- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
конкурс за младши магистрати Vol.1
|
|
И аз бях в залата на СУ. Господинът, който съобщи, че изпита се отлага разбрах, че се казва Първанов /ако не са ме излъгали/.
Добре, отложиша изпита, но следващият път пак ще е същото? Пак ще има хора, които предварително ще знаят казусите, само че тогава едва ли ще има втори г-н Владимир Петров, който да извади всичко на показ.
Едва ли ще допуснат втора грешка.
Добре, отложиша изпита, но следващият път пак ще е същото? Пак ще има хора, които предварително ще знаят казусите, само че тогава едва ли ще има втори г-н Владимир Петров, който да извади всичко на показ.
Едва ли ще допуснат втора грешка.
- bori_m
- Младши потребител
Аз съм още един от присъствалите на този "конкурс"..... разочерованието беше голямо.... не че и предишните години не се говореше за купуване на места, но сега вече нещата излязоха на показ. Голямо беше очудването ми обаче че никъде не се спомена по медиите за случилото се....което навежда на определни изводи . В статията на "Монитор" се говореше че само местата за София са предварително определени, но аз съм убедена че не са само за там.... от хора в системата чух и за други градове че вече се знаят "младите надежди" които са предопределени да заемат местата си "честно и достойно".
Допреди няколко месеца работих в държавна структурия с по-вече от 50 годишна история осъществяваше контрол над изразходването на публичните средства и на европейските фондове, която безславно беше приведена във вид, достоен за окайване и без възможност реално да функционира - и тогава затова нищо не се спомена в никоя от медиите....
Положението сега много ми напомня за този случай ..... Остава ми надеждата че случаята от 08.12 ще бъде в наша полза и се надявам изпит все пак да има в скоро време за да не отиде труда ни навятъра.....
Допреди няколко месеца работих в държавна структурия с по-вече от 50 годишна история осъществяваше контрол над изразходването на публичните средства и на европейските фондове, която безславно беше приведена във вид, достоен за окайване и без възможност реално да функционира - и тогава затова нищо не се спомена в никоя от медиите....
Положението сега много ми напомня за този случай ..... Остава ми надеждата че случаята от 08.12 ще бъде в наша полза и се надявам изпит все пак да има в скоро време за да не отиде труда ни навятъра.....
- vikin
- Младши потребител
ВСС се състои от 25 члена, юристи с високи професионални и нравствени качества
Професионални качества, може би, но това за НРАВСТВЕНИТЕ КАЧЕСТВА много не го разбирам - особено след 08.12.2006г.
Пародията е пълна!!! Щяло да се разследва как е изтекла информацията и на виновните да се търси отговорност!
На дознател ли ще поверят разследването? Може би на някой от тези, които бяхме в двете зали? Май повечето на изпита бяха дознатели. МВР да си прави изводите.
А от тоталната липса на информация в медиите изводи да си правим всички!!!
Професионални качества, може би, но това за НРАВСТВЕНИТЕ КАЧЕСТВА много не го разбирам - особено след 08.12.2006г.
Пародията е пълна!!! Щяло да се разследва как е изтекла информацията и на виновните да се търси отговорност!
На дознател ли ще поверят разследването? Може би на някой от тези, които бяхме в двете зали? Май повечето на изпита бяха дознатели. МВР да си прави изводите.
А от тоталната липса на информация в медиите изводи да си правим всички!!!
- m_ilieva77
- Младши потребител
ПОЗОР!
Какви изводи да прави МВР, приятелко - след като същите скапани политически муцуни доведоха чрез това министерство нашего брата дознателя до плач на отчаяние и негодувание НАПЪЛНО УМИШЛЕНО:?::!:
Че кой престъпник има интерес от силен орган по разследването - по-лесно е да хранят останалите немалко следователи, намиращи се в процесуална летаргия към момента не по тяхна вина (за да си мълчат естествено!), а останалите разследващи "маймуни" в МВР да се правят на сторъкия Шива с по 50-100 дознания на човек и да стоят в мизерните си стаички по два-трима, в очакване на поредните коледни сто лева (то май няма и да има тази година, де!)
Сега да видим при кого е изгодата от подобна нелепа и жалка ситуация?!
Че кой престъпник има интерес от силен орган по разследването - по-лесно е да хранят останалите немалко следователи, намиращи се в процесуална летаргия към момента не по тяхна вина (за да си мълчат естествено!), а останалите разследващи "маймуни" в МВР да се правят на сторъкия Шива с по 50-100 дознания на човек и да стоят в мизерните си стаички по два-трима, в очакване на поредните коледни сто лева (то май няма и да има тази година, де!)
Сега да видим при кого е изгодата от подобна нелепа и жалка ситуация?!
- Rommel
- Младши потребител
Предлагам въвеждането на Тарифа за таксите събирана от органите на съдебната власт за назначаването на съдии,прокурори и следователи Добре че е този форум,защото иначе щях да помисля че съм сънувала това което се случи на 08.12 Абсолютно информационно затъмнение
- sunshine
- Нов потребител
Извинете, че се включвам пак по тема, която най-общо казано, не ми е работа. Колега почти съименичка, мисля, че все пак имате повод да се радвате на това, което се е случило вчера в залата. Какво е трябвало да стане? При публикуване на изпитните казуси в медиите всичко да си продължи по процедура ли?!! По-горе Ви пожелах само да Ви издържат нервите. Случилото се, поне за мен, означава, че шуробаджанашките истории в прокуратурата са ИСТОРИЯ. И това е най-ценното от цялата работа. Т. е. тези от Вас, които разчитат само на това, което могат и знаят, ще имат реален шанс да влязат в сисетмата. Поне аз виждам това.
- sunshine_75
- Потребител
sunshine_75 написа:Извинете, че се включвам пак по тема, която най-общо казано, не ми е работа. Колега почти съименичка, мисля, че все пак имате повод да се радвате на това, което се е случило вчера в залата. Какво е трябвало да стане? При публикуване на изпитните казуси в медиите всичко да си продължи по процедура ли?!! По-горе Ви пожелах само да Ви издържат нервите. Случилото се, поне за мен, означава, че шуробаджанашките истории в прокуратурата са ИСТОРИЯ. И това е най-ценното от цялата работа. Т. е. тези от Вас, които разчитат само на това, което могат и знаят, ще имат реален шанс да влязат в сисетмата. Поне аз виждам това.
Каква е гаранцията, че и следващия път няма да изтече информация за "богопомазаните" кандидати? Или може би този път просто ни замазват очите И аз съм от разочарованите, но се надявам след предвижданите промени в Наредбата тази възможност поне да бъде ограничена...
- armes
- Младши потребител
Хммм, колкото и неюридически да Ви прозвучи това, което ще напиша, не мисля, че съм водена от нормативните предпоставки, за да крещя тук, във форума: "ИМА НАДЕЖДА ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ!!!" (прочетете предишните ми постинги - дори се съмнявам в наличието на нормативни основания за отмяната на писмения изпит). Човешкият фактор, а именно Главния прокурор, който е поел риска от негативите на тази отмяна, и въпреки всичко я е реализирал, ме навежда на тази положителна мисъл. Има един измежду големите, който не иска да изтича информация. И понеже съм имала удоволствието да общувам с него в "близък план", ВЯРВАМ, че ще постигне целта си. Позицията, решенията и действията му са изключително последователни и безпротиворечиви. Той може да спре изтичането на информация. Явно е, че го иска. И ще го постигне - до провеждането на този писмен изпит, убедена съм.
- sunshine_75
- Потребител
Не се ли чувствате като в тъп виц???Не заслужават ли сега, на следващата дата на изпит да се явят само хората, които така или иначе пак ще знаят казусите, да си проведът "ИЗПИТА" да си разпределят местата и да се приключи с този фарс!!!СРАМОТА!!!
- pleasure
- Младши потребител
Живеем в театъра на абсурда, но не по Йонеску, а по ВСС. Всички говорим, че искаме добро правораздаване, за конкурсното начало сме, уж се разбираме по главните въпроси на реформата, но всеки гледа в различни посоки, т. е. едни искат истински конкурс, други с насмешка към останалите си уреждат "нашите" момченца. И кой е виновен за този зле написан сценарий из най-долнопробните продукти на "драматург" графоман от школата на Си..., опса на ВСС? Ако си отговорим на този въпрос, ще можем да решаваме другите задачи!
- mitko6
- Потребител
sunshine_75 Пуснато на: 10 Дек 2006 10:42 am Заглавие:
--------------------------------------------------------------------------------
Хммм, колкото и неюридически да Ви прозвучи това, което ще напиша, не мисля, че съм водена от нормативните предпоставки, за да крещя тук, във форума: "ИМА НАДЕЖДА ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ!!!" (прочетете предишните ми постинги - дори се съмнявам в наличието на нормативни основания за отмяната на писмения изпит). Човешкият фактор, а именно Главния прокурор, който е поел риска от негативите на тази отмяна, и въпреки всичко я е реализирал, ме навежда на тази положителна мисъл. Има един измежду големите, който не иска да изтича информация. И понеже съм имала удоволствието да общувам с него в "близък план", ВЯРВАМ, че ще постигне целта си. Позицията, решенията и действията му са изключително последователни и безпротиворечиви. Той може да спре изтичането на информация. Явно е, че го иска........
...........
Сигурно имате предвид Борис Велчев. Честен човек. Преподавал ми е. Доколкото зависи от него, нещата ще се оправят. Конкретно на него имам доверие!
--------------------------------------------------------------------------------
Хммм, колкото и неюридически да Ви прозвучи това, което ще напиша, не мисля, че съм водена от нормативните предпоставки, за да крещя тук, във форума: "ИМА НАДЕЖДА ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ!!!" (прочетете предишните ми постинги - дори се съмнявам в наличието на нормативни основания за отмяната на писмения изпит). Човешкият фактор, а именно Главния прокурор, който е поел риска от негативите на тази отмяна, и въпреки всичко я е реализирал, ме навежда на тази положителна мисъл. Има един измежду големите, който не иска да изтича информация. И понеже съм имала удоволствието да общувам с него в "близък план", ВЯРВАМ, че ще постигне целта си. Позицията, решенията и действията му са изключително последователни и безпротиворечиви. Той може да спре изтичането на информация. Явно е, че го иска........
...........
Сигурно имате предвид Борис Велчев. Честен човек. Преподавал ми е. Доколкото зависи от него, нещата ще се оправят. Конкретно на него имам доверие!
- donnamob
- Младши потребител
sunshine_75 искрено се надявам това което казваш да се случи! Интересно ми е обаче в какъв план евентуално може да бъдат тези промени в наредбата, че да се гаранитира по-голяма прозрачност и справедливост......
Колкото да главния прокурор общото ми впечатление е че е разумен интелигентен човек, а и явно се опитва да промени нещата в системата..... дано да успее защото в противен случай съдебната власт все-повече ще упада, а народа както вече знаем отдавна е загубил вяра в правораздаването.....
Колкото да главния прокурор общото ми впечатление е че е разумен интелигентен човек, а и явно се опитва да промени нещата в системата..... дано да успее защото в противен случай съдебната власт все-повече ще упада, а народа както вече знаем отдавна е загубил вяра в правораздаването.....
- vikin
- Младши потребител
Май съм започнала да се изразявам така, че да ме разбирате. На мен не ми е преподавал - впечатленията ми са от 2-3 срещи по време на обучението в НИП.... Не слагайте етикети на нещата, съдебната сисетма, отделните магистрати, отделните конкурси не са конфекция. Аз съм прокурор, не се срамувам от нищо, което съм направила и под което съм се подписала. И аз като Вас съм ходила по конкурси и съм се гърчила в очакване, и съм избеснявала от "най-отличните" ... Затова продължавам да пиша тук, за да Ви дам увереността и надеждата, която Ви липсва.. И защото от опит знам, че стават чудесата, в които Вие след 8-ми декември, не вярвате. Дръжте се, защото продължителното напрежение, на което сте подложени, може да е това, което да Ви обърне каручките. Лека неделя и спокойствие!
- sunshine_75
- Потребител
Аз също бях на изпита на 08.12.2006г. Според мен този път членовете на комисията са прекалили и са раздавали казусите на когото им падне. Когато казаха, че изпита се отменя имах чувството , че само аз не съм знаел казусите предварително. Ясно е , че тези конкурси са само за да се узакони беззаконието в страната ни , но мислех, че понякога печели и някой ничии човек. Явно цялата система е гнила и се нуждаем от нови правила за подбор на магистрати. През 2004г. се явих на писмения изпит и ми писаха 5.25, а бях разработил добре въпроса. Не съм могъл да го напиша по-добере от тези , на които са дали предварително казусите. Чудех се какви са тези хора които са изкарали 6.00, а сега ми стана ясно - професори и прокурори във ВКП. За съжаление не знам повече от тях. Дори да се представиш добре на писмения изпит ти предстои устен изпит, който не е анонимен. Това е абсурдно.
- tombolov
- Младши потребител
Миналата година се явявах на двата конкурса за "младши". На единия се явих само за да видя какво е. Лично моето мнение е, че конкурсите за съдии са по-обективни. Освен това мои приятели, съвсем обикновени и без потекло, спечелиха за места в София. Конкурса за младши прокурори, обаче, особено на устния изпит, беше очевадно "забиване" в оценките на хората, които показваха убедителни знания и разбиране на материята. Явно от комисията се страхуваха големите капацитети да не изместят техните хора. Затова и сега продължавам да си мисля, че връзкарството е повече за прокуратурата, а не за съда.
- donnamob
- Младши потребител
Да, и това май не съм писала:
2003: 4,50 писмен и 5,00 устен-прокурорски;
2003: 5,00 песмен и 4,75 устен-съдийски;
2005: 5,00 писмен и 5,70 устен - прокурорски;
2005: 5,25 писмен и 4,00 устен(след скандал с комисията)-съдийски.
2004-пропуснах я!... не съм се явявала тогава.
2003: 4,50 писмен и 5,00 устен-прокурорски;
2003: 5,00 песмен и 4,75 устен-съдийски;
2005: 5,00 писмен и 5,70 устен - прокурорски;
2005: 5,25 писмен и 4,00 устен(след скандал с комисията)-съдийски.
2004-пропуснах я!... не съм се явявала тогава.
- sunshine_75
- Потребител
"Надежда" е хубава, но и твърде измамна дума. Докато не поставят нещата на принзипна основа, винаги ще се опираме на тази пуста "надежда". А кой може да установи дали е извзършено престъпление по служба - този скандал с изпитните билети си е направо чл. 282, ал. 2 НК, ако някой служител от ВСС или член на този орган е "предателя"! Хайде сега да видим какво ще направи прокуратурата за своите бъдещи колеги. sunshine_75 ти си на ход. Не обичам думата "самосезиране". Този израз е голяма глупост. Държавният орган, какъвто е несъмнено прокурорът, е длъжен да упражни своите правомощия - ако не е налице "законен повод" (публикация в пресата) и достатъчно данни за извършване на престъпление по служба, аз не зная какво е тогава. И при това главният прокурор ви даде карт бланш да действате инициативно, т. е. да си изпълнявате задълженията. Не ме разбирай погрешно, нищо не искам конкретно от теб! Но само да си приказваме, когато образуването на наказателно производство е правомощие на мнозина, които участват в този форум и наред сипят "жупел и огън" срещу нагласените конкурси, е тъжно.
- mitko6
- Потребител
Мисля, че прокуратурата вече се е самосезирала. А ако не е към настоящия момент, в понеделник ще бъде. Аз, както предполагате, с тези резултати, съм мл.прокурор, в окр. прокуратура Х, на около 300 км от столицата ... ПРАВИ СТЕ да сте ядосани, да сте озверели след случилото се. Но частичният "финал" - отменянето, е най-доброто, което е могло да Ви се случи. Как мислите се чувствам аз, която до вчера се гордееше, че е в системата след конкурс, че не съм нечий човек, че не съм дала пари или полов орган, за да бъда прокурор? Тази идиотия с изнасянето на казусите се ливна като помия и върху мен ... по индиция...
- sunshine_75
- Потребител
Sunshine, би ли споделила какво е необходимо според теб за да бъде оценена високо разработката ти на казуса? Има ли според теб значение обема на написаното, стила, структурата и т.н.?
Смятам че опита ти ще е много полезен за кандидатите.
Смятам че опита ти ще е много полезен за кандидатите.
- dgeorgiev
- Потребител
Ох, това повече го мога: "избистрете" си фактическата обстановка. Стилът, спор няма, е важен. Двете години опит (между двата мои конкурса) се казаха думата при мен. Юридическият език е специфичен, дано владеете терминологията и имате своя си специфичен стил. Но това е "за лустрото". Везнъж стигнали до правилната квалификация на деянието или на отношенията (това се отнася и за съдийския изпит), МОТИВИРАЙТЕ, РАЗСЪЖДАВАЙТЕ. Това беше моят ключ. Х и У са извършили това и това (чл. от НК), защото... и след "защото" е най-важното. Връзката между данните по "условието" и инкриминирания текст, обосновка защо е кражба, а не обсебване. Не бях работила изобщо наказателно право, преди да стана прокурор-била съм няколко пъти юрисконсулт, така че не чувствайте конкуренцията на практикуващи колеги адвокати с 5-6 наказателни дела като съществена. В групата ни в НИП имаше и обратно писали: чее обсебване, а не кражба. Въпрос на МОТИВИРАНЕ на становището е; оказа се, че комисиите и те не могли да стигнат до единно становище за вярното решаване на казуса. Толоква засега. Ако мога дабъда полезна с нещо, готова съм.
- sunshine_75
- Потребител
|
|