Увайаеми господа юристи ще съм Ви много благодарна ако да ми отговорите на следните въпросите или поне да ме насочите към необходимите нормативни документ които ще ми дадат отговори.
-Документ за собственост е нотариалният акт нали, необходимо ли е той да е приложен при подаване молба за изготвяне на скица.
-Скицата може ли да бъде с различна площт от тази отразена в нотариалният акт?
-На база скицата може ли да се изготви, завери от нотариуса и впише при положение, че лицата имат НА с площ различна от тази в скицата?
-На какво основание скицата която в с различни площи назат в годините е по-документ от НА?
Благодаря Ви предварително за помоща от която имам спешна нужда!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 07:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Издаване на скица за имот
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
При подаване на заявлението за издаване на скица е необходимо да приложите копие от Нотариалния акт.
Не е невъзможно скицата да сочи различна площ от тази по нотариалния акт.В този случай можете да поискате поправка на кадастралната карта след заплащане на определена такса. Малко след изготвяне на кадастралните карти всички собственици на имоти бяха поканени в определен срок да направят възражения за неточности по изготвената карта и тогава беше съвсем безплатно, но след като този срок е изтекъл,корекциите се правят след заплащане на такса.
Възможно е разликата в площта по скицата да е получена в следствие приемане на нови устройствени планове за съответното населено място.
Мисля,че в този случай трябва да изчакате поправката в картата и да Ви бъде издадена скица, която сочи площ,съответстваща на тази по НА. За последното потърсете и други мнения.
Не е невъзможно скицата да сочи различна площ от тази по нотариалния акт.В този случай можете да поискате поправка на кадастралната карта след заплащане на определена такса. Малко след изготвяне на кадастралните карти всички собственици на имоти бяха поканени в определен срок да направят възражения за неточности по изготвената карта и тогава беше съвсем безплатно, но след като този срок е изтекъл,корекциите се правят след заплащане на такса.
Възможно е разликата в площта по скицата да е получена в следствие приемане на нови устройствени планове за съответното населено място.
Мисля,че в този случай трябва да изчакате поправката в картата и да Ви бъде издадена скица, която сочи площ,съответстваща на тази по НА. За последното потърсете и други мнения.
- anna2006
- Младши потребител
Нотариалният акт е документ за собственост.
При подаване на молба за скица прилагате копие от него.
Площта може да бъде различна, като в нотариалният акт за сделката се вписва площта по предходния акт и съгласно скицата.
Площта може да бъде различна, като в нотариалният акт за сделката се вписва площта по предходния акт и съгласно скицата.
- harmaiani
- Потребител
harmaiani написа:Нотариалният акт е документ за собственост.
Правилно. Разбира се, че е възможно площта по скица да е различна с тази по нотариален акт. Това все по-често се случва. Нее нещо необичайнао. Съществуват варианти, при които да може да се изповяда сделката прд нотариус, но за целта следва да се консултирате с адвокат.
УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
monteskio написа:harmaiani написа:Нотариалният акт е документ за собственост.
Правилно. Разбира се, че е възможно площта по скица да е различна с тази по нотариален акт. Това все по-често се случва. Нее нещо необичайнао. Съществуват варианти, при които да може да се изповяда сделката прд нотариус, но за целта следва да се консултирате с адвокат.
УСПЕХ!
Благодаря Ви за отговорите които ми изпратихте, много ме зарадвахте защото, чрез тях мога да чуя повече мнения, от опит зная, че в спора се ражда истината! За това ще си позволя да коментирам с Вас и моето мнение.
Според мен би било по-правилно да се запише площа по НА тъй като скицата е нещо което се измерва в определена година а до следващото измерване площа се е променя, особено когато е налице причина каквато е в нашият случай(между двата имота има скат, през годините се наблюбава свличане на земна маса в полза на съседния НИ), освен това в разписната книга имотът е записан със съвсем различна площ от тези в скиците до момента и тази площ по НА, не мога да приема, че сме изгубили и ще продалжаваме да губиме от имота си и до кога ще е този процес...
За мен НА е документ с по-голяма тежест. Права ли съм?
- florenciia
- Нов потребител
Нотариалният акт доказва правото ви на собственост. Но при действието на ЗУТ - до 2001г. с промяна на регулационните планове се променяше и площта на имота. Ако регулационният план е приложен и са заплатени сметките по регулация, собствеността ви остава в този размер, който е посочен в скицата. При всички положения не можете да продадете по-голяма площ от тази, която е отразена в скицата.
Наистина трябва да се консултирате с адвокат като му представите документите, защото има значение дали е налице влязъл в сила кадастрален план или само регулационен, годината на придобиване и т.н.
Наистина трябва да се консултирате с адвокат като му представите документите, защото има значение дали е налице влязъл в сила кадастрален план или само регулационен, годината на придобиване и т.н.
- tedi_2
- Потребител
tedi много благодаря за отговора които ми даде но нещо не разбирам... Какво означава "приложен регулационен план и заплатени сметки " ? От кого да са платени сметките?
Да разбирам ли, че е трябвало да ни се плати за площа с която сме ощетени и ако е така - от кого ? Не би ли трябвало служителката която получава заплата в техническа служба и която е видяла,че има разминаване в документите да доиде на място, установи и каже на собствениците за възникналият проблем? Ние ако не бяхме отишли в техническа служба за да поискаме трасиране, с цел заграждане никога нямаше да разберем, че скицата е грешна, казвам грешна тъй като тя наистина е грешна, защото тя не отговаря с размерите си даже и на сегашното състояние на имота ни, за което има издаден акт от експертен съвет в които е призната грешката. Сега проблемът ни е със съседа които вече се чувства собственик и на част от нашият имот за което се е снабдил с нотариален акт с размери не отговарящи на старият НА. Благодарение на въпросната служба която пък в а услуга на съседа е издала удостоверение в което е записано, че според старият НА(цитиран в документ) площа е по-голяма(документ с невярно съдържание), което не е вярно. Какво да направя, кои да информирам за това?
Да разбирам ли, че е трябвало да ни се плати за площа с която сме ощетени и ако е така - от кого ? Не би ли трябвало служителката която получава заплата в техническа служба и която е видяла,че има разминаване в документите да доиде на място, установи и каже на собствениците за възникналият проблем? Ние ако не бяхме отишли в техническа служба за да поискаме трасиране, с цел заграждане никога нямаше да разберем, че скицата е грешна, казвам грешна тъй като тя наистина е грешна, защото тя не отговаря с размерите си даже и на сегашното състояние на имота ни, за което има издаден акт от експертен съвет в които е призната грешката. Сега проблемът ни е със съседа които вече се чувства собственик и на част от нашият имот за което се е снабдил с нотариален акт с размери не отговарящи на старият НА. Благодарение на въпросната служба която пък в а услуга на съседа е издала удостоверение в което е записано, че според старият НА(цитиран в документ) площа е по-голяма(документ с невярно съдържание), което не е вярно. Какво да направя, кои да информирам за това?
- florenciia
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|