начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

чл. 183 НК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл. 183 НК

Мнениеот lena » 01 Май 2004, 08:01

Колеги, имам неприключено дело преди последното изменение на НК, т.е. заведено е като дело от частен характер. Как да процедирам сега след последното изменение на НК от 30 март. Мога ли същото това дело да го преобразувам в такова от общ характер, или трябва да го прекратя. Последното не ми се иска, защото сме платили ДТ преди отмяната на увеличените такси -100 лева.
lena
Нов потребител

Re: чл. 183 НК

Мнениеот alexander_tonev » 02 Май 2004, 10:18

Става въпрос за промяната на чл. 193а НК /ДВ, бр. 26/2004/, нали така? Доколкото виждам, с това изменение преследването на престъпленията по чл. 183 НК са вече става по хибридния частно-публичен ред /тъжба на пострадалия, който обаче не може да прекрати делото по свое желание/. Доколкото си спомнянм, нормите относно реда за преследване на дадено престъпление се възприемат като норми с комплексен характер - материален и процесуален. Така че, делото би трябвало да продължи с участието на прокурор, като обаче при осъдителна присъда това няма да се отрази на съдебното минало /като при престъпленията от частен характер/. Обаче държа да подчертая, че нямам опит с такива дела, това са само теоретични разсъждения.
alexander_tonev

Мнениеот Съжалявам,но... » 10 Май 2004, 14:21

Според последните изменения на НК/виж чл.193а от НК/ вече дело за издръжка се завежда по частна тъжба подадена до прокуратурата/там където е местоизпълнието на задължението за издръжка-местожителство на праимащия/,като се завежда дело от ОБЩ характер и то вече не може да се прекрати по искане на молителя.В случая ,обаче,можете да бъдете спокойни, тъй като състава на чл.183 от НК е бил осъществен преди измененията от месец март/ не знам за кой предходен период, но явно не са били платени поне две месечни вноски/.Делото Ви ще бъде изгледано от съда ,като такова от частен характер ,няма да има прекратяване.Ако, обаче ,вече след измененията на НК /вж.чл.193а НК/ отново има поне 2 последователни неплатени месечни вноски и искате да осъдите виновното лице,ще трябва да подадете тъжба само до дежурния ПРОКУРОР,при това такси няма да Ви бъдат събирани- всичко е безплатно,тъй че да живеят новите изменения.Бъдете спокоен.
Съжалявам,но...

Мнениеот kukla » 10 Май 2004, 15:46

В тази връзка да попитам, тъй като не съм адвокат. Майка към, чието дете не е получавало надлежно платени месечни вноски от м. август 2002г. (откакто е присъдена издръжката). Получавала съм ги много нередовно и то най-много в размер на 1/2 от сумата (говоря за 65 лева, получавала съм максимум изпратени 35). След споменатите изменения на чл.193а, на 5 май тази година подадох тъжба по прокуратурата (дежурния прокурор), на основание чл.183 НК. А тук виждам, че въпреки измененията се разисква не само адресатът на тъжбата, но и осъществен състав на престъпление преди тези изменения. В такъв случай правилно ли съм постъпила, като съм подала до СРП, имайки предвид моя случай?
kukla

Мнениеот indi_AD » 13 Май 2004, 12:49

Пак се издъниха тези в НС. Добре си беше 183 да е ЧХ. Пак се започва стария ад
indi_AD

Мнениеот indi_AD » 15 Май 2004, 21:51

Необходимо е след влизане в сила на промяната, бившият съшруг да не изплати издръжката в два поредни месеца, чак тогава деянието по чл.183 ще е от компетенцията на СРП.

...and justice for all
indi_AD

Мнениеот денис белята » 15 Май 2004, 22:36

за обвиняемия се прилага винаги по-благоприятния за него закон-в с случа я преди изменението
денис белята

Назад към Наказателно право