начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Делба на имот

Казуси за недвижими имоти

Делба на имот

Мнениеот nioto » 17 Мар 2006, 18:34

Здравейте!
Майка ми има следния проблем и моли за съвет:Тя и баща ми живеят на втори етаж от една къща.На долния етаж живееха баба ми и дядо ми.Преди да почине дядо ми прехвърли неговата част от всички имоти на леля ми.Преди години родителите ми са закупили 1 /2 от идеалната част от двора(адвоката им не е обяснил, че не купуват половината двор , а идеална част ).Сега леля ми е заключила етажа, независимо, че майка ми има 5/6 от него.Тавана и измазването на къщата е направено от родителите ми.Как ще се раздели двора, тавана, избата и етажа на къщата?Двата етажа са със общо стълбище, но първият етаж си има и вход от към тераса.Наследственият етаж се състои от 3 стаи ,коридор с мивка и тераса.Може ли да се раздели така имота , че леля ми да няма достъп до тавана и до общото стълбище и часта от двора, тъй като тя може да си влиза от нейния вход.Благогаря!
nioto
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 01 Окт 2006, 09:47

Покривът,избата и стълбището са общи както за Вас,така и за леля ви.В случая е налице етажна собственост по смисъла на чл.38 от Закона за собствеността.И по ал.3 на същия член следва,че общите части не могат да се делят.

Що се отнася до останалите обекти-първия етаж и двора,за който считате,че сте ощетени имате право в 5 годишен срок от откриване на наследството да предявите иск за възстановяване на запазена част по реда на закона за наследството.
gosho72
Потребител

Назад към Имотни казуси