- Дата и час: 24 Ное 2024, 21:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
конкурс за младши магистрати Vol.1
|
|
Колеги стига сте се ограничавали с този конспек, а си четете наред както си е по НК защото според Наредбата :
Чл. 20. (1) Конкурсите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, за съдии в районен, окръжен и административен съд, прокурори в районна и окръжна прокуратура и следователи в Окръжните следствени служби включват писмен и устен изпит.
(2) На писмения изпит се проверяват уменията на кандидатите за практическо прилагане на теоретическите знания чрез решаване на казус в съответния правен отрасъл.
(3) На устния изпит се проверяват знанията на кандидатите по материята в съответния правен отрасъл по тематични конспекти.
Така че уважаеми колеги, се поучете от конкурса за административни съдии,където казуса го дадоха извън конспекта.
Не се ограничавайте в конспекта за казуса, нека него да минем,а после да гледаме конспекта, а според мен ако четеш само практика или само теория не става, защото обосноваването е на основта на теорията,а специфичните неща са на основата на пракиката на ВКС
Примерно относно състава за изнасилване по чл.152,ал.1,т.2 във връзка с чл.152,ал3,т.1,когато се извършено от 2 или повече лица, когато едното от тези лица не е осъществило полов контакт,това лице си е съизвършител независмо от това че не е осъществил едния акт от това двуактно престъпление.
Чл. 20. (1) Конкурсите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, за съдии в районен, окръжен и административен съд, прокурори в районна и окръжна прокуратура и следователи в Окръжните следствени служби включват писмен и устен изпит.
(2) На писмения изпит се проверяват уменията на кандидатите за практическо прилагане на теоретическите знания чрез решаване на казус в съответния правен отрасъл.
(3) На устния изпит се проверяват знанията на кандидатите по материята в съответния правен отрасъл по тематични конспекти.
Така че уважаеми колеги, се поучете от конкурса за административни съдии,където казуса го дадоха извън конспекта.
Не се ограничавайте в конспекта за казуса, нека него да минем,а после да гледаме конспекта, а според мен ако четеш само практика или само теория не става, защото обосноваването е на основта на теорията,а специфичните неща са на основата на пракиката на ВКС
Примерно относно състава за изнасилване по чл.152,ал.1,т.2 във връзка с чл.152,ал3,т.1,когато се извършено от 2 или повече лица, когато едното от тези лица не е осъществило полов контакт,това лице си е съизвършител независмо от това че не е осъществил едния акт от това двуактно престъпление.
- antoniaaatanasova
- Младши потребител
Зора....явно и вие както и много други колеги във форума отново и отново задавате въпроса как да се подготвяте за изпита, въпреки че много от вече явявалите се отговаряха на тови въпрос. След като все още ви интересува щи ви кажа и моето мнение - на първо място естествено трябва да се четат учебниците ( по усмотрение на кандидата ) за да се усвои теорията, без която практиката ще бъде меко казано неразбираема. На второ място практиката и то изключтително тълкувателните решения и постановления на върховните съдилища. И на трето място ако някой има желание да прочете информативно лекции за да допълни знанията си в случай че там може да намери полезни обощения, изводи и др. които да му помогнат за консолидира вече придобитите знания.
Успех на всички! Времето е малко...да се залавяме за работа
Успех на всички! Времето е малко...да се залавяме за работа
- vikin
- Младши потребител
Няколко въпроса от гражданскоправната материя:
За търговските сделки само предписаната от закона форма ли важи или и уговорената от страните?
Кога ниската възраст -малолетието и пълното запрещение са основание за нищожност и кога за унищожаемост на сделките?
Когато сделката е склщчена от законен представител, но при неспазване на изискванията за това кой има правото да иска унищожаването?
Когато сделката е сключена от родител , който е лишен от родителски права, сделката нищожна ли ще бъде?
За търговските сделки само предписаната от закона форма ли важи или и уговорената от страните?
Кога ниската възраст -малолетието и пълното запрещение са основание за нищожност и кога за унищожаемост на сделките?
Когато сделката е склщчена от законен представител, но при неспазване на изискванията за това кой има правото да иска унищожаването?
Когато сделката е сключена от родител , който е лишен от родителски права, сделката нищожна ли ще бъде?
- iva_kari
- Младши потребител
Успех 4.50 :o
Привет на всички юристи.... скоро спорех с колеги и имам следния въпрос: "Необходима ли е средна оценка=4.50 от държавните изпити и семестриалния успех при кандидатстване в съдебната власт?" Ще помоля и за посочване на нормативната уредба. Предварително благодаря
- gele_r
- Младши потребител
Извинявайте, колеги, но ако не можете да се ориентирате в нормативната уредба за конкурса, как мислите да се справяте със законите, които ще трябва да прилагате като съдии? Голяма част от тях не са били изучавани. Просто срам ме хваща заради вас
- donnamob
- Младши потребител
Здравей, iva_kari, радвам се че някой се сети и за ГП
На 1 въпрос: АКО е уговорена от страните опр. форма, то за сключването на сделката ще важи тази, но при условие, че не противоречи на закона. Т.е могат да уговорят нотариална вм. писмена, но не и обратното. А отн. ал.3 на чл. 293 според мен касае недобросъвестността на позоваващата се на нищожност страна.
Родителят, който е лишен от род. права, не е зак. представител и затова сделката трябва да е нищожна поради противоречие със закона- 26 ал.1 ЗЗД.
Нищожни са сделките по 73 ал.3 СК и тези, които попадат под хипотезите на чл. 26. Ако липсва потвърждение от зак. представител има незавършен ФС, а не нищожност.
Право да иска унищожаване има страната, в чиито интерес законът го допуска, а давността тече от навършване на пълнолетие или вдигане на запрещението (ако имаш предвид това)
Май не му е мястото тука, но... една препоръка до donnamob - като ви е срам заради пишещите тук, просто НЕ четете! Все пак голяма част ( вкл. и аз) нямаме опит, но не ни е срам от това...
На 1 въпрос: АКО е уговорена от страните опр. форма, то за сключването на сделката ще важи тази, но при условие, че не противоречи на закона. Т.е могат да уговорят нотариална вм. писмена, но не и обратното. А отн. ал.3 на чл. 293 според мен касае недобросъвестността на позоваващата се на нищожност страна.
Родителят, който е лишен от род. права, не е зак. представител и затова сделката трябва да е нищожна поради противоречие със закона- 26 ал.1 ЗЗД.
Нищожни са сделките по 73 ал.3 СК и тези, които попадат под хипотезите на чл. 26. Ако липсва потвърждение от зак. представител има незавършен ФС, а не нищожност.
Право да иска унищожаване има страната, в чиито интерес законът го допуска, а давността тече от навършване на пълнолетие или вдигане на запрещението (ако имаш предвид това)
Май не му е мястото тука, но... една препоръка до donnamob - като ви е срам заради пишещите тук, просто НЕ четете! Все пак голяма част ( вкл. и аз) нямаме опит, но не ни е срам от това...
- smirnoff
- Младши потребител
Здравей, iva_kari, радвам се че някой се сети и за ГП
- smirnoff
- Младши потребител
Здравейте всички !
[Май не му е мястото тука, но... една препоръка до donnamob - като ви е срам заради пишещите тук, просто НЕ четете! Все пак голяма част ( вкл. и аз) нямаме опит, но не ни е срам от това...[/quote]
Привет дружина !
Радвам се да се присъединя към вас !
Дано да сме задружни като кандидатите за адм. съдии.
Нямам опит с конкурсите.
А и май съм доста закъсняла за каквото и да е.
Моля, колеги, всеки да се чувсва свободен да пита и да споделя становища,
както се надявам да правя и аз.
Ако се ограничаваме от срам да не прозвучим по един или друг начин, то тогава за какво сме се събрали...
Нали тук е мястото... за проби и грешки... ....не греши никога само този, който не предприема никога нищо.
Има ли и други, които трябва да работят плътно до изпита, или са само хора, които са му се посветили изцяло ?
Привет дружина !
Радвам се да се присъединя към вас !
Дано да сме задружни като кандидатите за адм. съдии.
Нямам опит с конкурсите.
А и май съм доста закъсняла за каквото и да е.
Моля, колеги, всеки да се чувсва свободен да пита и да споделя становища,
както се надявам да правя и аз.
Ако се ограничаваме от срам да не прозвучим по един или друг начин, то тогава за какво сме се събрали...
Нали тук е мястото... за проби и грешки... ....не греши никога само този, който не предприема никога нищо.
Има ли и други, които трябва да работят плътно до изпита, или са само хора, които са му се посветили изцяло ?
- krem_karamel
- Потребител
Здравейте всички !
техническа грешка, сори, три пъти е излязло
Последна промяна krem_karamel на 20 Ное 2006, 12:53, променена общо 1 път
- krem_karamel
- Потребител
Срам ме е от тези, които не могат самостоятелно да прочетат наредбата за провеждане на конкурса и задават безумни въпроси със съвсем ясен отговор в наредбата!
- donnamob
- Младши потребител
Колеги имам няколко процесуални въпроса:
1.Ако съдия-докладчикът установи че са налице предпоставките за прилагането на чл. 78а от НК какво прави при стадия подготвителни действия за разглеждане на делото в съдебно заседание?
2. Приложими сл са правилата на чл. 269 за дела от частен характер?
3. Ако след приключване на съдебното следствие в първа инстанция съда установи, че е допуснато неотстранимо съществено нарушение на процесуалните правила как следва да постъпи?
1.Ако съдия-докладчикът установи че са налице предпоставките за прилагането на чл. 78а от НК какво прави при стадия подготвителни действия за разглеждане на делото в съдебно заседание?
2. Приложими сл са правилата на чл. 269 за дела от частен характер?
3. Ако след приключване на съдебното следствие в първа инстанция съда установи, че е допуснато неотстранимо съществено нарушение на процесуалните правила как следва да постъпи?
- vikin
- Младши потребител
до donnamob
И аз така смятам .... задал съм въпроса нарочно като съм казал на спорещите ми колеги да прочетат написаното в последствие ...
И аз така смятам .... задал съм въпроса нарочно като съм казал на спорещите ми колеги да прочетат написаното в последствие ...
- gele_r
- Младши потребител
bianka написа:Колеги излязоха комисиите може да ги видите в сайта на ВСС
При мен не се обновява или данните са в "Подзаконови актове" като преди конспекта ?
Последна промяна krem_karamel на 20 Ное 2006, 15:28, променена общо 1 път
- krem_karamel
- Потребител
donnamob написа:Тежко ще ни бъде на жените при Ани Станева...
В университета, поне при нас, се държеше с всички възпитано и не се е заяждала.
Може да се е променила, знае ли човек...
- krem_karamel
- Потребител
|
|