила, но прави разграничение мужду вила и жилищна сграда в нормите за проектиране и при териториалното устройство. Разликата между двете не е ли именно в постояниия или сезонен характер на обитаване? Освен това според чл.3 ал.4 от Закона за административно-териториалното устройство на РБ съществува едно понятие "селищно образувание", за което особеното е, че няма постоянно население - с.о. се създава за курортни или промишлени нужди, без да има землище и т.н. По тази логика вилите, застроени в подобни с.о., могат да бъдат наречени "сезонни", без това да бъде пречка да бъдат обект на нечия собственост.
Впрочем, къде се намира сезонната посройка?
- friend28
- Потребител
Това, което казва Френд28 звучи добре, но ако става въпрос за вила/това, което се разбира в общоприетия смисъл/ тогава едва ли ще възникне въпрос за изготвяне на НА, който беше поставен също.
- georgi07
- Потребител
Земята не е наша , сега искаме да я закупим . В строителното разрешение пише върху собствена земя , като се предполага че тези 20 кв.м са наша сособственост. Но за да можем да я закупим ни трябва законно построена постройка , затожа се интересувам как мога да я узаконя тази сезонна постройка -каквото и да означава това.
- Galinbachvarov
- Младши потребител
Когато е било издадено това строително разрешение за сезонна постройка този терен е бил извън регулация , но понастящем теренът е в чертите на града .
- Galinbachvarov
- Младши потребител
Сезонните постройки са разрешавани при действието на ЗТСУ като застроената им площ е била ограничена до 35 кв.м. мисля беше. Към настоящия момент е необходимо да се установи съответствие на строежа - сезонна постройка с издадените строителни книжа най-вече конструктивно и обемно отношение. До колкото си спомням не трябваше да бъде използван бетон, т.е. не трябва да са масивни, а например с дървени консруктивни елементи. Молба до общината за закупуване на поземления имот, като следва да се отчете съответствието на вече изградената сезонна посройка с предвижданията на ПУП. Възможност за узаконяване вече няма по ЗУТ-срокът изтече на 26.01.2004г. Виж проекта, параметрите на постройката и конструкциятя, поискай извадка от Общината от ПУП за имота. По всяка вероятност не е заснета сградата в кадастъра, ако въобще има влязла в сила кадастрална карта - справка с Служба по кадастър гр............
- tdimitrova
- Нов потребител
По отношение легитимиране на собственост, то с разрешението за строеж ти вече си собственик, ако е на друго име-удостоверение за наследници, договор за продажба, дарение или др.
- tdimitrova
- Нов потребител
Galinbachvarov, от 20 септември / датата на първия Ви постинг / досега още ли не сте потърсили консултация с адвокат/и - поне трима/?! Очевидно става дума за §4 и следващите от ЗСПЗЗ. Проблемът не е в това дали постройката е сезонна, а в спазването на разни срокове за подаване на разни молби, и в документите, които притежавате. Това, че в разрешението за строеж пише "върху собствена земя" не е достатъчно, за да извадите нотариален акт за сградата. Не си губете времето, а ходете на адвокат.
Към tdimitrova: въпросните 35 кв.м са съгласно Наредба за застрояване на земеделските земи, по реда на която бяха допускани строежи в земите, раздадени по разни постановления / "за самозадоволяване"/.
Към tdimitrova: въпросните 35 кв.м са съгласно Наредба за застрояване на земеделските земи, по реда на която бяха допускани строежи в земите, раздадени по разни постановления / "за самозадоволяване"/.
- friend28
- Потребител
Да ходил съм при поне 4-ма адвокати , един ми казва че нищо не мойе да се направи , втори че трябва да се изчака . Не знам към кого да се обарна . Сега ми казаха че трябва да изчакам новият план да видя дали някой не е поискал да му бъде върнат този парцел и да го закупя от него . Аз искам да приключа това по най барзия начин но никой не не може да ми каже как и за това се допитвам до Вас.
- Galinbachvarov
- Младши потребител
Значи продължаваш да търсиш адвокат - форума може само да ти помогне да прецениш дали да го наемеш. От последния ти постинг става ясно, че наистина си по §4 ЗСПЗЗ - по-точно някой от следващиге го - от "а" до "л", последният приет тази година. Намери ЗСПЗЗ в лекс.бг, прочети параграфите, за да ти се изясни картинката, а също така ще разбереш какво е помощен план, за който са ти споменали не разбрах къде. Това което със сигурност можеш да свършиш сам - и няма кой да го свърши вместо тебе, е да разбереш КОЙ и дали изработва такъв план в момента, да поискаш среща с него, да се поинтересуваш какво предвижда плана за твоя имот, да внимаваш кога ще го одобрят, за да не пропуснеш срока за евентуално обжалване, а също и да се поинтересуваш заявен ли е твоя имот от някакви бивши собственици - но не спирай да търсиш адвокат.
- friend28
- Потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|