начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

искам да уволня служител

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

искам да уволня служител

Мнениеот kandjarova » 19 Сеп 2006, 21:48

Здравейте,
имам следният проблем: Преди три месеца назначих служителка във фирмата на безсрочен трудов договор след като ме уведоми, че е бременна. Въпреки че беше на 1 седмица работа във фирмата.Знам, че решението ми беше прибързано но смятах че постъпвам човешки.Няколко седмици след назначението и започнаха циркове, неизпалнение на поставената и работа и т.н.Пуска си 10 дена неплатен отпуск, взима болнични , през болничните понякога идва на работа, когато и скимне не идва.При създалите се обстоятелства искам да е уволня, какъв е начина?
Когато и казах, че ще е уволня , не зависимо от последстжията за мен, тя си взе болничен.
kandjarova
Нов потребител

Мнениеот mladshy » 19 Сеп 2006, 22:45

Трябва ти присъствена книга с която да докажеш, че не е идвала на работа без основателна причина.

Пращаш й нотариална покана да се яви пред нотариус и да даде писмени обяснения и след това според зависи обясненията може да се уволни дисциплинарно.

Поне в нашата фирма така уволнихме шофьор, който 10 дни не се беше явявал на работа. Дано да съм помогнал
mladshy
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 19 Сеп 2006, 22:50

Здравейте,

Ще ви бъде трудно, но съществуват механизми да уволните законосъобразно тази ваша служителка. За целта ще ви е необходимо да се консултурате с адвокат специалист в областта на Трудовото право.
Масова порочна практика е жени, след като са узнали че са бременни да искат да бъдат назначени и след това започват да ползват отпуск.

Във връзка с това, преди известно време коментирахме в този форум с колегата " lunatik " точно подобна ситуация, като той защитаваше интересите на служителя, а аз на работодателя.
Дано колегата да прочете поставения от вас въпрос и се включи с мнение по тази така наболяла тема.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот gosho72 » 19 Сеп 2006, 22:52

Ще се наложи да си имате вземане-даване с инспекцията по труда.Чл.333,ал.5 от КТ ви задължава да имате писмено разрешение от ОИТ за да наложите наказание "Дисциплинарно уволнение" на бременната работничка.
gosho72
Потребител

Назад към Трудово право