начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Запазена част от имот

Казуси за недвижими имоти

Запазена част от имот

Мнениеот bubachko » 21 Сеп 2006, 09:20

Здравейте.

Имам въпрос относно дарение и запазена част.

Майка ми приживе ми дари апартамент. Тя беше омъжена втори път за човек, който има дъщеря от първия си брак. За съжаление и двамата вече ги няма (майка ми и вторият й съпруг). Въпросът ми е, при положение че майка ми почина първа, а вторият й съпруг приживе не е предявявал иск за запазена част, то може ли дъщеря му да има претенции за запазената му част и колко е тя?

Предварително благодаря.
bubachko
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 21 Сеп 2006, 11:48

Доведените и заварените деца /в смисъл децата на родителите от различни бракове/ наследяват само своя родител,но не и неговия последващ съпруг-решение 114-57-ОСГК.

Право на запазена част съгласно ЗН имат ограничен кръг наследници-съпруг,родители,низходящи.Детето на втория съпруг от първия му брак се явява негов наследник,но не и наследник на майка Ви.По тази причина от страна на "заварената дъщеря" не може да се претендиреа за запазена част от дарения Ви апартамент-имущество на починалата Ви майка.
gosho72
Потребител

Мнениеот bubachko » 21 Сеп 2006, 12:02

Много Ви благодаря! Успокоихте ме, защото в моето съзнание се беше загнездила мисълта, че абсолютно непознат мене човек, може да получи нещо останало още от моя пра-пра-дядо!
ПОЗДРАВИ!
bubachko
Нов потребител

Мнениеот bubachko » 21 Сеп 2006, 12:11

P.S. Бихте ли ми обяснили какво точно е решението, което цитирате, за да мога да го намеря.
Благодаря отново.
bubachko
Нов потребител

Мнениеот bubachko » 21 Сеп 2006, 12:50

А също исках да попитам дали тя може да претендира за ЗАПАЗЕНАТА ЧАСТ НА БАЩА СИ, а не за нейна.
bubachko
Нов потребител

Мнениеот portokal » 21 Сеп 2006, 13:11

Искът за възстановяване на запазена част се погасява с общата 5-годишна давност, която тече от откриването на наследството. Не мисля, че той е някакъв личен, ненаследим иск. Искът на съпруга ще се наследи от неговата дъщеря. Следователно дъщерята на съпруга би следвало да има право да иска възстановяване на запазената част на баща си, ако от смъртта на майката не са минали 5 години.
Аватар
portokal
Старши потребител

5 год?

Мнениеот titi111 » 28 Сеп 2006, 11:07

Какъв е този срок? Къде го пише? Нотариална покана за наем всъщност иск ли е? :shock:
titi111
Младши потребител

Re: 5 год?

Мнениеот gosho72 » 28 Сеп 2006, 15:14

titi111 написа:Какъв е този срок? Къде го пише? Нотариална покана за наем всъщност иск ли е? :shock:

Искът за намаляне на завещанията и даренията и за възстановяване на запазената част е ограничен със срок и това е 5 годишния срок на общата погасителна давност,която за даренията започва да тече от момента на откриване на наследството,а за завещанията-от момента,когато заветника упражни своите права по завещанието.

Решение ПП-7-73,586а-86-І на тогавашния Върховен съд.

не мисля,че нотариалната покана може да се третира като предявяване на иск.Исковото производство е съдебно производство,а нотариалната покана не се предявява пред съда.няма пречка обаче в нотариалната покана да се посочи,че при неизпълнение ще последва иск.
gosho72
Потребител

Назад към Имотни казуси