начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Акт 15/ново строителство

Казуси за недвижими имоти

Акт 15/ново строителство

Мнениеот ssslavenaaa » 11 Сеп 2006, 14:26

Здравейте,
Сключих предварителен договор за закупуване на апартамент на зелено. Дойде моментът за подписване на Акт.15. Изпълнителят иска от всички собственици да подпишем предварителен акт 15(съществува ли въобще такъв документ?!), който щял да търпи корекции. Обектът не е завършен напълно - някои неща въобще не са направени, други са некачествено извършени, замазката се рони, всички стъкла (PVC дограма) са надраскани. По принцип е договорено обектът да се предаде на шпакловка и замазка, но предполагам качеството се определя съгласно някакви стандарти (изпълнителян цитира БДС, но черно на бяло къде мога да го видя?). Въпросът ми е, имам ли правно основание да откажа да подпиша Акт.15 като констатирам нередностите в писмен вид и изискам те да бъдат отстранени. И какво следва ако Изпълнителят не ги отстрани, а аз съответно не подпиша Акт.15? Все пак подписването на този акт е обвързано с финансова вноска, и каква е гаранцията, че ако изпълнителят си получи всички пари ще довърши обекта на добра воля? Освен това Акт.15 обвързан ли е с изграждането на връзка към ТЕЦ (по договор обектът трябва да има ТЕЦ, отпуснат са вече мощности от Топлофикация, но до момента не е направено нищо повече - и какво точно следва да се направи от страна на Изпълнителя??)

Предварително ви благодаря за отделеното време!
ssslavenaaa
Нов потребител

Мнениеот ikoleva » 13 Сеп 2006, 15:43

Предполагам, че има фирма-консултант, която упражнява строителен надзор над Вашия обект. Най-добре е да се свържете с нея за некачественото изпълнение, и нищо да не подписвате, докато не бъдат отстранени недостатъците.
ikoleva
Младши потребител

Мнениеот scribtor » 13 Сеп 2006, 23:43

Интересно, само като страна по предварителен договор как ще подпишете "Акт обр. 15" - страната по предварителен договор не е собственик. Шма една Наредба за Актовете по време на строителството, там пише кога се подписва Акт обр. 15, какво съдържа и кой го подписва. Освен това такова животно, като "предварителен" Акт обр.15, няма. Подпишеш ли иди после гони Михаля - докато всичко не е наред, според уговореното в договора и според проектите за строежа, аз нищо не подписвам.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот ssslavenaaa » 16 Сеп 2006, 00:52

имам нотариален акт. т.е. съм собственик (или по-скоро съсобственик, понеже сме няколко). оказа се, че сградата още не е свързана към ел.захранване (няма я външната връзка). трябва ли строителят да има подписан акт 15 от собствениците, за да свърже блока с ел.??? акт 15 какво означава че трябва да е завършено? значи ли че всичко трябва да е готово, или е само част от процедурата за преминаване към искане на издаване на разрешение за ползване и след подписването му се довършва всичко?
ssslavenaaa
Нов потребител

Мнениеот ssslavenaaa » 16 Сеп 2006, 00:52

имам нотариален акт. т.е. съм собственик (или по-скоро съсобственик, понеже сме няколко). оказа се, че сградата още не е свързана към ел.захранване (няма я външната връзка). трябва ли строителят да има подписан акт 15 от собствениците, за да свърже блока с ел.??? акт 15 какво означава че трябва да е завършено? значи ли че всичко трябва да е готово, или е само част от процедурата за преминаване към искане на издаване на разрешение за ползване и след подписването му се довършва всичко?
ssslavenaaa
Нов потребител

...

Мнениеот ssslavenaaa » 16 Сеп 2006, 00:55

ssslavenaaa
Нов потребител

по темата

Мнениеот polipol » 12 Окт 2006, 12:39

На мен лично ми е много странно , че преди да е довършена сградата искат да подписвате акт 15. Доколкот знам а и при мен беше така подписахме този акт когато имаше узаконена, вода, ток, канал, сградата беше измазана, поставена абонатна станция и асансьор. В самият акт 15 пише , че ако не сте съгласни с изпълнението може да не се подписвате или да се подпишете с възражения относно какво точно не е направено. Същото така ако не се подпишете но мнозинството от собстевениците са подписали акта ще бъде приет , разбира се ако надзорните органи решат това.
polipol
Младши потребител

Назад към Имотни казуси