начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

относно право на ползване

Казуси за недвижими имоти

относно право на ползване

Мнениеот polipol » 12 Окт 2006, 11:27

Знае ли някой ако строител откаже да издаде право на ползване на апартамент за който собственика има нот. акт какво е най добре да се предприеме, като се има впредвид ,че строителят е изпаднал в несъстоятелност? Кой друг може да издаде такъв документ?
polipol
Младши потребител

Мнениеот rts » 12 Окт 2006, 15:50

Щом сте собственик на апартамент не става дума за право на ползване (което е вещно право и се учредява от собственика на друго лице), а за АКТ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА СГРАДАТА (не на апартамента). Този акт се издава от съответната Община по местонахождение на имота след като сградата е завършена и е подписан акт 15.
rts
Активен потребител

по темата

Мнениеот polipol » 12 Окт 2006, 18:28

Благодаря за отговора. Означава ли това , че след като имам нот. акт на груб строеж а сградата е вече завършена и има акт 15 мога да ползвам имота си, тъй като строителят който е в несъстоятелност иска около 2000 лева за да ми даде ключ а аз дори не съм купил имота от него нито пък му дължа тази сума. Казва ми , че няма да ми издаде разрешение за ползване и , че немога да си вляза в апартамента без негово разрешение поради което зададох предишният въпрос.
polipol
Младши потребител

Мнениеот scribtor » 12 Окт 2006, 21:41

Доколкото разбирам, имаш нот. акт и си собственик на обект. А също така и че за сградата има Удостоверение за въвеждане в експлоатация. Ако е така, вземи си нот. акт и иди в съответната Община /или район, ако града ти е с районно деление/, там, легинимирайки се н Н.А., искай в качеството си на собственик, да ти издадат заверен препис от Удостоверението за въвеждане в експлоатация. В техническата служба се пази екземпляр от него и да длъжни да ти го дадат. Това обаче не знам доколко ще реши проблема ти, ако фирмата-строител те е лишила от владението на имота - тогава /без значение дали имаш цитираното удостоверение, или - не/ ще трябва да се бориш по съдебен ред, за да влезеш във владение на имота си.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот polipol » 13 Окт 2006, 22:48

Отново ви балгодаря за отделеното време. Понеже материята ви е ясна бихте ли ми казали след като строителя отказва да ми издаде въвод във владение и е в несъстоятелност какво е най-удачно да направя? Единственно съда ли може да ми издаде въвод?Така или иначе нямам задължения кам фирмата стоител а цялата история си е чисто изнудване.
polipol
Младши потребител

Назад към Имотни казуси