начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

конкурс за младши магистрати Vol.1

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот mashi_21 » 25 Окт 2006, 09:34

В НАРЕДБА № 2/28.06.2006 г.
НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ОТНОСНО РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ
НА КОНКУРСИ ЗА СЪДИИ, ПРОКУРОРИ И СЛЕДОВАТЕЛИ
не пише нищо относно ползването на нормативни актове за устния изпит, което ме навежда на мисълта, че не се разрешава, при положение, че за писменния е изрично упоменато.
И благодаря от името на всички за предоставените казуси :D
mashi_21
Младши потребител

Мнениеот nena66 » 25 Окт 2006, 10:06

Искам да попитам за следното: ако мястото за мл. съдии в гр. Х е едно, а издържалите изпита се повече какво става тогава?
nena66
Младши потребител

отговор на nena66

Мнениеот mashi_21 » 25 Окт 2006, 10:12

Чл. 29. (1) Конкурсната комисия извършва класирането на кандидатите според резултатите от тяхното представяне и го отразява в протокол, който се подписва от всички членове на конкурсната комисия, като балът на всеки кандидат е сбор от оценката от писмения и от устния изпит.
(2) Когато няколко кандидати имат равен бал, предимство в класирането има този, чиято средна оценка от семестриалните и държавните изпити е по-висока.

Ето това пише в наредбата, но не пише ако кандидатите имат равни оценки и равен бал какво става и кого ще предпочетат !
mashi_21
Младши потребител

Мнениеот vikin » 25 Окт 2006, 17:16

И на мен не ми е ясно точно казуса за младши съдии какво ще представлява - дали сборен от наказателно и гражданско или какъвто се падне от един от двата вида. А по отношение на това дали ще се използват нормативни актове на усния изпит в наредбата този въпрос не е изрично уреден, но забелязах че на адм. съдии не им е разрешено да ги ползват! Дано на младшите да разрешат.
И друго ми е интересно...тъй като при подаване на заявлението за участие не се посочва поредност на желанията за различните градове как ще преценят как да те класират ако оценките ти стигат за по-вече от един град?
По отношение на свидетелствата за съдимост и другите документи аз съм си извадила само едно и ще прилагам копие, а оригинала ще представям за сверка при подаването - поне миналата година така стана и нямаше проблеми. :roll:
vikin
Младши потребител

konkurs

Мнениеот svetlomira » 25 Окт 2006, 18:57

kolegi, kak mislite kade ste se podavat zaqvlenqta za u4astie i dakumentite v saotvetniq sad ili kakto minalata godina v VSS?
svetlomira
Младши потребител

koi znae kolegi

Мнениеот nikivanko1 » 25 Окт 2006, 19:50

vikin написа:
angel_007 написа:Писменият изпит за младши магистрати ще се проведе на 15 декември, но още не е обявен от ВСС.

Колега тази информация официална ли е ... в смисъл от ВВС ли я имате
nikivanko1
Младши потребител

Мнениеот nikivanko1 » 25 Окт 2006, 19:52

koi znae kolegi koi znae
nikivanko1
Младши потребител

Мнениеот antoniaaatanasova » 25 Окт 2006, 20:56

здравейте колеги, доколкото разбрах заявленията ще се подават до всеки административен ръководител на съответния съд или прокуратура, за където е обявено местото, защото ако има повече от един комплекта документи подадени от един кандидат, във ВСС ще се заведат под един номер според наретбата, ама за да стигнат до ВСС трябва да са подадени до съответния административен ръководител, които на следвашия работен ден след изтичане на 14 дневния срок ги изпраша във ВСС а според мен за копията е ясно казано подаваш ги като представяш оригинала или примерно да са нотариално заверени,защото нотариалната заверка им придава силата на оригинал, а или лично или чрез изрично пълномощно да се подадат а и в протокола на ВСС пишеше,че административните ръководители трябва да определят лицата които ще приемат документие, което според мен значи чрез тях до ВСС
antoniaaatanasova
Младши потребител

Мнениеот kapina » 26 Окт 2006, 10:59

колеги, чета, че някои от вас са се явявали на конкурса повече от веднъж.аз тази година ще се явявам за първи път и искам да помоля някой да ми сподели причините, поради които не се е класирал-трудността на казусите, отношението на комисията и др.благодаря
kapina
Младши потребител

Мнениеот mimij » 26 Окт 2006, 11:35

На 3.03.1999г. И., В. и Л били в питейно заведения в гр. С.
> Употребили алкохол и около 23 ч. Л. предложил да отидат до
> познатата му кащ в квартала, където знаел, че има скъпа
> техника и да я откраднат. И. казал, че имашперц в себе си и
> могат да го използват. Тръгвайки от заведението тримата
> срещнали К. Той бил с колата си и И. му предложил да ги
> закара до техен познат в квартала, да ги изчака и да ги
> върне, тъй като щял да им дава платени от тях вещи. К. се
> съгласил, откарал ги до посоченото от тях място. Къщата била
> тъмна. В. се опитал да отвори входната врата с шперца, но не
> успял, след което В. и И. разбила вратата. Л. пазил пред
> къщата. Влезли в къщата и взели един телевизор, касетофон,
> видеоуредба и златни бижута на обща стойност 2 700 000 стари
> лева. В момента, в който И. и В. били на около 2 метра пред
> къщата се върнал собственика Р. Той видял разбитата входна
> врата и И. и В., които носели вещите му и започнал да вика за
> помощ. Л. се приближил до него и го ударил с юмрук в лицето.
> Собственикът РV паднал, удрайки главата си в стъпалата пред
> къщата, вселдствие на което е получил счупване в основата на
> черепа. И., В. и Л. избягали с вещите в посока зад ъгъла,
> където ги чакал К. Откарали вещите до жилището на Л. И. дал
> на К. касетофона, като му казал, че с това му плаща за
> участието и на никого да не споменава откъде има касетофона.
> Тримата скрили вещите в избеното помещение на Л. Собственикът
> Р. починал след три дни в болницата вследствие получената
> черепно-моцъчна травма. На 10.03.1999г. извършителите били
> издирени от органите на МВР. При обиск в домовете на тримата
> били намерени и иззети от Л откраднатите вещи. Като разбрал,
> че И., В. и Л. са задържани, К. отишъл в полицията и предал
> касетофона.
>
> ОСЪЖДАНИЯ:
> И.:
> 1981Г. - ПО ЧЛ. 195 НК НА М ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА -
> НАКАЗАНИЕТО Е ИЗТЪРПЯНО НА 05.07.1982Г.
> 1997Г. - ПО ЧЛ. 343 НК АЛ.1 Б."Б" НА 6 М ЛС. ИЗТЙРПВАНЕТО НА
> НАКАЗАНИЕТО Е ОТЛОЖЕНО ПРИ УСЛОВИЯТА НАЯ ЧЛ. 66 НК
> 1998Г. - ПО ЧЛ. 195 НК НА 6 М. ЛС. НАКАЗАНИЕТО Е ИЗТЪРПЯНО
> НА 30.12.1998Г.
>
> Л.:
> 1994Г.-ПО ЧЛ.199 АЛ.1 ВР. ЧЛ.63 АЛ.ІІ НК НА 2 Г. ЛС.
> НАКАЗАНИЕТО Е ИЗТЪРПЯНО НА 20.01.1995Г.
> 1997Г. - ПО ЧЛ. 195 НК НА 6 М ЛС. НАКАЗАНИЕТО Е ИЗТЪРПЯНО НА
> 27.02.1998Г.
>
> В.:
> 1992Г. - ПО ЧЛ.194 НК НА 6 М ЛС ОТЛОЖЕНО НА ОСН. ЧЛ. 66 ЗА
> СРОК ОТ 3 ГОД.
> 1995Г. - ПО ЧЛ. 200 ВР. ЧЛ.198 НК НА 8 М ЛС. НАКАЗАНИЕТО Е
> ИЗТЪРПЯНО НА 26.07.1996Г.
>
> ВЪПРОСИ: ДА СЕ КВАЛИФИЦИРА ЗА ВСЕКИ ОТ ЛИЦАТА И., В., Л., и
> К. ДЕЯНИЕТО, КАТО СЕ ИЗГОТВИ ПРИМЕРЕН ДИСПОЗИТИВ НА
> ОБВИНИТЕЛЕН АКТ

Този казус си го измислиха районните прокурори в Стара Загора и скъсаха всички с изключение на избрания за районен прокурор. Не се падал на централизиран конкурс за магистрати
mimij
Младши потребител

Мнениеот kapina » 26 Окт 2006, 11:56

мими, ще помисля по казуса и ако имам отговор ( в което се съмнявам ), ще пиша.благодаря.защо обаче говориш за РП-Ст.Загора, които измислили казуса? нали конкурсите се провеждат само централизирано?!!
kapina
Младши потребител

Мнениеот deneww » 26 Окт 2006, 14:27

Колеги, този казус за мл. прокурору ли е или за прокурори?
deneww
Младши потребител

Мнениеот darling » 26 Окт 2006, 14:35

Здравейте, колеги! На страница 4 има казуси. Първият от тях се падна миналата година на изпита за мл. съдии, а вторият- за мл. прокурори. Незная отговорите, защото никога не ги публикуват, но ако искате, можем да ги решаваме заедно във форума.
darling
Младши потребител

Мнениеот darling » 26 Окт 2006, 14:41

Всъщност казусите са на страница 5, предоставени ни любезно от Октавиус. Извинявам се за грешката!
darling
Младши потребител

Мнениеот kapina » 26 Окт 2006, 15:40

по казуса под №8 на стр.5 имам само предпазливи предположения-за В ( следва да отговаря за взломна кражба-като съизвършител, ако се задълбочим във формите на съучастие) и за Л ( следва да отговаря за съучастие в кражба като подбудител и помагач, не се сещам в момента кое от кое се поглъща и въобще дали се поглъщат, за тежка телесна повреда и за вещно укривателство.
дотук съм стигнала засега, но поне успях да реша казуса от ПУ от държавния изпит.
исках да помоля за конкретна форма, в която следва да бъде написан диспозитива на обвинителния акт.знам какво трябвада съдържа, но как точно се излага дали знае някой:)
благодаря:)
kapina
Младши потребител

niama -me shans

Мнениеот nikivanko1 » 26 Окт 2006, 15:59

Ispita shte e kraia na tazi ili nachaloto na lsedvashtat godina,kazusite shte se prodavat kakto vseki pat ,cenite za mestata sa ot 10 000 evro nagore ,za sofianci pari ne iskat shtoto vseki ima,ako ne vdignem olelia pak shte stane sahstoto ---sistemata shte se napalni s bezdarnite deca na tezi koito ni ograbixa!
Ako se organizirame i vdignem olelia po mediite moge i da promenim neshto,drug variant e da pishem na parlamentarnite komisii vav germania i stranite ot evropeiskia sauz vaobshte,kakto i na usaid!
Lichno nie sme 10-ina choveka koito smiatame da go napravim,ako niakoi darzi da preobarne statukvoto molia zvanete na inspektorata kam ministerstvoto na pravosadieto,na g-za nacheva nachalnik lichen sastav,na apelativna prokuratura,zashtoto mestata naistina se targuvat,vav varna veche sa zapochnali pazarlacite!
nikivanko1
Младши потребител

Мнениеот kapina » 26 Окт 2006, 16:14

ники, това са опасения на повечето от нас:) и аз предполагам това, но нямам нито един конкретен факт, на който да се позова.а ти?
kapina
Младши потребител

Мнениеот vikin » 26 Окт 2006, 16:38

Драги колеги,
явявала съм се вече два пъти на изпитите за магистрати и мога само да кажа че след неуспехите ми да се класирам (миналага година само на няколко стотни) винаги първо съм търсила вината във себе си - в недостатъчната си подготовка. Този ми начин на мислене ме доведе вече за трети път отново до желението да участвам в конкурсите и тази година. Сега се подтотвям отново, но този път гледам да разбера максимално нещата които чета, а не само да ги заучавам ( които ми носеше добри резултати през време на студентството). В крайна сметка дори и да не успея времето, което отделям сега ще ми бъде само от полза в професионален план...
В заключение искам да кажа само че с пораженческо мислене нищо не се постига, вярвайте ми изпитала съм го! Аз лично познавам хора, мои колеги от университета, (бедни, ученолюбиви хорица от малки градове)за които съм сигурна че не са доволи пари станаха прокурори и дълбоко се съмнявам това да е станало с връзки!
Но, в крайна сметка всеки си има начин на мислене...
vikin
Младши потребител

Мнениеот darling » 26 Окт 2006, 16:39

Капина, обв. акт започва примерно така:
По обвинението на Иван Георгиев Иванов от град Пловдив, по чл. 343Б ал.1 от НК.
След това се описва фактическата обстановка, с деянието си лицето кой състав е осъществил, формата на вината. След това характеристични данни за лицето, дали е осъждан или не. Смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства. Причини за извършване на престъплението. Дали лицето се признава за виновно или не, доказателствата, на които се базира обвинението.

Диспозитив:

Предвид гореизложеното и на основание чл. 246 ал.1 от НПК
О Б В И Н Я В А М:
Иван Георгиев Иванов - роден на 13.10.1962г. в гр. Пловдив, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, с ЕГН....
В ТОВА, ЧЕ:
На /дата/ в/ населено място/ управлявал МПС с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред,/, престъпление по чл. 343Б ал.1 от НК.
Няма/ИМА/ ОСНОВАНИЯ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ НА чл.53 от НК
На осн. чл..... внасям настоящия обв. акт ведно с дознание № на РП гр.... в Районен съд гр.... за разглеждане.

Приложение към обв.акт
darling
Младши потребител

Мнениеот kapina » 26 Окт 2006, 16:48

благодаря:))))))))))))))))
успех пожелавам на всички:))))))))))
kapina
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити