начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Подлежи ли на вписване

Казуси за недвижими имоти

Подлежи ли на вписване

Мнениеот ivan2 » 26 Сеп 2006, 10:23

Колеги, подлежи ли на вписване искова молба по чл.14 ал.4 ЗСПЗЗ? Задавам въпроса, защото този установителен иск цели установяване на правоотношение към един минал момент - обобществяване на земята. Но решението по него рефлектира в настоящето, и е основание за нова реституция в полза на ищеца. По време на делото обаче ответника би могъл да прехвърли спорния имот. Тогава възниква въпроса как ще се приложи в този случай чл.121 ГПК. Трябва ли ищеца да си впише молбата, с оглед и на измененията на ЗС и ПВ?
Наистина имам нужда от вашето мнение по въпроса. Предварително благодаря.
ivan2
Потребител

Мнениеот ivan2 » 27 Сеп 2006, 15:13

Е, браво. Очаквах повече интерес към въпроса ми, и поне едно-две мнения. Никой ли не работи със ЗСПЗЗ? Делата по чл.14 ал.4 предизвикаха толкова противоречива съдебна практика ... Все пак 64 погледа към темата ми са нещо, но пък нито един отговор си е едно голямо НИЩО. Колеги, моля, включете се!
ivan2
Потребител

Мнениеот ostin » 27 Сеп 2006, 15:57

няма задължение да се вписва иска по чл.14,ал.4.
Единственото което трябва да видите по този иск е дали няма влязъл в сила кад. план. тогава съгласно практиката иска е недопустим
ostin
Потребител

Мнениеот ivan2 » 27 Сеп 2006, 16:55

Благодаря, колега. А какво пречи влезлия в сила кадастрален план? Това нова практика ли е? За пръв път чета за това.
ivan2
Потребител

Мнениеот daris » 28 Сеп 2006, 21:37

Кяадастралния план няма нищо общо с КВС /картата на възстановената собственост/. И не е пречка да се проведе успешно иск по чл. 14, ал.4 от ЗСПЗЗ. Вписване на исковата молба не е необходимо, но е желателно, ако имота е въкстановен с решение на ОС ЗГ на ответниците и индивидуализиран със скица. Ако те продадат имота, решението по чл. 14, ал.4, дори положително заВас ще е непротивопоставимо на купувача и само ще си губите времето по дела. Имам богата практика с този род дела - ако нямате писмени доказателства, установете правото на собственост със свидетели - 20 годишна давност по Закона за давността /отвенен/. УСПЕХ. Мога да помогна
daris
Младши потребител

Re: Подлежи ли на вписване

Мнениеот karanedeff » 28 Сеп 2006, 21:46

ivan2 написа:Колеги, подлежи ли на вписване искова молба по чл.14 ал.4 ЗСПЗЗ? Задавам въпроса, защото този установителен иск цели установяване на правоотношение към един минал момент - обобществяване на земята. Но решението по него рефлектира в настоящето, и е основание за нова реституция в полза на ищеца. По време на делото обаче ответника би могъл да прехвърли спорния имот. Тогава възниква въпроса как ще се приложи в този случай чл.121 ГПК. Трябва ли ищеца да си впише молбата, с оглед и на измененията на ЗС и ПВ?
Наистина имам нужда от вашето мнение по въпроса. Предварително благодаря.

уточни моля те за какво е спора
ЗС и ПВ не предвиждат вписването на искова молба по чл. 14, ал. 4 ЗСПЗЗ
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Назад към Имотни казуси