- Дата и час: 25 Ное 2024, 00:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
конкурс за младши магистрати Vol.1
|
|
Здравейте, колеги. И аз бях на 8-ми на " изпит" и мога да кажа, че подобно унижение не пожелавам на никого.
Не знам кога и дали въобще ще се изчисти тая система от боклуци.
И е май крайно време да се разделя с мечтата си да ставам магистрат - прекалено честна съм за такава длъжност.
Лек ден на всички:)
Не знам кога и дали въобще ще се изчисти тая система от боклуци.
И е май крайно време да се разделя с мечтата си да ставам магистрат - прекалено честна съм за такава длъжност.
Лек ден на всички:)
- kapina
- Младши потребител
sunshine_75 написа:Мисля, че прокуратурата вече се е самосезирала. А ако не е към настоящия момент, в понеделник ще бъде. Аз, както предполагате, с тези резултати, съм мл.прокурор, в окр. прокуратура Х, на около 300 км от столицата ... ПРАВИ СТЕ да сте ядосани, да сте озверели след случилото се. Но частичният "финал" - отменянето, е най-доброто, което е могло да Ви се случи. Как мислите се чувствам аз, която до вчера се гордееше, че е в системата след конкурс, че не съм нечий човек, че не съм дала пари или полов орган, за да бъда прокурор? Тази идиотия с изнасянето на казусите се ливна като помия и върху мен ... по индиция...
sunshine_75, ти имаш добри намерения, но според мен нямаше начин това с "отмяната" да не се случи. Защото актът на ВСС за назначаване на "спечелилите" щеше да бъде отменен от ВАС. Имаш добри намерения, но защо използваш тази дума "самосезиране", по-добрата е "по свой почин". Но това няма значение..., всъщност. И аз не съм от кандидатите за младши магистрати. И никой не те обвинява теб... по "индиция"! Само че аз не мисля, че прокуратурата се е "самосезирала" или пък ще се "самосезира" по този въпрос. Както виждаш националните електронни масмедии (телевизии и радиа) не излъчиха нищичко, не взеха интервю от никого. Този грандиозен скандал ще се опитат да бъде забравен. Но никога от нас и от ЕС.
Прокуратурата, казвам го с голяма болка, е прогнила от безхаберие, политически натиск, връзкари и постановления "ад хок". Какви обвинения се повдигат във вашия вилает - по чл. 195 основно, някой и друг грабеж на мобилен телефон, вещно укривателство, обсебване, документни престъпления, но колко са обвиненията за длъжностно присвояване, безстопанственост, престъпленията срещу държавната служба. А това са деянията, които разяждат обществената тъкан. Повече няма да се включвам за днес, прекалено е!
- mitko6
- Потребител
vikin написа:Интересно ми е обаче в какъв план евентуално може да бъдат тези промени в наредбата, че да се гаранитира по-голяма прозрачност и справедливост......
Вече го написах, елементарно е: Конкурсните комисии - 15 човека затворени в нощта преди писмения изпит да мъдрят казусите. "Немаше ни джиесеми, ни интернет". Могат и един-два казуса да измислят, защо да се морят за десет. Публикуване в сайта на ВСС на разработките на всички кандидати с рецензиите на проверяващите. Публични устни изпити на преминалите бариерата. Кандидатства се за участие в публични съдебни заседания, нали. След като обществото може да наблюдава и усеща резултата от работата на магистратите, нека наблюдава и как ги назначават.
Кому е нужно казусите да се изработват седмици преди изпита и да се изпращат във ВСС цели три дни преди него? Къде е логиката?
Какво пречи казусите да се напишат часове преди изпита? Така отпада и всякаквата практическа нужда да се готвят повече от 2-3 казуса.
Ако това не стане, винаги ще останат съмненията, дори и процедурата да е кристално чиста.
А докато творенията на кандидатите и рецензиите на проверяващите не станат публични, никога няма да има прозрачност.
Изключително е просто конкурсът да стане прозрачен, нещата не опират до някакъв сложен механизъм, който ВСС трябва да изобрети, а само и единствено до желание.
Каквито и дали въобще (защото, както виждаме, няма да има никакъв обществен натиск, понеже обществото НЕ ЗНАЕ) промени ще има в наредбата, те тоя настоящия конкурс няма да захванат.
- RinTimTim
- Потребител
Здравейте, мазохисти!
Колеги, държавата Връзкария, на която сме граждани никога няма да бъде наша майка, а винаги и единствено мащеха. И аз бях на 8 декември в залата. Реших да опитам, въпреки че са ми известни тарифите за заемане на вакнтно магистратско място. Историята познава и случаи, в които хора без да са взели държавните си изпити, без да са положили практико-теоритически изпит се появиха с отлични оценки в списъците на проведени изпити за младши магистрати и бяха назначени. Кое мислите че се промени оттогава, та има такава надежда все оше у вас? Смятам че сте удивителни хора! Продължавате да се надявате! Всички конкурси публикувани в ДВ са за предварително определените хора. В моента се чувствам като пред вратите на Дантевия ад: "Надежда всяка тука оставете..." Кожете ми какво да правя в тази държава, как да продължада стоя тук, как да не изгубя вярата си?
А какво да кажа за пълното информационно затъмнение. Поздравявам онези, които успяха да потулят случая. Държавата заспа зимен сън. Когаото напролет се събуди, всичко ще продюлжи постарому. Не се надявайте, че ЕК ще промени нещо, защото това няма да се случи! Поне вие не заспивайте. Всичко е предрешено. На 15 декември пак ще отида, за да докажа, че и аз като всеки един българин съм мазохистка. Пожелавам късмет на всички мазохисти, които също ще дойдат отново.
А какво да кажа за пълното информационно затъмнение. Поздравявам онези, които успяха да потулят случая. Държавата заспа зимен сън. Когаото напролет се събуди, всичко ще продюлжи постарому. Не се надявайте, че ЕК ще промени нещо, защото това няма да се случи! Поне вие не заспивайте. Всичко е предрешено. На 15 декември пак ще отида, за да докажа, че и аз като всеки един българин съм мазохистка. Пожелавам късмет на всички мазохисти, които също ще дойдат отново.
- i_boshikyova
- Нов потребител
И аз ще отида на 15-ти отново Не знам дали съм мазохистка, но така или иначе нищо друго не ми остава. А относно въпроса със самосезирането на прокуратурата по случая, искам да Ви кажа, че Б. Велчев е разпоредил на СГП да образува предварителна проверка по случая. Така, че ще започне разследване, макар и под тази форма. А дали ще се съберат достатъчно данни за образуване на досъдебно производство, това е друг въпрос. А дори и да се приеме, че има и в момента, по-важното е срещу кого ще се образува. Защото ако е срещу неизвестен извършител и си остане така - смисъл никакъв. Лично на мен ми е много интересно на кого ще възложат проверката. В смисъл - прокурорът ще я образува, но после нали трябва да я изпрати на разследващ орган. Кой?! Може би някой дознател от СДП. И той ще разкрие извършители веднага Но се надявам поне да ги привика всичките 15 от комисиите за по 1 разпит, ако не друго. А може и да издирят Владимир Петров и той да им каже от кого точно ги е взел. Но и аз си мисля, че в крайна сметка нищо няма да стане. А според мен издирването и наказването на виновниците в този случай би имало изключително голяма полза за генералната превенция Сега ще видим как ще се развият нещата на 15-ти и дано по-скоро се спретнат да обявят нова дата за отложения конкурс, че доста обширен ползотворен преговор направих, но ако се мине много време, ще се наложи отново да го правя.
Успех на всички и горе главите!
Успех на всички и горе главите!
- dozn03
- Потребител
На какво да наблегнем за изпита на 15? Гражданскоправната материя е много по обширна от наказателната, но все пак кое е най-важното /ако има такова/?
- andronika
- Потребител
Колеги, въпросът ми сигурно ще е много глупав за повечето от Вас, но все пак ще го задам. Аз съм се дипломирала преди повече от 4 г. и от тогава до сега не съм се занимавала с гражданско право. А и по онова време не се наблягаше толкова на казусите както сега. Та въпросът ми е: гражданскоправните казуси обикновено се свеждат до това как ще се развият описани в условието ГП отношения. Това обикновено става с някой /или повече от 1/ от исковете по ЗЗД или СЗ, нали така? Задължително ли трябва да казваме иска точно какъв е /в смисъл - напр. ревандикационен, установителен, осъдителен, и т.н./? Защото аз за себе си предполагам, че ще се ориентирам да намеря текста в закона, но не мисля, че ще ги запомня всичките тези определения, за съжаление. Но най-вероятно е необходимо и важно, нали? Колкото и да е малко вероятно, много искам да се падне наказателен казус. Дано имам този късмет. Ако някой има някакъв ГП казус, добре ще е да е и с решение, моля нека го сподели.
Успех на всички! И благодаря, ако някой ми отговори.
Успех на всички! И благодаря, ако някой ми отговори.
- dozn03
- Потребител
sunshine_75, благодаря за хубавите думи! Въпреки всичко няма да се откажа от изпита и пак ще съм в залата на другата дата.
Искам да те питам нещо/и всеки които знае/ - ако лицето Х извърши престъпление като непълнолетен, но до постановяване на присъдата навърши 18г. при определяне на наказанието /при условното осъждане и др./ кои правила ще се приложат - за пълнолетни или за непълнолетни.
Искам да чуя и други мнения за да съм сигурна
Искам да те питам нещо/и всеки които знае/ - ако лицето Х извърши престъпление като непълнолетен, но до постановяване на присъдата навърши 18г. при определяне на наказанието /при условното осъждане и др./ кои правила ще се приложат - за пълнолетни или за непълнолетни.
Искам да чуя и други мнения за да съм сигурна
- bori_m
- Младши потребител
Правилата за непълнолетни, а това е следствие на правилото за приложим закон към момента на извършване на деянието, както и обстоятелството, ча законът за непълнолетни винаги е по-благоприятен за дееца, с оглед задължителната редукция на наказанието. Май отговорът ми не е граматически издържан, ама се разбира?
- sunshine_75
- Потребител
За dozn03: дали ще кръстите иска си със специфичния термин, поне според мен, не е най-важното. Ако квалифицирате и мотивирате правилно, нещата ще бъдат наред. Аз пък 4 години не бях докосвала наказателно... ИЗвинете ме колеги, но се чувствам като героя на Джани Родари от Продавач на надежда. Дано помагам на някого с нещо. А ако съм Ви писнала, дори само на един, казвайте - и се скривам до края на конкурсите...
- sunshine_75
- Потребител
към sunshine:
Похвално е това, че се опитвате да защитите системата, в която работите и на която служите.
Жалкото в случая е това, че колкото и някои хора да се опитват да покрият нещата, да намалят колкото е възможно отзвука в обществото от тази меко казано " не добре изиграна пиеса ", младите юристи или поне аз в това число трудно ще повярват отново.
Всички бяхме чували, че тези конкурси не са много "чисти", но след 08.12. мисля, че си е направо излагация да излезне някой и да казва - не се предавайте, вярвайте......
В кое - във вятърните мелници?!?!?! )))))))))))))))))
Похвално е това, че се опитвате да защитите системата, в която работите и на която служите.
Жалкото в случая е това, че колкото и някои хора да се опитват да покрият нещата, да намалят колкото е възможно отзвука в обществото от тази меко казано " не добре изиграна пиеса ", младите юристи или поне аз в това число трудно ще повярват отново.
Всички бяхме чували, че тези конкурси не са много "чисти", но след 08.12. мисля, че си е направо излагация да излезне някой и да казва - не се предавайте, вярвайте......
В кое - във вятърните мелници?!?!?! )))))))))))))))))
- puneff
- Нов потребител
Не покривам никого и нищо. Напротив, опитвам се да увелича отзвука от случилото се и съм заинтересована колкото и Вие некадърниците и връзкарите да нямат място в системата, която представлявам и аз. Те пречат и паразитират, и пречат работата вътре да върви. И заради тях "прокурор" е обидна професия.
Вярвам не във вятърните мелници, а в себе си. И в новия шеф, признавам си без бой. Той е човекът, който дава прокурори на прокурор, срещу него мои колеги в тесен смисъл мърморят, но това са неща, които, дай Боже, ще разберете като попаднете в системата... Та ако това е излагане, ще се излагам.
Вярвам не във вятърните мелници, а в себе си. И в новия шеф, признавам си без бой. Той е човекът, който дава прокурори на прокурор, срещу него мои колеги в тесен смисъл мърморят, но това са неща, които, дай Боже, ще разберете като попаднете в системата... Та ако това е излагане, ще се излагам.
- sunshine_75
- Потребител
Добре е, когато човек има в какво да вярва.
Добре е да имаш идеали и да ги следваш!
Но е добре и да бъдеш реалист, уважаема sunshine!
Не се и съмнявам и подкрепям напълно мнението Ви, че някога нещата ще се оправят!
Но си мисля, че просто в този момент най-удачно би било да кажем, че тази така наречена " система " стигна дъното.
Защото, в която и да е цивилизована държава ( далеч съм от мисълта, че България е такава ), последиците от нещо подобно щяха да бъдат жестоки за някои хорица.
Да Ви казвам ли какво ще се случи тук или можете да се досетите?
Добре е да имаш идеали и да ги следваш!
Но е добре и да бъдеш реалист, уважаема sunshine!
Не се и съмнявам и подкрепям напълно мнението Ви, че някога нещата ще се оправят!
Но си мисля, че просто в този момент най-удачно би било да кажем, че тази така наречена " система " стигна дъното.
Защото, в която и да е цивилизована държава ( далеч съм от мисълта, че България е такава ), последиците от нещо подобно щяха да бъдат жестоки за някои хорица.
Да Ви казвам ли какво ще се случи тук или можете да се досетите?
- puneff
- Нов потребител
Колеги, не разбирам защо продължавате да си "чешите езиците" като знаете, че нашите коментари тук едва ли биха могли да променят каквото и да било в системата. Истината е, че за да се промени правосъдната система в тая държава е необходимо действие, а не са достатъчни само приказки. Защото иначе "Кучетата лаят, а кервана си върви.". Надявам се, че сте ме разбрали!
Пожелавам успех на всички Вас, защото и аз съм една от присъствалите на 08. 12.! Напълно ми е ясно какво е чувството, което е изпитал всеки един от "измамените" като мен. Дерзайте! Запомнете, в един прекрасен ден точно, когато най-малко сте очаквали ще бъдете обезвъзмездени за положените усилия и изтърпяните унижение! Късмет на всички на 15.12., както и на следващия изпит, вероятно януари, за младши прокурори!
Пожелавам успех на всички Вас, защото и аз съм една от присъствалите на 08. 12.! Напълно ми е ясно какво е чувството, което е изпитал всеки един от "измамените" като мен. Дерзайте! Запомнете, в един прекрасен ден точно, когато най-малко сте очаквали ще бъдете обезвъзмездени за положените усилия и изтърпяните унижение! Късмет на всички на 15.12., както и на следващия изпит, вероятно януари, за младши прокурори!
- Mari_Yana
- Нов потребител
"Да, така е то!", би казъл Кърт Вонегът! Така е то, също и аз бих казъл. Малко и аз да поплагиатствам:))))))))))))) Какво е ТО обаче, това безморфно, хетерогенно "същество", което е "засмукало" лоба на държавния ни организъм. Преди да го отречем, ние трябва да му дадем характеристиката, да очертаем неговия "предмет", неговия "метод". Ето как научно ще подходим, за да не ни обвиняват в пристрастност:)))) А ние все пак сме пристрастни, защото за нас почтенността и законността не са просто цел, а начин на съществуване. Така че ние сме пристрастни към едничкото важно в живота - любовта и достойнството. Ала ТО ни задушава, усещаме го с всички сетива, с всяка една фибра на тялото си, при всяко наше движение ТО все повече ни обгръща като плесен, като всепроникваща слуз. Някои го определят като мафия, други като останка от неумиращата Държавна сигурност на бившата комунистическа система, а трети като естествена последица от всеобщата деморализация, но ТО не е това или поне не е САМО едно от тях, а е една гнусна и зловонна смесица от всичко по-горе изброено, но не от всяко едно от тях по малко, а всичко в купом. Тъй като станах твърде многословен, ще се опитам да ви разясня с прости думи, какво е ТО, по иносказателен начин, почти като Езоп:))))))))), чрез използване не на притча, а на един обикновен виц. И така - "Какво се получава когато смесиш един килограм ЛАЙНА с два килограма мармалад?" Отгтоворът е простичък "Три килограма ЛАЙНА!" Смешно ли ви стана! На вас може би, но на мен НЕ! Ето това е ТО. То е толкова лепкаво, че никакъв душ не може да го изчисти. Но най-страшното е не това, че ТО е сраснало с нашето тяло, а с нашата душа, с нашия мироглед.
След като дадохме научното обяснение на това всепоглъщащо нашето битие явление, всеки от нас може да го назове - дали е ВСС, дали е ДС, дали "международното положение" или всеки един от нас. Това е ТО. Но макар и ТО да се опитва да завладее душите ни, все още не е промило до такава степен ума ни, за да му се отдадем. И тъй като все още имаме разум и воля ние трябва да му се противопоставим. Защото, ма.мка му, ние-обединени, сме по-силни от него. Но това единение трябва да го направим най-сетне. То трябва да бъде институциализирано, а първата стъпка е да създадем гражданско обединение. Който иска нещо да се предприеме, да ми изпрати лично съобщение. Няма мърдане вече, трябва да се действа! Инак, както съм казвал, ще останем като Битълсите в историята. Ако няма отзвук, не се кахърете, няма никого да заклеймявам, просто ще приема, че моментът не е дошъл:)))))))))))))))))))
След като дадохме научното обяснение на това всепоглъщащо нашето битие явление, всеки от нас може да го назове - дали е ВСС, дали е ДС, дали "международното положение" или всеки един от нас. Това е ТО. Но макар и ТО да се опитва да завладее душите ни, все още не е промило до такава степен ума ни, за да му се отдадем. И тъй като все още имаме разум и воля ние трябва да му се противопоставим. Защото, ма.мка му, ние-обединени, сме по-силни от него. Но това единение трябва да го направим най-сетне. То трябва да бъде институциализирано, а първата стъпка е да създадем гражданско обединение. Който иска нещо да се предприеме, да ми изпрати лично съобщение. Няма мърдане вече, трябва да се действа! Инак, както съм казвал, ще останем като Битълсите в историята. Ако няма отзвук, не се кахърете, няма никого да заклеймявам, просто ще приема, че моментът не е дошъл:)))))))))))))))))))
- gega
- Потребител
Многоуважаеми от мен колега гега, ако в гражданското сдружение приемате действащи магистрати, и мислите, че мога да помогна с каквото и да е на каузата, с Вас съм. Имам проблеми с това да Ви изпратя лично съобщение, моля обяснете ми как. Ако постигнем революцията на Бийтълсите, ще можем ако не да живеем, то поне да умрем спокойно!
- sunshine_75
- Потребител
Вече имаш лично съобщение, Съншайн, в което съм ти обяснил как да изпращаш "лични послания"! Но за какво говориш, няма умирачка за хора, които искат да постигнат едно единствено нещо - да изживеят достойно живота си. ))))))))) Да не съм чувал подобно нещо
- gega
- Потребител
10х, gega!!!! Писах ти лично, а твоето съобщение осмисли деня ми и ми помогна да не се чувствам мого шизоидно...
- sunshine_75
- Потребител
Все си мисля, че може тази седмица от медиите да се сетят да забият камбаните. Ако това не стане, решила съм да пиша до Бибиси, пък от там, надявам се, до ЕК. Това е.
- donnamob
- Младши потребител
|
|