начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Договор за заем за послужване на недвижим имот

Казуси за недвижими имоти

Договор за заем за послужване на недвижим имот

Мнениеот Brain » 14 Окт 2006, 22:36

Здравейте! Имам следния въпрос: Възможно ли е чрез договор за заем за послужване собственик на недвижим имот да го предостави на собственото си ЕООД за отдаване под наем на трети лица, с цел наемът да е приход на фирмата и да се облага по ЗКПО, а не по ЗОДФЛ?
И има ли други начини да стане освен този?
Brain
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 14 Окт 2006, 23:56

Нещо не съм много сигурен за това.Заемът за послужване по смисъла на чл.243 от ЗЗД е договор,чрез който заемодателя се съгласява да предостави на заемателя за безвъзмездно временно ползване дадена вещ.Същата вещ подлежи на връщане след уговорено ползване или уговорен срок.

По реално ми изглежда като възможност въпросния имот да бъде придобит и включен в активите на ЕООД-то.
gosho72
Потребител

Мнениеот monteskio » 15 Окт 2006, 00:19

gosho72 написа:Нещо не съм много сигурен за това.Заемът за послужване по смисъла на чл.243 от ЗЗД е договор,чрез който заемодателя се съгласява да предостави на заемателя за безвъзмездно временно ползване дадена вещ.Същата вещ подлежи на връщане след уговорено ползване или уговорен срок.

По реално ми изглежда като възможност въпросния имот да бъде придобит и включен в активите на ЕООД-то.

Правилно колега, не може чрез договор за заем. Предложението ви, имотът да се придобие от фирмата / ЕООД/ също не е много удачен. Има много по-лесен и начин. За целта, " Brain " следва да се консултира с адвокат, който ще му обясни за правните възможности. Вярно, че ще заплати адвокатско възнаграждение за тзи услуга, но само по този начин ще получи ефикасна защита на своите права и интереси.

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Brain » 15 Окт 2006, 11:46

gosho72, благодаря за отговора!

monteskio, разбира се, че ще се обърна към адвокат. Не съм пуснал темата, за да спестя някой и друг хонорар. Ще съм ти благодарен обаче да споделиш кой е по-лесния начин, който споменаваш.
Brain
Младши потребител

Мнениеот Brain » 06 Ное 2006, 20:05

Колеги, още чакам и ще съм благодарен за някаква насока по въпроса. Благодаря предварително!
Brain
Младши потребител

Re: Договор за заем за послужване на недвижим имот

Мнениеот dolly » 06 Ное 2006, 21:12

Brain написа:Здравейте! Имам следния въпрос: Възможно ли е чрез договор за заем за послужване собственик на недвижим имот да го предостави на собственото си ЕООД за отдаване под наем на трети лица, с цел наемът да е приход на фирмата и да се облага по ЗКПО, а не по ЗОДФЛ?
И има ли други начини да стане освен този?

Ami toi BRAIN si e advokat, ama mnogo slojni kazusi plete...NE, NE MOJE, NO NE ZASTOTO DALJI VRASTANE NA VESHTA, A PORADI DRUGI PRICHINI , KOITO NE MOGAT DA BADAT ZAOBIKOLENI CHREZ DOGOVORA ZA ZAEM..PO-TOCHNO TE SA V SAMIQ DOGOVOR ZA ZAEM
dolly
Младши потребител

Мнениеот Brain » 07 Ное 2006, 13:25

Да, с договор за заем действително няма да е удачно. Човекът обаче иска да избегне апортирането на имота в активите на ЕООД-то. Дали няма да е по-добър варианта да сключи договор за управление с фирмата си или за наем срещу някаква символична сума?
Brain
Младши потребител

Мнениеот aleks84 » 19 Ное 2006, 17:46

аз пък не виждам пречка да бъде предоставен имотът и чрез заем за послужване, страните могат да договорят свободно всичко по него. Определено може би не е най - практичният вариант, но не е и невеъзможен.
aleks84
Потребител

Мнениеот bartol » 20 Ное 2006, 20:02

И аз не виждам проблем физическо лице да предостави имот на ЕООД чрез договор за заем за послужване. как ще го ползва впоследствие ЕООД си и негова работа.
Друг вариант - физическото лице учредява безвъзмездно вещно право на ползване върху имота в полза на ЕООД за определен срок.
Не виждам пречка ползвателят ЕООД да го отдава под наем за срока за който му е учредено вещното право.
bartol
Потребител

Мнениеот naughty » 03 Юни 2008, 00:12

bartol написа:И аз не виждам проблем физическо лице да предостави имот на ЕООД чрез договор за заем за послужване. как ще го ползва впоследствие ЕООД си и негова работа.
Друг вариант - физическото лице учредява безвъзмездно вещно право на ползване върху имота в полза на ЕООД за определен срок.
Не виждам пречка ползвателят ЕООД да го отдава под наем за срока за който му е учредено вещното право.

договор за заем за послужване не е ли само за движими вещи?
naughty
Потребител

Мнениеот donna » 03 Юни 2008, 00:20

naughty написа:
bartol написа:И аз не виждам проблем физическо лице да предостави имот на ЕООД чрез договор за заем за послужване. как ще го ползва впоследствие ЕООД си и негова работа.

договор за заем за послужване не е ли само за движими вещи?

И за недвижими .
donna
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 03 Юни 2008, 07:43

Зависи за какво ще се ползва имота от наемателя ;) (тоя, който ще го наеме от ЕООД-то) иначе има съвсем "елегантен" вариант ...
inspectora
Активен потребител

Назад към Имотни казуси