- Дата и час: 25 Ное 2024, 12:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
нотариални актове?
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
нотариални актове?
Привет интересува ме следното: трима съсобственици сме Майка ми иска да ми прехвърли дела си срещу гледане и издръжка, аз искам да го направим като продажба за да е по-чисто и по-трудно за оспорване от страна на третият съсобственик, въпросът ми е какъв дабъде нот. акт, за продажба, за дарение или...Адвоката ме съветва да направим нот. акт за гледане и издръжка но така и не ми обясни как ще придобия часта/при покупката и при дарение мие ясно/, а нотариуса ми предложи да направим нот. акт за покупко продажба, като аз допълнително да подпиша някаква декларация за гледане и издръжка,е и тази декларация не мие ясна.Извинявам се за дългият и заплетен въпрос но се нуждая от трето и повече мнения .Благодаря
- nandi
- Младши потребител
Нотариалният акт за прехвърляне на недвижим имот срещу издръжка и гледане има широко приложение.С него едната страна прехвърля недвижимия си имот на другата,като последната се задължава да осигури на отчуждителя издръжката за живот.
Вероятно се опасявате,че третия съсобственик ще се позове на чл.33 от ЗС.Този нотариален акт,чрез който се урежда един вид договорната издръжка между Вас и майка Ви не може да бъде атакуван по смисъла на чл.33 от ЗС.Договорната издръжка и гледане се сключва с оглед на личността на страните.Майка Ви може да п рехвърли срещу издръжка и гледане своята част от имота без да е необходимо съгласието на третия съсобственик и без да са необходими доказателства за това пред нотариуса.Страни по договорната издръжка могат да бъдат както роднини /в случая като неин син по права линия/,така и трети лица.наличието на роднински връзки и задължение за законна издръжка не се явява пречка и за установяването на договорна такава.
Именно обратно действие има чл.33 от ЗС при продажбата на съсобствен дял-първо трябва да се предложи за изкупуване от съсобствениците на недвижимия имот.
Вероятно се опасявате,че третия съсобственик ще се позове на чл.33 от ЗС.Този нотариален акт,чрез който се урежда един вид договорната издръжка между Вас и майка Ви не може да бъде атакуван по смисъла на чл.33 от ЗС.Договорната издръжка и гледане се сключва с оглед на личността на страните.Майка Ви може да п рехвърли срещу издръжка и гледане своята част от имота без да е необходимо съгласието на третия съсобственик и без да са необходими доказателства за това пред нотариуса.Страни по договорната издръжка могат да бъдат както роднини /в случая като неин син по права линия/,така и трети лица.наличието на роднински връзки и задължение за законна издръжка не се явява пречка и за установяването на договорна такава.
Именно обратно действие има чл.33 от ЗС при продажбата на съсобствен дял-първо трябва да се предложи за изкупуване от съсобствениците на недвижимия имот.
- gosho72
- Потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|