начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Уволенение по време на отпуск за отглеждане на дете до 2 г.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволенение по време на отпуск за отглеждане на дете до 2 г.

Мнениеот graci » 12 Ное 2006, 15:05

Здравейте,

В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г., но миналата седмица получих уведомително писмо от работодателя си, че ще бъда уволнена на основание чл. 328 т. 2 и т.3 от КТ поради закриване на офиса и съкращаване на щата, и да считам уведомителното писмо като 30 дневно предизвестие. Знам, че според чл. 333 т. 1 аз съм под защита от уволнение и че това уволнение ще бъде незаконно. Към уведомителното писмо няма приложено разрешение от Инспекцията по труда за моето уволнение така че предполагам че работодателя ми не разполага с такова. Моля, помогнете ми какво да направя, за да не бъда уволнена?

Благодаря за помощта!
graci
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 12 Ное 2006, 18:54

Обърнете се към Областната инспекция по труда за извършване на проверка в предприятието,с което имате трудово правоотношение.
Ако от страна на ОИТ не е дадено разрешение по чл.333 от КТ за Вашето освобождаване на работодателя Ви ще се даде предписание за отмяна на изпратеното уведомление и запазване на трудовото правоотношение.
Ако и това не помогне и бъдете освободена без разрешение от ОИТ след прекратяването на трудовото правоотношение имате право на иск по чл.358,ал.1,т.2 от КТ,във връзка с чл.333 от КТ.
gosho72
Потребител

Мнениеот graci » 12 Ное 2006, 19:14

gosho72 написа:Обърнете се към Областната инспекция по труда за извършване на проверка в предприятието,с което имате трудово правоотношение.
Ако от страна на ОИТ не е дадено разрешение по чл.333 от КТ за Вашето освобождаване на работодателя Ви ще се даде предписание за отмяна на изпратеното уведомление и запазване на трудовото правоотношение.
Ако и това не помогне и бъдете освободена без разрешение от ОИТ след прекратяването на трудовото правоотношение имате право на иск по чл.358,ал.1,т.2 от КТ,във връзка с чл.333 от КТ.

Седалището на работодателя е в гр. Шумен, а клона към който работя и който в случая се закрива е в гр. София. Коя областна инспекция по труда е компетентна да се произнесе по случая - тази в София град или обл. Шумен? Искренно се надявам, че мога да се обърна към ОИТ София-град защото имам две деца от които едното е на 8 месеца. Безкрайно неудобно ще ми е ако трябва да пътувам до Шумен по този повод.

Благодаря предварително!
graci
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 12 Ное 2006, 20:36

Моля да дадете малко подробности относно настоящата Ви месторабота:

1.Офисът на шуменската фирма изцяло ли прекратява дейността си в гр.София или остава да работи с намалена численост на персонала?
2.В уведомлението Ви има ли някакво предложение за пренасочването Ви на друга работа в рамките на фирмата.

Не е проблем да направите съответната консултация в ОИТ-София.
Ако се стигне до прекратяване на трудовото правоотношение ще Ви е необходима адвокатска помощ.
gosho72
Потребител

Мнениеот graci » 12 Ное 2006, 20:53

gosho72 написа:Моля да дадете малко подробности относно настоящата Ви месторабота:

1.Офисът на шуменската фирма изцяло ли прекратява дейността си в гр.София или остава да работи с намалена численост на персонала?
2.В уведомлението Ви има ли някакво предложение за пренасочването Ви на друга работа в рамките на фирмата.

Не е проблем да направите съответната консултация в ОИТ-София.
Ако се стигне до прекратяване на трудовото правоотношение ще Ви е необходима адвокатска помощ.

От уведомлението става ясно, че фирмата затваря офиса си в София, няма предложение за пренасочване към към друга позиция в рамките на фирмата. Пише че съм уволнена на основание чл. 328 т.2. и т.3 от КТ и да считам уведомлението за 30 денвно предизвестие.
graci
Нов потребител

Назад към Трудово право