начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Спор при гараж

Казуси за недвижими имоти

Спор при гараж

Мнениеот nasko_ana » 29 Сеп 2006, 18:58

Наскоро закупих гараж постоен на чужда земя. В нотариалния ми акт пише че притежавам само гаража, но не и земята под него. Собственикът на земята ползва плочата на гаража ми, тъй като надгаражното пространство било негово. Чие е пространството на гаража, мога ли да имам претенции за него?
nasko_ana
Нов потребител

Мнениеот scribtor » 30 Сеп 2006, 10:21

Оставам с впечатление, че гаражът представлява отделна построка /в смисъл, че не е подзимно или приземно ниво на страда/. Изходдайки от това положение, моето мнение е, че:
Ако ползването на плочата на гаража от друг -несобственик на гаража, ти създава пречки и неудобства да ползваш собствения си гараж, можеш да предявиш иск по чл. 109 от ЗС - да се преустановят неоснователните ти действия, с които ти се пречи. Плочата на гаража си е част от самия гараж, т.е. твоя и никой не би следвало друг да я ползва, без твое съгласие. Колкото до земята под гаража, най- велоятно става дума за прехвърляне на постройка отделно от земята - тогава земята под гаража е на собственика, но ти имаш право на строяж върху нея, т.е. ако един ден гаража погине, ти ше можеш в ремките на 5г. отново да го възстановиш в предишния обем и граници, без да е необходимо да ти се учредява наново право на строеж.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот nasko_ana » 30 Сеп 2006, 18:43

Да, гаража е отделна постройка.
nasko_ana
Нов потребител

Назад към Имотни казуси