Здравейте.
Тук съм за да потърся малко помощ по един елементарен въпрос, чийто отговор не знам, защото нямам юридическо образование и нямам опит в такива правоотношения.
Имам сключен договор за наем на недвижим имот за срок от 5 години, който изтича чак през 2008. Обаче този договор не е нотариално заверен и съответно не е вписан в съда. Хазаина ми иска да вдигне цената на наема и ми връчи някакво предизвестие за промяната. Въпроса ми е този договор има ли някаква юридическа сила и мога ли да се противопоставя по някакъв начин на искането му? Той ми заяви, че ако не се съглася с новите условия ще трябва да се изнеса от апартамента му.
Моля ви за помощ!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 12:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Договор за наем...
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Вписването на договора брани именно Вас като наемател. Беше добре да сте го свършили. Що се отнася до вдигането на наема, това зависи много от конкретните клаузи на договора. Съветвам Ви да не ги обсъждате по интернет, а да отидете до адвокат за устна консултация и евентуално преговори с хазаина Ви. Ще си спестите доста главоболия и това, което ще платите на адвоката, във всички случай ще бъде по-малко от разноските по прреместване, нервите, загубеното време, търсенето, разбира се на нов обект за наемане и т.н.
Успех! И за в бъдеще гледайте да заверявате нотариално подписите и да вписвате всеки договор за наем, по който сте наемател и е със срок над 1 година.
Успех! И за в бъдеще гледайте да заверявате нотариално подписите и да вписвате всеки договор за наем, по който сте наемател и е със срок над 1 година.
- ykovachev
- Активен потребител
Бях при един познат юрист и той ми каза, че вписването на договора за наем има значение само спрямо трети лица. Тоест ако наемодателят ми реши да прехвърли собствеността на жилището на друго лице, договорът ни няма да се прекрати, защото новият приобретател е имал възможност да провери имота. Каза ми, че наемодателят ми няма право да иска освобождаването на апартамента, защото договорът ми е срочен и аз не желая да има промени по отношение на цената. В договора ми няма никакви условия относно изменението на цената. Като аргумент ми посочи р. 14/2002 по гр.д. 842/2001 г. ВКС.
В случая няма виновно неипълнение от моя страна и съм в правото си да не се съглася с промяната в договора!
Вие какво мислите за становището на господина?
В случая няма виновно неипълнение от моя страна и съм в правото си да не се съглася с промяната в договора!
Вие какво мислите за становището на господина?
- kostadin_k
- Нов потребител
Прав е. Невписаният договор пак си е валиден между страните, а срочните договори за наем се прекратяват с изтичане на срока, а не с предизвестие, освен ако в самия договор не е уговорено да могат да се прекратят и с предизвестие (и това се среща). По време на договора хазаинът не може да Ви увеличи цената едностранно. Е, дали има възможност да започне да Ви погажда номерца, за да се съгласите или да се махнете - не знам.
-
portokal - Старши потребител
благодаря ви за мненията.
В договора няма клаузи за промяна на цената и за прекратяване на наема с предизвестие. Надявам се да се споразумеем с хазаина.
В договора няма клаузи за промяна на цената и за прекратяване на наема с предизвестие. Надявам се да се споразумеем с хазаина.
- kostadin_k
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|