начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Обезщетение по чл.225,ал.1 КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение по чл.225,ал.1 КТ

Мнениеот Nedyal » 23 Ное 2006, 14:29

Районен и Окръжен съд признават уволнението ми за незаконно и ми присъждат обезщетение по горния член. Работодателят обжалва във Върховния Касационен съд, където делата се бавят около 2 години. Страхувам се, че докато излезе решение от ВКС ще съм навършил годините за пенсиониране и работодателят ще има законно основание да не ми възстанови на работа. Питането ми е: ако не ме върнат на работа, това пречка ли е да ми бъде изплатено присъденото обезщетение? Юристи от предприятието ми втълпяват, че е необходимо да имам поне един работен ден на възстановеното място.
Nedyal
Нов потребител

Мнениеот oho_boho » 23 Ное 2006, 14:42

На конкретния въпрос - НЕ! Та вие вече имате изпълнително основание за издаване на изпълнителен лист - невлязлото в сила осъдително решение на ОС, макар че и осъдителното решение по чл. 225, ал. 1 КТ на РС си е същото изпълнително осонвание - чл. 238, ал. 1 ГПК.
А дори и да сте навършила междувременно пенсионна възраст, при влязло в сила решение по чл. 344, ал. 1, т. 2 КТ работодателят е длъжен да ви възстанови на предишната работа. Но веднага след това може да ви уволни поради навършване на пенсионна възраст. И това уволнение също може да се оспорва по съдебен ред, както вече знаете!
oho_boho
Потребител

Благодарност

Мнениеот Nedyal » 03 Дек 2006, 22:31

[quote="oho_boho"]На конкретния въпрос - НЕ!
Благодаря за аргументирания отговор.
Nedyal
Нов потребител

Назад към Трудово право