Много чета вашия форум и реших и аз да се допитам а да не се бъркам в чуждите теми.
Баща ми почина 2002г С майка ми са се развели отдавна към 1982г.Той имавтори брак и съответно жив син и съпруга.
През 1998придобива 1/2 апартамент по наследство/най-вероятно от леля си/През 2002г изплаща на другия наследник останалата 1/2 но добровлна ли е била делбата или съдебна аз не знам Най-интересното е че в агенцията по вписванията не излиза нищо за прехвърляне !Тази ми информация е от данъчните Възможно ли е да не е вписано???? Адвокатката им пусна нот.покана за наем за частта обаче за съдебната делба трябвало документ за собственост а аз естествено нямам Въобще като затворен кръг ми се ввърти всичко Та ако в този 5 годишен срок споменат в другата тема не издиря документ горя ли???
- Дата и час: 25 Ное 2024, 12:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Запазена част и проблем с намиране на нотариален акт
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Най-напред трябва да разполагате с документ за наследник-в случая удостоверение за наследници.След това можете да се обърнете в служба "Вписвания" към съответния районен съд по местонахождение на имота за да Ви изготвят заверен препис от нотариалния акт-който задължително трябва да е вписан .За издаването заверен препис се заплаща такса ,съобразни правилника за вписвания.
Сделките с несдвижимите имоти подлежат на вписване независимо от вида на разпореждането-покупко-продажба,дарение,замяна и т.н.Предполагам,че издирвания нотариален акт е за доброволна делба,който също следва да е вписан.
Онова,което сте прочели в "другата тема" няма нищо общо с Вашия въпрос.
Сделките с несдвижимите имоти подлежат на вписване независимо от вида на разпореждането-покупко-продажба,дарение,замяна и т.н.Предполагам,че издирвания нотариален акт е за доброволна делба,който също следва да е вписан.
Онова,което сте прочели в "другата тема" няма нищо общо с Вашия въпрос.
- gosho72
- Потребител
Аххх там в Нотариата/нали там е службата/ казват в СРС а в СРС казват трябва всичко № дело том и т.н. А в служба вписвания по ЕГН на баща ми след 97-ма излиза че нито е придобивал нито продавал..............
- titi111
- Младши потребител
поискай към нот. покана за наем да ти представят документ за собственост, което искане да се отрази в протокол от нотариуса.
- rama
- Потребител
Тя - поканата е пусната преди 3месеца Мъкаааааааа
Сега съм решила пак да ги тормозя тези в местните данъци и такси.А ако не подам съдебен иск до 5-та година от смъртта губя ли запазената си част
Сега съм решила пак да ги тормозя тези в местните данъци и такси.А ако не подам съдебен иск до 5-та година от смъртта губя ли запазената си част
- titi111
- Младши потребител
При теб явно не става дума за запазена част, а просто за дял от наследството. За запазена част се говори, когато баща ти приживе е дарявал разни неща или ги е завещал и за теб не остава наследство. Ти можеш да искаш намаляване на тези дарения и завещания до размера, необходим да се попълни твоята т.нар. запазена част. Тук няма данни за такова нещо.
Така че не губиш дела си с изтичането на 5 години.
Така че не губиш дела си с изтичането на 5 години.
-
portokal - Старши потребител
с нот. покана поискай да ти представят копие от документ за собственост, за да се убедиш дали сте съсобственици и на какви идеални части.
необходимо е да си изясниш доколко са основателни претенциите им.
колегата е прав - не те притискат срокове, освен този по искането за наем - ако искането им за наем е основателно то наем ще се дължи от датата на нот. покана.
необходимо е да си изясниш доколко са основателни претенциите им.
колегата е прав - не те притискат срокове, освен този по искането за наем - ако искането им за наем е основателно то наем ще се дължи от датата на нот. покана.
- rama
- Потребител
имам едно питане, как с нотариална покана ще ме задължите да ви представя нотариален акт или съдебно решение????????
За мен най-добрия вариант е да отидете в СРС и по азбучника по първото име на баща Ви ще видите номера на делото, с удостоверение за наследници упълномощавате адвокат, който да Ви го извади от архива, искате копие от него и хоп в служба по вписванията.Съжелявам, че казвам адвокат, но имаше един човек пред мен в архива и като казаха, че не е страна и не може, а той вика ама аз съм му син и той почина - вижте удостоверението - не може. Пробвайте и сама може пък да попаднете на някоя свястна жена и да ви го даде. Кой е казал, че са имали интерес да впишат съдебното решение, то ще трябва да се впише когато решат да се разпоредят, но ако въобще е имало дело то тогава трябва да има вписана искова молба на името на баща ви в съда. Най - добре май да се тръгне от данъчна служба за да се види какъв имот е деклариран и на какво основание - съдебно решение или нотариален акт - номер. Трябва да е описано в данъчната декларация и копие от него да е приложено. Не е лесно и най-добре с това което имате при адвокат. Може и да се започне дело за делба, като се обясни ситуацията, съдията ще каже не трябва документ за собственост, тогава си искайте съдебно удостоверение до която служба се сетите, все отнякъде ще изкочи или на основание чл. 101 ГПК да се изиска документ от страната, т.е. от другите му роднине. Това е единствения начин да ги задължите да го представят. Варианти много.
За мен най-добрия вариант е да отидете в СРС и по азбучника по първото име на баща Ви ще видите номера на делото, с удостоверение за наследници упълномощавате адвокат, който да Ви го извади от архива, искате копие от него и хоп в служба по вписванията.Съжелявам, че казвам адвокат, но имаше един човек пред мен в архива и като казаха, че не е страна и не може, а той вика ама аз съм му син и той почина - вижте удостоверението - не може. Пробвайте и сама може пък да попаднете на някоя свястна жена и да ви го даде. Кой е казал, че са имали интерес да впишат съдебното решение, то ще трябва да се впише когато решат да се разпоредят, но ако въобще е имало дело то тогава трябва да има вписана искова молба на името на баща ви в съда. Най - добре май да се тръгне от данъчна служба за да се види какъв имот е деклариран и на какво основание - съдебно решение или нотариален акт - номер. Трябва да е описано в данъчната декларация и копие от него да е приложено. Не е лесно и най-добре с това което имате при адвокат. Може и да се започне дело за делба, като се обясни ситуацията, съдията ще каже не трябва документ за собственост, тогава си искайте съдебно удостоверение до която служба се сетите, все отнякъде ще изкочи или на основание чл. 101 ГПК да се изиска документ от страната, т.е. от другите му роднине. Това е единствения начин да ги задължите да го представят. Варианти много.
- peip
- Потребител
олеле, извинявайте, май се задълбочих, а вие имате адвокат, колегата знае какво прави доверете му се. Нотариалната покана му е особено нужна, защото обезщетение за лишаване от ползване се дължи от момента на поканата. Пък Вие си издирвайте документи междувремено
- peip
- Потребител
Защото прочетох една друга тема и реших че съм пропуснала нещо и не мисля че си обиждам адвоката Ти що си толкова докачлив??? Просто се усъмних в нещо за миг е това е цялата работа
- titi111
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|