Здравейте,
Сключих преди няколко месеца трудов договор с изпитателен срок 6 месеца на стандартна бланка от книжарницата.
Долу в полето "Трудовия договор се прекратява с .................. мес. предизвестие и е еднакъв и за двете страни" /мисля, че нещо такова пишеше/ не е попълнено нищо.
Многоточието, където трябва да се попълни срока за предизвестие е оставено празно.
Това значи ли, че прекратяването на тр.договор следва да е без призвестие и за двете страни ?
Благодаря предварително !
- Дата и час: 24 Ное 2024, 19:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Колко е предизвестието при този вид договор?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Трябва много да внимавате докато сте на изпитателен срок.по условията на чл.71,ал.1 от КТ до изтичане срока на изпитване /в случая 6 месеца/ страната,в чиято полза е уговорено изпитването може да прекрати договора без предизвестие.Едва ли изпитването да е уговорено във Ваша полза-обикновенно е в полза на работодателя.
При постъпването Ви на работа следва да Ви е връчен екземрпляр от трудовия договор.Проверете си в действителност как е сключен !
При постъпването Ви на работа следва да Ви е връчен екземрпляр от трудовия договор.Проверете си в действителност как е сключен !
Последна промяна gosho72 на 14 Сеп 2006, 13:09, променена общо 2 пъти
- gosho72
- Потребител
gosho72 написа:Трябва много да внимавате докато сте на изпитателен срок.по условията на чл.71,ал.1 от КТ до изтичане срока на изпитване /в случая 6 месеца/ страната,в чиято полза е уговорено изпитването може да прекрати договора без предизвестие.Едва ли изпитването да е уговорено във Ваша полза-обикновенно е в полза на работодателя.
Да! Знам, че страната в чиято полза е уговорен срока на изпитване може да прекрати договора без предизвестие. Но, в случая, полето не е попълнено! Тогава ? В полза и на двете страни ли е ?
- r_simeonova
- Нов потребител
Няма никаква законова пречка договора по чл.70 да е сключен в полза и на двете страни.Но задължително следва да бъде упоменато като основание в сключения договор.
Уговорката се явява модалитет на договора.Липсата и предполага,че договора може да се сключи в полза и на двете страни.
Уговорката се явява модалитет на договора.Липсата и предполага,че договора може да се сключи в полза и на двете страни.
- gosho72
- Потребител
Кодекс на труда: Чл.70 ал.2 В договора по ал.1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.
- prnedev
- Активен потребител
gosho72 Искаш да кажеш, че щом не е попълнено полето "........ месеца предизвестие и е еднакъв и за двете страни", срока е уговорен в полза на двете страни. Тоест БЕЗ предизвестие и за двете страни ? Така ли?
- r_simeonova
- Нов потребител
Да точно така, разбира се, ако е сключен по чл.70 ал.1 във връзка с чл.62 от КТ. Симеонова, аз доколкото разбирам не е попълнено в чия полза е срока за изпитване.
А резултата е същия. В тези 6 месеца всеки може да прекрати договора без предизвестие. Достатъчно е само едно уведомление, за да се оформят документите. Нещо от рода "Уведомявам ви, че от еди коя си дата считам договора за прекратен", за да може да се задейства процедурата по подаване на данни в НАП.
А резултата е същия. В тези 6 месеца всеки може да прекрати договора без предизвестие. Достатъчно е само едно уведомление, за да се оформят документите. Нещо от рода "Уведомявам ви, че от еди коя си дата считам договора за прекратен", за да може да се задейства процедурата по подаване на данни в НАП.
- prnedev
- Активен потребител
prnedev много ти благодаря !
Чела съм кодекса и знам, че зависи в чия полза е уговорен срока, ако е в полза на работодателя, значи той може да ме уволни по всяко време, а аз дължа предизвестие /колкото е отбелязано/ !
Но аз за първи път подписвам такъв договор /на бланка от книжарницата/ и в него има едно празно поленце, където трябва да се попълни срока на предизвестието, който е еднакъв и за двете страни.
В моя договор това поле е празно, не съм юрист, но реших, че щом не попълнено 1 месец, 2 месеца или 3 месеца, значи е БЕЗ предизвестие и за двете страни !
Чела съм кодекса и знам, че зависи в чия полза е уговорен срока, ако е в полза на работодателя, значи той може да ме уволни по всяко време, а аз дължа предизвестие /колкото е отбелязано/ !
Но аз за първи път подписвам такъв договор /на бланка от книжарницата/ и в него има едно празно поленце, където трябва да се попълни срока на предизвестието, който е еднакъв и за двете страни.
В моя договор това поле е празно, не съм юрист, но реших, че щом не попълнено 1 месец, 2 месеца или 3 месеца, значи е БЕЗ предизвестие и за двете страни !
- r_simeonova
- Нов потребител
Погледнах си договора, наистина е по чл.70, и щом не пише колко е срока на предизвестие - БЕЗ предизвестие и за двете страни !
- r_simeonova
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|