начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Обжалване на наказателно постановление

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалване на наказателно постановление

Мнениеот zzk » 18 Сеп 2006, 22:16

Бихте ли ми дали напътствия относно написването на жалба за отмяна на наказателно постановление? Мога ли да посоча като основание за отмяната, прекомерната тежест на наложеното наказание?
Благодаря предварително!
zzk
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 18 Сеп 2006, 23:17

Надявам се да сте запознати с процедурата по ЗАНН,която регламентира обжалването на наказателните постановления.
В общи линии жалбата трябва да съдържа:

1.Адресата-районния съд,компетентен да образува АНХ дело за разглеждането на жалбата Ви;
2.Наименованието на органа,чрез когото се подава-това е административнонаказващия орган;Тази процедура е задължителна;
3.Данни на жалбоподателя - трите имена, точен служебен /домашен/адрес, координати за връзка-GSM,е-mail ;
4.Кратко изложение на обстоятелствата ,свързани със съставянето на наказателното постановление-описание на нарушението,посочване на извършилия констатацията и съставил акта за админисктративно нарушение;
5.Данни относно наказателното постановление-дата на връчване,визирана санкция,административнонаказващ орган;
6.Доказателства-сочещи незаконосъобразността на наказателното постановление- липса на законово основание,липса на реквизит от наказателното постановление,съставено наказателно постановление от орган,нямащ правомощия и компетентност и т.н;
7.Искане /петитум/ за отмяна на наказателното постановление.
8.Дата и подпис на жалбоподателя.

Не забравяйте,че към жалбата трябва да приложите всички доказателства-копие на наказателното постановление и други.Жалбата се подава чрез административнонаказващия орган и съответно трябва да бъде и в 2 екземпляра-единия за съда и единия за административнонаказващия орган.Разполагате с много кратък срок за обжалване - само 7 дни след връчване на постановлението !
gosho72
Потребител

Re: Обжалване на наказателно постановление

Мнениеот Zadochnik » 19 Сеп 2006, 00:44

zzk написа:Бихте ли ми дали напътствия относно написването на жалба за отмяна на наказателно постановление? Мога ли да посоча като основание за отмяната, прекомерната тежест на наложеното наказание?
Благодаря предварително!

Тук е момента да вметна, че от 10-тина години съм момче/ или по-скоро мъж/ за всичко в кантора на двама адвокати от средна ръка - хабер си нямат от РС/латиница/. Пиша жалбите, нотариалните актове, пълномощните, писмените защити/ нерядко и без чернова от шефовете/ и т.н.
Последната жалба срещу НП на клиент беше горе-долу следната :
"Чрез КАТ гр... до РС ....
Жалба от ......., адрес, ЕГН .... срещу НП .... издадено от ....

Уважаеми Районен съдия, не съм извършил описаното в акта и в НП административно нарушение. С оглед на това Ви моля да образувате съдебно производство и след приключването му, да постановите решение, с което да отмените наказателното постановление.
Прилагам:препис, квитанция за държавна такса/ някои РС продължават да събират такса от 10 лв/

Подпис или пръстов отпечатък :lol:

Доказателствата се представят направо в съдебно заседание, свидетелите се водят и се прави искане за разпит.

Гарантирам, че жалбата се приема за редовна. Колкото по-малко се пише, толкова по-добре. И без това съдиите само гледат кога са подадени жалбите, не толкова какво пише в тях 8)

ЗЗК, ако напишеш че наказанията ти се струват тежки, значи си извършил нарушението :wink: И не искаш отменяне, а изменяне :(
Zadochnik
Младши потребител

Мнениеот zzk » 19 Сеп 2006, 11:00

Много благодаря, на теория съм запозната с процедурата по ЗААН, но ми трябваше малко помощ от колеги с опит.
Лек и успешен ден!
Последна промяна zzk на 19 Сеп 2006, 11:04, променена общо 2 пъти
zzk
Нов потребител

Мнениеот zzk » 19 Сеп 2006, 11:00

Много благодаря, на теория съм запозната с процедурата по ЗААН, но ми трябваше малко помощ от колеги с опит.
Лек и успешен ден!
zzk
Нов потребител

Мнениеот term70 » 19 Окт 2006, 17:18

здравейте, Колеги! Ще ми бъде от полза всяко изпратено мнение по следния казус:
Съставено е наказателно постановление за нарушение на Закона за храните и наредбите към този закон. По-точно, че не е воден дневник за входящ контрол на стоки и храни по чл.37, ал.2 от наредба №7/ДВ бр.40/2000г. Като нарушител е визиран готвачът. Оказва се обаче, че въпросното заведение не е спазило изискванията за регистр. по РИОКОЗ, не е представило длъжностна характер. на лицето за запознаване с изискванията към него и т.н. С други думи то не е знаело за тези изисквания по вина на работодателя. Представлява ли това основание за отмяна на нак.пост. по съдебен ред, а именно че собств. на ресторанта не е изпълнил изискванията на закона за да не се стигне до това нарушение?
g-box
term70
Потребител

Мнениеот gosho72 » 20 Окт 2006, 00:09

term70 написа:здравейте, Колеги! Ще ми бъде от полза всяко изпратено мнение по следния казус:
Съставено е наказателно постановление за нарушение на Закона за храните и наредбите към този закон. По-точно, че не е воден дневник за входящ контрол на стоки и храни по чл.37, ал.2 от наредба №7/ДВ бр.40/2000г. Като нарушител е визиран готвачът. Оказва се обаче, че въпросното заведение не е спазило изискванията за регистр. по РИОКОЗ, не е представило длъжностна характер. на лицето за запознаване с изискванията към него и т.н. С други думи то не е знаело за тези изисквания по вина на работодателя. Представлява ли това основание за отмяна на нак.пост. по съдебен ред, а именно че собств. на ресторанта не е изпълнил изискванията на закона за да не се стигне до това нарушение?

Съставлява основание за отмяна на издаденото НП,стига в съдебно заседание да представите необходимите доказателства за това! Процедурата за обжалване по ЗАНН я знаете-не е нужен коментар.
gosho72
Потребител

ЖАЛБА до РС чрез Началника на КАТ

Мнениеот mariqnakk » 21 Окт 2006, 21:08

За да се подаде жалба до РС против НП, се свиква съд?Има ли държавни такси при подаване на жалбата и за делото което ще се води. В какъв размер са те?
mariqnakk
Младши потребител

Мнениеот term70 » 21 Окт 2006, 21:23

Благодаря за отговора на gosho72. На въпроса за държлтакса по тези дела. Не се дължи.
g-box
term70
Потребител

МОГА ли да се явя без адвокат

Мнениеот mariqnakk » 22 Окт 2006, 00:11

На делото в РС мога ли да се явя без адвокат/
mariqnakk
Младши потребител

Мнениеот term70 » 23 Окт 2006, 20:20

можеш, разбира се. А аз искам да попитам в горния случай, ако се отмени налпостановление, след като се докаже вината на работодателя, това влече ли след себе си няккви последици за него?
g-box
term70
Потребител

Мнениеот gosho72 » 24 Окт 2006, 00:51

term70 написа:А аз искам да попитам в горния случай, ако се отмени налпостановление, след като се докаже вината на работодателя, това влече ли след себе си няккви последици за него?

Точно поради отмяната на НП няма как да се търси отговорност на работодателя.С наказателното постановление е наложена административно-наказателна отговорност на конкретно лице.Съдът може да я потвърди,измени или отмени,но няма как с решението си по обажалване на НП да насочи същата към трето лице.
Не е пречка обаче въззиваемата страна да предизвика нова проверка или да сезира ОИТ за нарушения на трудовото законодателство в съответното предприятие.И по този начин да реализира и административно-наказателна отговорност на работодателя.
gosho72
Потребител

Мнениеот term70 » 24 Окт 2006, 22:04

благодаря много за отговора, наистина и моите разсъждения бяха в тази насока, но вие ми го представихте чудесно.
g-box
term70
Потребител

Здравейте

Мнениеот mariqnakk » 25 Окт 2006, 13:20

Днес ще пиша Жалба чрез КАТ към РС, във връзка с наложен акт за ПТП. Предполагм, че ще ми назначат дата за заведено дело. Интерисува ме, трябва ли да си водя свидетели на първото дело и имам ли някакви задължения-освен да се явя лично/не мисля да си вземам адвокат/?
mariqnakk
Младши потребител

Мнениеот ralitsarbg » 25 Окт 2006, 13:41

Ако сте ангажирали достатъчно доказателства, дори не е необходимо да отивате лично. Съдът може да разгледа делото и без вашето присъствие. След като бъде постановено решението на съдията, ще получите призовка - дали постановлението е отменено или потвърдено; ако оспорвате само размера на глобата - може да бъде изменено в тази насока! Предвид големия брой дела като вашето, съдът няма да обяви решението си в съдебно заседание...Ако имате препис от наказателното постановление - моля кажете - по-кой член е наложеното наказание, тъй като ако наказанието ви е в минимален размер не може да бъде променяно; може да падне само ако съществено са нарушени процесуалните правила по издаването му. Следете сроковете. Кога сте уведомен?
ralitsarbg
Потребител

Благодаря за помоща

Мнениеот mariqnakk » 25 Окт 2006, 14:02

Благодаря за помоща-ще ви публикувам отправеното от мен ВЪЗРАЖЕНИЕ което представих в 3 дневен срок до НАЧАЛНИКА на КАТ.От него може да придобиете пълна представа за събитието. Акта ми е за несъобразена скорост/не е за привешена, а само за несъобразена/-ето и Възражението:
Г-н Началник,
Във връзка със съставения акт искам да дам следните допълнителни обяснения:
На 05.08.2006г. в близост до кръстовището пътят ми беше отсечен от червен автомобил идващ от дясната лента. Обяснявам си ситуацията по следният начин: най-вероятно шофьора на червения автомобил не се огледал че от лявата му страна се намирам аз и тръгва да излиза, това става на съвсем малко разстоянието от моята кола. Намалих като натиснах леко спирачките с надеждата той да се изтегли, но в този момент най-вероятно той ме забелязва и той набива спирачки, при което аз за да избегна удара в него, извъртях леко кормилото на ляво. Стъпих на бордюра. Бордюрите са два един след друг. Стъпвайки на следващия бордюр, задната ми гума най-вероятно не е могла да застъпи първия, което става причина автомобила ми да се преобърне. Скоростта с която съм се движила не е била по-висока от около 20км./ч., но поради близостта на червената кола до моята и рязкото движение при излизането и ме принуди да взема инстинктивно решение да свия на ляво с цел да избегна удара в червения автомобил. До ситуацията която възникна най-вероятно не би се стигнало, ако се бях ударила в автомобила. Не съм сигурна обаче дали върху мен нямаше да се ударят и други коли евентуално идващи от зад и в този случай да направим значително по-голяма катастрофа, защото вече задните автомобили щяха да бъдат близко до пешеходната пътека. В случая потърпевшата съм само аз и то по-скоро автомобила ми. Това че не съм карала с голяма скорост и бях с предпазен колан ми спаси живота. Радваме факта, че други потърпевши няма. Когато излязох от автомобила имаше много хора около мен, съответно си спомням че бяха спрели и доста автомобили, но дали въпросната червена кола е била сред тях-това не мога да кажа. Дори шофьора на червения автомобил да е бил около мен не ми се е обадил. Имаше и ваш колега преди пристигане на дежурната кола, които най-вероятно видя ситуацията и ме успокояваше, че не съм направила нарушение, дори намекна че най-вероятно акт няма да имам, но все пак решение за съставяне на такъв вземат колегите му от дежурната кола. Дежурните пристигнаха по-късно, не присъстваха на ситуацията, доколко аз обясних точната ситуация вече не си спомням. В момента в които излязох от колата всеки ме дърпаше на различни посоки-предимно хора които бяха загрижени за мен, всеки ме разпитваше дали съм добре, дали нещо ме боли. Карам непрекъснато от 10 години. От 6 години със собствен автомобил. До сега не съм имала нито едно ПТП дори и някаква малко. Това ми е първото, но никой не е застрахован. В моя случай ПТП-то се получи направо от нищо, чудно ми е как при такава малка скорост се получи такова поражение. Извода е един-никой никога от нищо не може да е застрахован. Твърдя, че единствения виновен в случая е шофьора в червения автомобил, виновното му поведение не е висока или несъобразена скоростта, а не оглеждането му че в лявата от него лента се движи друг автомобил и при преминаване в друга лента оглеждането е задължително. Не съм съгласна с това че скоростта ми е била несъобразена. Такова ПТП би могло да се получи и при 10км./ч. при обстоятелството, че от дясната лента рязко излиза автомобил, без да се огледа и навлиза от лявата му страна където се движи друг автомобил. Каквато и да беше реакцията/дали удар в червеното МПС или отклоняване на удара-какъвто е случая/ ПТП щеше да има. Недоглеждане от страна на шофьора в червения автомобил при преминаването от лента в лента е единствената причина за ПТП. Моля, да вземете предвид обясненията ми и да отмените съставения ми акт.

След това на 20.10.2006 ми излезе НП със глоба 170,00лв.
Пиша в момента ЖАЛБА, която все още не съм подала и бих могла да я корегирам, ако имам пропуски по нея според ВАС/защото аз не съм компетентна, чета разни решения на РС,но това надали е достатъчно. За сега съм написала следното/страх се да е кратка, както посъветва ЗАДОЧНИК:

Чрез Началника.......до РС.........
Жалба от.................
Уважаеми Районен съдия,
не съм съгласна с описаното в акта и в НП административно нарушение. Твърдя че съм невинна, а единствено виновен е водача които ми отне предимството и навлезе в моята лява лента. Поради това качвайки се на бордюра с цел да избегна удъра претърпях ПТП, но не засегнах нито един участник в движението, включително и виновния. Акт по чл.79 ал.1 т.5 от Закона за Движението по пътищата би следвало да се състави на водача, които отне моето предимство, но които органите на КАТ така и не положиха усилия да открият. Според мен наложеното наказание за несъобразена скорост е незаконосъобразно, защото ако скоростта ми беше несъобразена бих предизвикала ПТП с други участници, а аз избегнах именно това.
С оглед на това Ви моля да образувате съдебно производство и след приключването му, да постановите решение, с което да отмените наказателното постановление.

Прилагам:АКТ, НП, Възражението отправено до Началника на КАТ.
mariqnakk
Младши потребител

Мнениеот ralitsarbg » 25 Окт 2006, 14:21

Не съм убедена, че ми посочвате точната разпоредба от ЗДП или ППЗДП.
предлагам да напишете следното
уважаеми г-н/г-жо районен съдия,
моля да отмените/измените - ако вие искате да бъде изменено относно размера/ наказателно постановление /посочвате номера и датата/, издадено от .....(тук трябва да посочите искането си);
МНОГО Е ВАЖНО ДА ПОСОЧИТЕ ДАТАТА, НА КОЯТО СТЕ ПОДАЛИ МОЛБАТА И МОЛЯ ВИ НЕ ПРОПУСКАЙТЕ СЕДЕМДНЕВНИЯ СРОК, ЗАЩОТО ТОГАВА МОЛБАТА ВИ ЩЕ БЪДЕ НЕДОПУСТИМА. ДОСЕГА НЕ СЪМ ВИЖДАЛА ДА СЕ ПЛАЩА ДЪРЖАВНА ТАКСА, А СЪМ ПИСАЛА ДОСТА РЕШЕНИЕ КАТО СТАЖАНТКА В СРС СРЕЩУ НАКАЗАТЕЛНИ ПОСТАНОВЛЕНИЯ НА КАТ.
АКО ИМАТЕ СВИДЕТЕЛИ, посочете техните адреси и имена, за да бъдат призовани. Обикновено се призовава актосъставителя. Не прилагайте оригиналите, а само копия на документите.
ralitsarbg
Потребител

Нужно ли е?

Мнениеот mariqnakk » 25 Окт 2006, 15:30

Доколкото разбирам моята обосновка не е нужно да я пиша в ЖАЛБАТА, така ли?
А като казвате МОЛБАТА имате напредвид Жалбата или Жалбата ми следва да е придружена и с молба?
mariqnakk
Младши потребител

Мнениеот ralitsarbg » 25 Окт 2006, 15:49

няма проблем да я напишете, ако сметнете, че е необходимо. ако ще прилагате възраженията си, отправени до КАТ/а И КАТ ТРЯБВА СЛУЖЕБНО ДА ИЗПРАТИ ПРЕПИСКАТА В РАЙОННИЯ СЪД/ то се явява безпредметно да го описвате в жалбата. Права сте ЖАЛБА е, не е молба!
ralitsarbg
Потребител

Мнениеот mariqnakk » 25 Окт 2006, 16:01

Това значи ли че трябва да напиша МОЛБА до КАТ те да ми предвижат ЖАЛБАТА или отивам в РС и си подавам жалбата. Този препис от НП, как трябва да изглежда. На мен ми връчиха НП не е ли достатъчно само да им го преснема. НП ми връчиха на 20.10, според мен срока ми е до 26.10 включително
mariqnakk
Младши потребител

Следваща

Назад към Административно право