- Дата и час: 28 Ное 2024, 12:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
какво мога да направя срещу бивш недобросъвестен работник
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
какво мога да направя срещу бивш недобросъвестен работник
Какво бих могла да направя срещу мой бивш, но в последствие оказал се и недобросъвестен работник, който се възползва от информацията за моите клиенти, натрупана от работата си в моята фирма. В трудовия му договор има клауза с която се задължава да не използва всякаква такава информация до 1 г. след прекратяването на договора, с цел да не ми навреди или сам да се облагодетелства. А сега разбирам, че обикалял моите клиенти с които работеше преди като представител на моята фирма за да ги склони да работят за него/ за новата фирма в която сега работи. За мой късмет хората останаха да работят с мен и сами ми споделиха за случилото се. Та какво мога да предприема срещу бившия си служител, за да се спре всичко това?
- niagara
- Нов потребител
Да го предупредите,че при следващ подобен случай ще потърсите защита по закона за защита на конкуренцията,свързано с нарушение на чл.34 от същия - нелоялно привличане на клиенти.
- gosho72
- Потребител
Re: какво мога да направя срещу бивш недобросъвестен работни
niagara написа:Какво бих могла да направя срещу мой бивш, но в последствие оказал се и недобросъвестен работник, който се възползва от информацията за моите клиенти, натрупана от работата си в моята фирма. В трудовия му договор има клауза с която се задължава да не използва всякаква такава информация до 1 г. след прекратяването на договора, с цел да не ми навреди или сам да се облагодетелства. А сега разбирам, че обикалял моите клиенти с които работеше преди като представител на моята фирма за да ги склони да работят за него/ за новата фирма в която сега работи. За мой късмет хората останаха да работят с мен и сами ми споделиха за случилото се. Та какво мога да предприема срещу бившия си служител, за да се спре всичко това?
Може да търсите обезщетение ако са Ви причинени вреди от непозволената конкурентна дейност (ТЗ съдържа разпоредба в този смисъл) или да го осъдите да преустанови да извършва такава дейност, като за всяко нарушение съдебен изпълнител ще муналага глоба!Законът Ви предоставя множество начини, за да противодействате на тези нарушения.
Всъщност Вие изплатили ли сте му обезщетение за реализацията на тази клауза, защото за това ограничение му дължите такова?
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
До колкото знам той не извършва самостоятелна дейност, а работи за конкурентна фирма като използва информация за моите клиенти и се опитва да ги привлече при тях.
Нищо не сме му изплащали иначе.
- niagara
- Нов потребител
niagara написа:До колкото знам той не извършва самостоятелна дейност, а работи за конкурентна фирма като използва информация за моите клиенти и се опитва да ги привлече при тях.
В крайна сметка не предствяте никакви факти и затова не разбрах той търговски представител ли е или не? Това е от голямо значение, за да се определи режимът съобразно, който ще се уредят взаимоотношенията по между Ви.
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Re: какво мога да направя срещу бивш недобросъвестен работни
niagara написа: А сега разбирам, че обикалял моите клиенти с които работеше преди като представител на моята фирма за да ги склони да работят за него/ за новата фирма в която сега работи.
Ами уточнявайте ги тези неща - тук никой не се занимава с гадателство
Колкото до поставения от Вас въпрос - правното основание на иска ще бъде чл.45 ЗЗД ако са причинени някакви вреди (до колкото разбирам такива не са налице) или да предявите осъдителен иск спрямо бившия си служил, като с решението си съдът ще го задължи да се въздаржа от нелоялните си действие. Едва след като имате влязло в сила съдебно решение, то може да се приложи и чл. 422. ГПК -когато длъжникът върши противното на това, което с решението е задължен да върши или да търпи, държавният или частният съдебен изпълнител по искане на взискателя му налага за всяко нарушение на това задължение глоба до 400 лв.
Успех!!!
В. Коняхин
В. Коняхин
- mishi_83
- Потребител
Ще ви помоля за бърз отговор, защото трябва да заведем делото до другата седмица! Благодаря предварително!
- niagara
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|