начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

оспорване на дарение

Казуси за недвижими имоти

оспорване на дарение

Мнениеот 001610 » 16 Окт 2006, 16:15

Не съм юрист и съм много обезспокоен от случващото се. Моля да ми помогнете с компетентни съвети. Благодаря предварително на всички!

Ето проблемът! Майка ми ми дари всички земеделски земи, на които е наследник от починалия си баща и чичо, със задължение да я гледам. Причина, за да направи дарението, беше лошото отношие на брат ми към нея, на когото тя не иска да остави нищо от тези земеделски земи. Две години след смъртта й брат ми заведе иск срещу мене със следния мотив - че не съм гледал майка ми добре, тъй като съм започнал да строя. Това не отговаря на истината, тъй като започнах да строя три месеца след смъртта й и може да се докаже с документи. Същевременно съм полагал всички необходими грижи за здравето й и нормалното преживяване (също имам десетки свидетели за това, а същевременно той дори не разговаряше с нея, а и с мене - отношенията ни са изключително влошени).
Въпросите ми са:
1. Какви са шансовете му да развали дарението, след като мотивът за иска е лъжа(че заради строежа не съм гледал майка си)?
2. Има ли право да получи от нотариата документа за дарението?
3. Искът е от 15.09, но е спрян, защото липсват документи (скици на имотите). Има ли право да получи тези скици от поземлената комисия, след като имотите са регистрирани вече на мое име? Какъв е срока за пускане на делото в ход?
001610
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 16 Окт 2006, 21:44

Отмяна на дарението по смисъла на чл.227 от ЗЗД може да се извърши единствено и само от дарителя в едногодишен срок от настъпването на визираните от закона обстоятелство.
Това означава,че Вашия брат не може да претендира за отмяна на извършеното дарение.Същият обаче може да предяви иск за възстановяване на запазената част,по смисъла на Закона за неследството.Този иск има преклузивен срок 5 години от откриване на наследството-т.е все още Вашия брат притежава това субективно право.
Относно въпроса дали брат Ви може да получи препис на нотариалния акт за дарение това може да се извърши,само ако има пълномощно от Вас за това,тъй като се явява трета страна.Такава е разпоредбата на чл.51 от Правилника за вписванията:

Чл. 51. (Нов - ДВ, бр. 67 от 2005 г.) (1) Заверени преписи от вписани актове се издават само на страните, на техните правоприемници или представители по закон или по упълномощаване. Когато пълномощникът не е адвокат, той трябва да е упълномощен изрично с нотариално заверено пълномощно.
(2) Преписът се изготвя, сверява и записва в регистъра по чл. 33, буква "к" от натоварения за това служител, заверява се от служителя и се подписва от съдията по вписванията.

Надявам се в общи линии да сте получили отговор на Вашето питане.
gosho72
Потребител

Мнениеот rama » 17 Окт 2006, 08:41

Така както сте описали казуса е възможно да е налице прехвърляне на правото на собственост срещу задължение за гледане и издръжка. В този слъчай пред съда следва да докажете, че сте предоставили на майка си в пълен обем гледане и издръжка, респ. да оборите твърденията на брат ви.
rama
Потребител

Мнениеот rama » 17 Окт 2006, 08:55

по т.2 и 3 - има възможност да се снабди с документите
rama
Потребител

Назад към Имотни казуси