привет!
Въпроса ми е следния:
Работодателят ми ме заплашва,че ще ме уволни дисциплинарно.
За 13 години стаж във фирмата нямам никакви нарушения,дори
и забележки.
В момента жена ми е безработна,имаме две деца и живеем под наем.
Искам да знам дали имам защита от закон и ако се наложи да си наема
адвокат?
Благодаря ви предварително .
- Дата и час: 24 Ное 2024, 20:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Работодателят ми ме заплашва,че ще ме уволни дисциплинарно
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Основанията за дисциплинарно уволнение са изчерпателно посочени в чл.190 от КТ.А самото налагане на наказанието "дисциплинарно уволнение" се извършва след изслушване или приемане на писмените обяснения от страна на провинилия се работник или служител,събиране,проверка и оценка на доказателствата въз основа на които да се наложи наказанието.
Адвокат ще Ви трябва ако се стигне до налагане на наказанието "дисциплинарно уволнение",тъй като след налагането му разполагате с двумесечен срок за отмяната му по съдебен ред.
Моля изложете в настоящия форум,точно за какво нарушение на трудовата дисциплина сте "заплашен" за да можем да Ви дадем коректен отговор.
Адвокат ще Ви трябва ако се стигне до налагане на наказанието "дисциплинарно уволнение",тъй като след налагането му разполагате с двумесечен срок за отмяната му по съдебен ред.
Моля изложете в настоящия форум,точно за какво нарушение на трудовата дисциплина сте "заплашен" за да можем да Ви дадем коректен отговор.
- gosho72
- Потребител
Благодаря Ви gosho72
Заплахата беше устна.
Нарушение на трудовата дисциплина все още нямам,
но знам ли как е в неговите очи.
Просто исках да се ориентирам.
Още веднъж благодаря
Заплахата беше устна.
Нарушение на трудовата дисциплина все още нямам,
но знам ли как е в неговите очи.
Просто исках да се ориентирам.
Още веднъж благодаря
- peter
- Нов потребител
gosho72, а как ще коментираш текста на т.7 на чл.190, ал.1 КТ във връзка с твърдението ти, че основанията за налагане на дис.наказание уволнение са изчерпателно изброени в посочения текст?
- nat
- Потребител
nat написа:gosho72, а как ще коментираш текста на т.7 на чл.190, ал.1 КТ във връзка с твърдението ти, че основанията за налагане на дис.наказание уволнение са изчерпателно изброени в посочения текст?
Да - действително чл.190, ал.1 КТ не изброява ИЗРИЧНО всички възможни основания за уволнение (не е и възможно това да бъде сторено в един законов текст!)... Колегата сигурно е имал предвид, че уволнението следва само след някоя от изброените там хипотези, но т.7 от текста е така неконкретизирана, че единственият критерий, който законът там поставя, е нарушението да е ТЕЖКО.
Що се отнася до закрилата при уволнение, Вие не ползвате такава, поне не на тези основания, които сочите (безработна съпруга, две деца в семейството и т.н.). В този смисъл вж. чл.333 КТ.
А липсата на наказания до сега в 13-годишния Ви стаж при работодателя ще се тълкува благоприятно за Вас, тъй като преди налагане на каквото и да е наказание работодателят е длъжен предварително да се съобрази със законоустановените критерии, а те са: тежест на нарушението; обстоятелства, при които е извършено; поведението на работника (в последният се включва и липсата респ. наличие на минали наказания, ако междувременно не са заличени) - вж. чл. 189 КТ. НО: За наказание може да става дума само след извършено и конкретно установено нарушение на трудовата дисциплина!!! Така че засега май нямате повод за притеснение (поне от гледна точка на едно законосъобразно наложено наказание; иначе сам знаете, че понякога работодателите си правят каквото си знаят).
УСПЕХ!
- fetisov
- Потребител
Много ви благодаря за отделеното време.
Този път ще бъда по-обстоятелствен.Ситуацията е следната.
Настоящият ми работодател е от няколко месеца на тази длъжност
и в преходния период когато се налагаше да се вземе позиция
аз останах лоялен към предишния шеф и затова сега съм неудобен.
Явно е ,че така не може да продължава и започнах да си търся работа,
което както знаете е свързано с пътуване, явяване на интервюта
и т. н.
Пуснах си молба за отпуск / не съм ползвал годишния си отпуск
20 дни/, но отказва да я подпише а до вчера ме заплашваше
с дисциплинарно уволнение.
Какво да правя?
Този път ще бъда по-обстоятелствен.Ситуацията е следната.
Настоящият ми работодател е от няколко месеца на тази длъжност
и в преходния период когато се налагаше да се вземе позиция
аз останах лоялен към предишния шеф и затова сега съм неудобен.
Явно е ,че така не може да продължава и започнах да си търся работа,
което както знаете е свързано с пътуване, явяване на интервюта
и т. н.
Пуснах си молба за отпуск / не съм ползвал годишния си отпуск
20 дни/, но отказва да я подпише а до вчера ме заплашваше
с дисциплинарно уволнение.
Какво да правя?
- peter
- Нов потребител
nat написа:gosho72, а как ще коментираш текста на т.7 на чл.190, ал.1 КТ във връзка с твърдението ти, че основанията за налагане на дис.наказание уволнение са изчерпателно изброени в посочения текст?
Не го коментирам-насочил съм питащия да се запознае с чл.190 от КТ.Все още по темата нямаше коментар,само изявление за постъпила "заплаха за дисциплинарно уволнение".Постарал съм се кратко и конкретно да насоча интересуващия се.Все пак като работник и той малко от малко има някакви права.Целта на форума е взаимопомощ,а не демонстрация между колегите кой колко и повече знае от другия.Един ще посочи ,друг ще го допълни и така.....
Относно допълнението от peter.Вашия работодател няма право да Ви създава проблеми за това,че опитвате да си търсите работа на друго място.Нещо повече-при поискване от Ваша страна във връзка с чл.127,ал.3 от КТ е длъжен да Ви даде обективна характеристика или препоръка за кандидатствуване при друг работодател.В действителност няма как да отсъствувате от работа,за да можете да си търсите друга такава.За това Ви е необходимо разрешение за ползване на платен отпуск по чл.155 от КТ или неплатен по чл.160 иот КТ.Не забравяйте,че отпуска се счита за разрешен едва когато получите заповед за ползването му.Казвам Ви го имайки в предвид ситуацията,в която се намирате.
- gosho72
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|