Моля помогнете!
Две деца бяхме в семеиството. Родителите ни купиха апартамент на името на брат ми. Брат ми почина преди година. Сега родителите ми желаят да прехвърлят на мен чрез дарение собствеността на апартамента си.
Имам следния въпрос: Дали моят племенник ще има правни основания да оспорва дарението, като наследник на брат ми? Има ли той запазен дял от апартамента на дядо си и баба си? В какви срокове ще може да направи това, ако има право да оспорва?
Доколкото разбрах, прехвърлянето чрез дарение ще бъде доста по-евтино, отколкото чрез договор за покупко-продажба.
Благодаря Ви!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 06:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
дарение на апатрамент
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
:)
Не става ясно за кой апартамент става въпрос. За този на брат ви? Или за този на родителите ви? Два апартамента ли има или само един? Ако въпросния втори апартамент е собственост на родителите ви в режим на съпружеска имуществена общност, то вие и наследникът на брат ви ще наследите по 1/2 идеална част от тях.
- sainul
- Младши потребител
От момента, в който родителите ви са прехвърлили апартамента на брат ви чрез продажба, той е собственикът. Племенникът ви се явява негов наследник (респ.собственик по наследяване). Въобще не виждам как родителите ви биха дарили на вас нещо, което не им принадлежи.
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
Петър І
- uvella
- Потребител
Първо малко уточнение, какъв е нотариалния акт, по силата на който брат ви е станал собственик, предполагам, че е покупко-продажба, ако наистина е така без значение е, че родителите ви всъщност са искали да го дарят на брат ви и те са дали парите. Важно е само, че неговото име фигурира като купувач. В този случай единственият законен наследник на брат ви е сина му и евентуално жената на брат ви ако не е починала и не са се развели. Вие нямата никакъв дял в него - поне по закон, /а както знаем законът в много случаи е нещо съвесм различно от моралната страна на нещата/. Ще трябва да търсите някакви обходни варианти, да се съдите не мога да кажа на какво правно основание тук може някои други колеги да помогнат, дали може да претендирате за принос при покупката на апартамента.
- ksantipa
- Младши потребител
Първо малко уточнение, какъв е нотариалния акт, по силата на който брат ви е станал собственик, предполагам, че е покупко-продажба, ако наистина е така без значение е, че родителите ви всъщност са искали да го дарят на брат ви и те са дали парите. Важно е само, че неговото име фигурира като купувач. В този случай единственият законен наследник на брат ви е сина му и евентуално жената на брат ви ако не е починала и не са се развели. Вие нямата никакъв дял в него - поне по закон, /а както знаем законът в много случаи е нещо съвесм различно от моралната страна на нещата/. Ще трябва да търсите някакви обходни варианти, да се съдите не мога да кажа на какво правно основание тук може някои други колеги да помогнат, дали може да претендирате за принос при покупката на апартамента.
- ksantipa
- Младши потребител
Става въпрос за апартамента на родителите ми - те живеят в него. Това е апартаментът за прехвърляне. (А ругият апартамент е закупен на името на брат ми, не е прехвърлен чрез покупко-продажба.)
- teddyme
- Младши потребител
добре значи има два апартамента и вие искате да знаете дали ако родителите ви прехвърлят апартамента си на вас чрез дарение един ден племенникът ви може да обжалва. Да ще може, защото той е наследник на родителите ви по заместване. Моят съвет е колкото и по скъпо да ви се вижда по добре е родителите ви да ви го прехвърлят чрез продажба. Тогава няма да може да има претенции. А иначе той може да обжалва едва след смъртта на родителите ви или поне на един от тях сега не може да оспорва нищо, защото той е наследник на баба си и дядо си ,а те още са живи. Стана малко объркано, но се надявам да сте разбрали смисъла.
- ksantipa
- Младши потребител
Разбрах Ви: Благодаря много!
Дали можете и да ми кажете, ако сте наясно с какви документи и платени такси и данъци се отива при нотариуса за покупко-продажбата. Имам предвид трябва ли да са платени предварително някои неща, преди нотариуса да завери продажбата?
Дали можете и да ми кажете, ако сте наясно с какви документи и платени такси и данъци се отива при нотариуса за покупко-продажбата. Имам предвид трябва ли да са платени предварително някои неща, преди нотариуса да завери продажбата?
- teddyme
- Младши потребител
предварително не трябва да плащате нищо е разбира се трябва да е платен данък сгради за апартамента за тази година.
Задължително ще ви трябва данъчна оценка на имота. Но така или иначе като отидете при нотариус да си запишете час за изповядване на сделката той ще ви каже всичко, което ви е необходимо. Както навярно сте чули данъчните оценки от 01.01.2007 скачат с 20%, а от там се вдига и данъкът, който трябва да платите при покупката, така че ако все още има нотариус, който има свободни часове до края на годината опитайте се да свършите това сега, после ще е по скъпичко.
Задължително ще ви трябва данъчна оценка на имота. Но така или иначе като отидете при нотариус да си запишете час за изповядване на сделката той ще ви каже всичко, което ви е необходимо. Както навярно сте чули данъчните оценки от 01.01.2007 скачат с 20%, а от там се вдига и данъкът, който трябва да платите при покупката, така че ако все още има нотариус, който има свободни часове до края на годината опитайте се да свършите това сега, после ще е по скъпичко.
- ksantipa
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|