начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Уволенение по време на отпуск за отглеждане на дете до 2 г.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволенение по време на отпуск за отглеждане на дете до 2 г.

Мнениеот graci » 12 Ное 2006, 15:05

Здравейте,

В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г., но миналата седмица получих уведомително писмо от работодателя си, че ще бъда уволнена на основание чл. 328 т. 2 и т.3 от КТ поради закриване на офиса и съкращаване на щата, и да считам уведомителното писмо като 30 дневно предизвестие. Знам, че според чл. 333 т. 1 аз съм под защита от уволнение и че това уволнение ще бъде незаконно. Към уведомителното писмо няма приложено разрешение от Инспекцията по труда за моето уволнение така че предполагам че работодателя ми не разполага с такова. Моля, помогнете ми какво да направя, за да не бъда уволнена?

Благодаря за помощта!
graci
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 12 Ное 2006, 18:54

Обърнете се към Областната инспекция по труда за извършване на проверка в предприятието,с което имате трудово правоотношение.
Ако от страна на ОИТ не е дадено разрешение по чл.333 от КТ за Вашето освобождаване на работодателя Ви ще се даде предписание за отмяна на изпратеното уведомление и запазване на трудовото правоотношение.
Ако и това не помогне и бъдете освободена без разрешение от ОИТ след прекратяването на трудовото правоотношение имате право на иск по чл.358,ал.1,т.2 от КТ,във връзка с чл.333 от КТ.
gosho72
Потребител

Мнениеот graci » 12 Ное 2006, 19:14

gosho72 написа:Обърнете се към Областната инспекция по труда за извършване на проверка в предприятието,с което имате трудово правоотношение.
Ако от страна на ОИТ не е дадено разрешение по чл.333 от КТ за Вашето освобождаване на работодателя Ви ще се даде предписание за отмяна на изпратеното уведомление и запазване на трудовото правоотношение.
Ако и това не помогне и бъдете освободена без разрешение от ОИТ след прекратяването на трудовото правоотношение имате право на иск по чл.358,ал.1,т.2 от КТ,във връзка с чл.333 от КТ.

Седалището на работодателя е в гр. Шумен, а клона към който работя и който в случая се закрива е в гр. София. Коя областна инспекция по труда е компетентна да се произнесе по случая - тази в София град или обл. Шумен? Искренно се надявам, че мога да се обърна към ОИТ София-град защото имам две деца от които едното е на 8 месеца. Безкрайно неудобно ще ми е ако трябва да пътувам до Шумен по този повод.

Благодаря предварително!
graci
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 12 Ное 2006, 20:36

Моля да дадете малко подробности относно настоящата Ви месторабота:

1.Офисът на шуменската фирма изцяло ли прекратява дейността си в гр.София или остава да работи с намалена численост на персонала?
2.В уведомлението Ви има ли някакво предложение за пренасочването Ви на друга работа в рамките на фирмата.

Не е проблем да направите съответната консултация в ОИТ-София.
Ако се стигне до прекратяване на трудовото правоотношение ще Ви е необходима адвокатска помощ.
gosho72
Потребител

Мнениеот graci » 12 Ное 2006, 20:53

gosho72 написа:Моля да дадете малко подробности относно настоящата Ви месторабота:

1.Офисът на шуменската фирма изцяло ли прекратява дейността си в гр.София или остава да работи с намалена численост на персонала?
2.В уведомлението Ви има ли някакво предложение за пренасочването Ви на друга работа в рамките на фирмата.

Не е проблем да направите съответната консултация в ОИТ-София.
Ако се стигне до прекратяване на трудовото правоотношение ще Ви е необходима адвокатска помощ.

От уведомлението става ясно, че фирмата затваря офиса си в София, няма предложение за пренасочване към към друга позиция в рамките на фирмата. Пише че съм уволнена на основание чл. 328 т.2. и т.3 от КТ и да считам уведомлението за 30 денвно предизвестие.
graci
Нов потребител

Назад към Трудово право