Здравейте.
Имам въпрос относно дарение и запазена част.
Майка ми приживе ми дари апартамент. Тя беше омъжена втори път за човек, който има дъщеря от първия си брак. За съжаление и двамата вече ги няма (майка ми и вторият й съпруг). Въпросът ми е, при положение че майка ми почина първа, а вторият й съпруг приживе не е предявявал иск за запазена част, то може ли дъщеря му да има претенции за запазената му част и колко е тя?
Предварително благодаря.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 12:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Запазена част от имот
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Доведените и заварените деца /в смисъл децата на родителите от различни бракове/ наследяват само своя родител,но не и неговия последващ съпруг-решение 114-57-ОСГК.
Право на запазена част съгласно ЗН имат ограничен кръг наследници-съпруг,родители,низходящи.Детето на втория съпруг от първия му брак се явява негов наследник,но не и наследник на майка Ви.По тази причина от страна на "заварената дъщеря" не може да се претендиреа за запазена част от дарения Ви апартамент-имущество на починалата Ви майка.
Право на запазена част съгласно ЗН имат ограничен кръг наследници-съпруг,родители,низходящи.Детето на втория съпруг от първия му брак се явява негов наследник,но не и наследник на майка Ви.По тази причина от страна на "заварената дъщеря" не може да се претендиреа за запазена част от дарения Ви апартамент-имущество на починалата Ви майка.
- gosho72
- Потребител
Много Ви благодаря! Успокоихте ме, защото в моето съзнание се беше загнездила мисълта, че абсолютно непознат мене човек, може да получи нещо останало още от моя пра-пра-дядо!
ПОЗДРАВИ!
ПОЗДРАВИ!
- bubachko
- Нов потребител
P.S. Бихте ли ми обяснили какво точно е решението, което цитирате, за да мога да го намеря.
Благодаря отново.
Благодаря отново.
- bubachko
- Нов потребител
Искът за възстановяване на запазена част се погасява с общата 5-годишна давност, която тече от откриването на наследството. Не мисля, че той е някакъв личен, ненаследим иск. Искът на съпруга ще се наследи от неговата дъщеря. Следователно дъщерята на съпруга би следвало да има право да иска възстановяване на запазената част на баща си, ако от смъртта на майката не са минали 5 години.
-
portokal - Старши потребител
Re: 5 год?
titi111 написа:Какъв е този срок? Къде го пише? Нотариална покана за наем всъщност иск ли е?
Искът за намаляне на завещанията и даренията и за възстановяване на запазената част е ограничен със срок и това е 5 годишния срок на общата погасителна давност,която за даренията започва да тече от момента на откриване на наследството,а за завещанията-от момента,когато заветника упражни своите права по завещанието.
Решение ПП-7-73,586а-86-І на тогавашния Върховен съд.
не мисля,че нотариалната покана може да се третира като предявяване на иск.Исковото производство е съдебно производство,а нотариалната покана не се предявява пред съда.няма пречка обаче в нотариалната покана да се посочи,че при неизпълнение ще последва иск.
- gosho72
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|