начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Най-известната имотна измама

Казуси за недвижими имоти

Най-известната имотна измама

Мнениеот genoveva » 19 Сеп 2006, 17:54

Здравейте,
бих искала да Ви помоля за съвет. Става въпрос за една от най-известните имотни измами. Как да се предпазя от нея като с единия крак съм нагазила в нея?
Ситуацията е следната. Жилищен апартамент, много изгоден, обзаведен. Продавача е син на собственика по документи. Купувачът тегли жилищен кредит, за да откупи апартамента. Банката отпуска 80% от пазарната му оценка. Купувачът и синът на продавача се договарят за известна сума пари, капаро, която ще бъде предоставена предварително на продавача и ще се подпише документ за нея.
Измамата се състои в следното. Докато се уреждат документите по кредита купувача е предоставил капарото. След това евентуалния продавач се отказва от сделката по продажба и не връща капарото. В съдебната зала продавача признава, че е взел въпросната сума от купувача, но тя няма нищо общо с жилището понеже то е на друго име и всъшност изобщо е нямало намерение за продажба. През това време купувача е живял известно време в апартамента и съда отсъжда:
1. сумата да се опрости на продавача понеже купувача е живял в жилището и тя се дължи като наем.
2. продавача е признал че е взел сумата, но заявява че неможе да я върне, защото няма средства и имущество на свое име. И така до безкрай сделката е провалена, парите са взети, съдебните дела текат, а парите са безвъзвратно взети.
Какво решение на проблема е възможно?
Стотици хора са изпатили от тази имотна измама, няма ли някакво решение, застраховка за да не се получи нещо подобно?
На прага съм на покупка на ново жилище и мисля че се опитват да ме прекарат по същата схема. Как да си помогна?
Благодаря Ви предварително.
genoveva
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 19 Сеп 2006, 19:36

Сключете един предварителен договор по смисъла на чл.19 от ЗЗД.Този предварителен договор трябва да е в писмена форма,тъй като договора за попкупко-продажба на апартамента се сключва в нотариална форма.
gosho72
Потребител

Мнениеот genoveva » 19 Сеп 2006, 20:40

Благодаря много за отговора.
Проверих чл. 19 от ЗЗД но неразбирам как би ми помогнал той.
Бихте ли обяснили.
Благодаря.
genoveva
Младши потребител

Мнениеот Biby » 19 Сеп 2006, 20:58

Първо сключете предварителен договор със собственика за продажбата и едва след това давайте пари като капаро /ако имате такава договорка/.
След като имате този договор и при евентуален отказ на продавача да сключи сделката ще можете на основание чл.19, ал.3 ЗЗД да искате от съда да обяви сключване на окончателния договор. Същото право ще има и продавача.
Biby
Потребител

Мнениеот genoveva » 19 Сеп 2006, 21:14

Благодаря Ви отново за съвета. Но доколкото се осведомих предварителния договор влиза в сметката на измамната схема. Прочетох на друго място за "справка в служба по вписванията". Пишеше, че мога да го изискам от съответната община срещу ЕГН и трите имена. Документа съдържа информация за всички имущества на въпросното лице, какво е купувал и продавал, за да разбера дали е препродавал апартамента и дали има задължения по него.
Мога ли да изискам такъв документ за въпросния апартамент от името на сегашния му собственик? Тоест аз имам копие от нотариален акт, оттам имам и данните на продавача. Мога ли без него и без личния му документ за самоличност да получа такъв документ и откъде?
Благодаря Ви предварително.
genoveva
Младши потребител

Мнениеот Biby » 19 Сеп 2006, 22:31

Прочетете това
http://www.1001line.com/kniga-imoti/h1p5.html

Мисля, че ще ви е полезно :)

Относно проверката за тежести - задължително /за ваше успокоение/ е да я направите. Извършва се в службата по вписванията.
Biby
Потребител

Мнениеот genoveva » 19 Сеп 2006, 23:22

Благодаря отново.
В материала, който ми посочихте прочетох нещо, с което не се бях съобразила досега. Продавачът има сключен граждански брак от много години. Той е придобил апартамента след сключен граждански брак, но в нотариалният акт пише, че собственикът е съпругът.
Въпросът ми е дали ми е нужно съгласието за продажба и подписа на съпругата на продавача? И как да проверя истиността на нотариалният акт от който имам копие?
Благодаря Ви много.
genoveva
Младши потребител

Мнениеот emona » 19 Сеп 2006, 23:40

genoveva написа:Благодаря отново.
В материала, който ми посочихте прочетох нещо, с което не се бях съобразила досега. Продавачът има сключен граждански брак от много години. Той е придобил апартамента след сключен граждански брак, но в нотариалният акт пише, че собственикът е съпругът.
Въпросът ми е дали ми е нужно съгласието за продажба и подписа на съпругата на продавача? И как да проверя истиността на нотариалният акт от който имам копие?
Благодаря Ви много.

Vqrno e, 4e e vyzmojno da se polu4i podobna situaciq. 4etejki tozi forum, kojto mnogo mi e pomognal sym stignala do izvoda, 4e ako iskam da nqmam problem - trqbwa da se konsultiram s advokat. Zatova moqt syvet e ako ne iskate a syjalqvate - potyrsete platena pravna konsultaciq. Dokolkoto si spomnqm ot pro4etenoto ot tuk apartamenta e sobstvenost i na syprygata no to4no kakva 4ast ne moga da vi kaja. Vse pak ne sym iuristka a samo 4itatel.
emona
Младши потребител

Мнениеот genoveva » 19 Сеп 2006, 23:57

Благодаря за съвета. Аз наистина съм много притеснена и определено ще потърся адвокат.
Имам още един въпрос. Четейки за пореден път нотариалният акт установих, че не е вписан номера на апартамента. Вписан е квартала, блока, входа, етажа, но не и номера на апартамента, въпреки че са описани точно границите му.
Възможно ли е това?
Как се проверява истинността на даден нотариален акт?
Благодаря отново.
genoveva
Младши потребител

Мнениеот Biby » 20 Сеп 2006, 10:46

Направете си справката в службата по вписванията и ще разберете дали апартамента е собственост на продавача или не, както и дали е обременен с някакви тежести.

Това, че има сключен брак не означава автоматично, че и съпругата е собственик. Ако имотът е придобит от продавача по наследство или дарение - собственик е само продавача. В противен случай е необходимо и съгласието на съпругата за продажбата.

За номера на апартамента - според мен трябва да го има. :?

А вие защо мислите, че сте въвлечена в схема за измамама?
Biby
Потребител

Мнениеот genoveva » 20 Сеп 2006, 10:54

Благодаря.
Собственикът е купил апартамента след брака тъй че ми е нужно и съгласието на съпругата.
Разбрах от друго лице, че въпросния продавач е ползвал измамната схема за друг апартамент. Много се притеснявам и имам хиляди въпроси. Апартамента е много изгоден и адски ми харесва, но неискам да загубя. Другото лице ми каза, че АКО дам капаро в какъвто и да е размер нито предварителни договори нито съд би ме спасил и ми върнал парите.
Затова съм толкова притеснена, немога да спя от нерви.
Продавачът ме притиска да дам капарото защото направих грешката да му кажа че имам парите. Фактически апартамента е на името на бащата, а е собственост на сина (не по документи) и сина иска да ми го продаде и да сключим дпредварителен договор и да дам капарото.
Благодаря че ми отговаряте.
genoveva
Младши потребител

Мнениеот Biby » 20 Сеп 2006, 11:08

genoveva написа:Благодаря.
Собственикът е купил апартамента след брака тъй че ми е нужно и съгласието на съпругата.
Разбрах от друго лице, че въпросния продавач е ползвал измамната схема за друг апартамент. Много се притеснявам и имам хиляди въпроси. Апартамента е много изгоден и адски ми харесва, но неискам да загубя. Другото лице ми каза, че АКО дам капаро в какъвто и да е размер нито предварителни договори нито съд би ме спасил и ми върнал парите.
Затова съм толкова притеснена, немога да спя от нерви.
Продавачът ме притиска да дам капарото защото направих грешката да му кажа че имам парите. Фактически апартамента е на името на бащата, а е собственост на сина (не по документи) и сина иска да ми го продаде и да сключим дпредварителен договор и да дам капарото.
Благодаря че ми отговаряте.

Ако ще го купувате от сина, то той задължително трябва да има пълномощно от баща си /който е собственикът/ да продаде именно този апартамент!
Още нещо - собственикът е този, чието име фигурира в НА и никой друг! Т.е. синът не е собственик.

Непременно се консултирайте с адвокат преди да извършите каквито и да е действия . Не давайте пари предварително без да се консултирате.
Biby
Потребител

Мнениеот wit » 20 Сеп 2006, 11:23

ГЕНОВЕВА,
Незабавно съберете всички документи, които имате, извинете се със страхотен семеен проблем пред синчето и вървете при двама адвокати един след друг. От всички изказвания от сорта на "собственост на сина не по документи" ситуацията ми изглежда заплашителна. Колегите ще видят на място онова, което ние не можем да прочетем и видим във форума. Не искам да съм неучтива, но все пак и нашата работа често е като лекарската - прегледи на място. А колкото до номера на апартамента - в някои от старите НА не са вписвали номер, това не е проблем.
wit
Младши потребител

Мнениеот renic » 20 Сеп 2006, 11:26

Не искам да бъда груба, но мисля че тук не става въпрос за "измама", нито пък ако я има е толкова "разпространена", колкото явно си мислите. Всичко е до компетентност. Закупуването на недвижим имот, предвид стойността, често сложната история на имота и купищата документи, които трябва да се разгледат, проверят, подготвят, не е като да влезеш в магазин и да си купиш обувки. Има адвокати, юристи в Агенции за недвижими имоти, които с години се занимават с това и за това им се плаща. Обръщайки се към тях / е ще трябжа да платите естествено, но нали не се лекувате сам/ ще се защитите максимално и ще видите, че не всеки иска да ви измами и че в тъмното няма скрити неща които да ви изядат.
renic
Младши потребител

Назад към Имотни казуси