Ситуацията е следната: Решавам да напусна поради промяна на работното място, а с това и на длъжностната характеристика, както и неплащане на социални осигуровки в продължение на 7 месеца. Подадох молба за напускане и от същия ден спрях да ходя на робота. Последва дисциплинарно уволнение. Въпросът ми е следният: ако не съм получила уведомителните писма за даване на обяснения поради отсъствие, те ще бъдат ли признати от съда? И тази молба, която подадох за напускане без да напиша в нея нито една причина важи ли и в случаите на чл.327 т.3 и 3а. Тоест тя достатъчна ли е да прекрати трудовото правоотношение без предизвестие.
Ще съм Ви много благодарна ако разгледате случая и ми дадете съвет как да изляза от ситуацията. Според Инспекция по труда уволнението е незаконосъобразно. Имам и документ от НАП, че осигуровките са платени със 7 месеца закъснение.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 18:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Help
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Imam da. Te dori mi q varnaxa s rezoluciq ot rabotodatelq "ne sum saglasen". Sled proverkata ot inspekciq po truda figurira i pri tqx. Prilojila sum q i v iskovata si molba. Problemat e 4e na parvoto delo advokatat na firmata edinstveno povtarqshe za tezi uvedomitelni pisma za iskane na saglasie kolko prilejno bili prateni , no spored tqx az sym otkazvala da gi polu4a. Deloto beshe otlojeno tai kato az iskax da doveda svidetel -kolegata mi, s koito se nadqva da dokaja 4e rabotnoto mi mqsto be smeneno bez moe saglasie za neopredeleno vreme. Interesnoto v sada beshe 4e sadiqta ne obarna golqmo vnimanie na tova 4e osigurovkite ne mi bqxa plateni v srok, az ne sum kompetentna, no kum kogo trqbva da se obarna za tezi osigurovkiq vse pak v prodaljenie na 7 meseca az sum bila ostetena strana.
- riddah
- Младши потребител
riddah написа:Imam da. Te dori mi q varnaxa s rezoluciq ot rabotodatelq "ne sum saglasen". Sled proverkata ot inspekciq po truda figurira i pri tqx. Prilojila sum q i v iskovata si molba. Problemat e 4e na parvoto delo advokatat na firmata edinstveno povtarqshe za tezi uvedomitelni pisma za iskane na saglasie kolko prilejno bili prateni , no spored tqx az sym otkazvala da gi polu4a. Deloto beshe otlojeno tai kato az iskax da doveda svidetel -kolegata mi, s koito se nadqva da dokaja 4e rabotnoto mi mqsto be smeneno bez moe saglasie za neopredeleno vreme. Interesnoto v sada beshe 4e sadiqta ne obarna golqmo vnimanie na tova 4e osigurovkite ne mi bqxa plateni v srok, az ne sum kompetentna, no kum kogo trqbva da se obarna za tezi osigurovkiq vse pak v prodaljenie na 7 meseca az sum bila ostetena strana.
Вижте разбирам,че вие имате адвокат и така ,както чета човека си води добре делото ,така че не бих му се набъркала в работат давайки съвети по форумите.
Ще ви кажа само ,че заповедтта е незаконосъобразна и имате голям шанс да спечелите .
- donna
- Старши потребител
Mnogo e glupavo ot moq strana, no naistina nqmam vazmojnost za advokat, ne znam dori kak stignax do tuk, no nali znaete neznanieto ne me izvinqva. Nadqvax se 4e mojete da mi kajete nesta na koito da nablegna, i nesto mnogo vajno - ima li nqkade pomestena literatura otnosno kakva e procedurata v sada, toest kakvo se kazva parvo, koga da izvikam svidetelq i t.n., zastoto opredeleno bqx mnogo obarkana na parvoto delo i tova ne se xaresa na sadiqta.
- riddah
- Младши потребител
Mnogo e glupavo ot moq strana, no naistina nqmam vazmojnost za advokat, ne znam dori kak stignax do tuk, no nali znaete neznanieto ne me izvinqva. Nadqvax se 4e mojete da mi kajete nesta na koito da nablegna, i nesto mnogo vajno - ima li nqkade pomestena literatura otnosno kakva e procedurata v sada, toest kakvo se kazva parvo, koga da izvikam svidetelq i t.n., zastoto opredeleno bqx mnogo obarkana na parvoto delo i tova ne se xaresa na sadiqta.
- riddah
- Младши потребител
Най-напред задължително си упълномощете адвокат за процеса.И не мислете в съдебното заседание какво и кога се казва,а съвместно с упълномощения Ви адвокат насочете усилията си по събирането на доказателства относно неизплащането на дължимото си трудово възнаграждение и неизплатени осигуровки.Задължително трябва да поискате от съда назначаване на съдебно-счетоводна експертиза по реда на чл.157,ал.1 от ГПК.С тази експертиза ще се установи размера и периодичността на изплащаните Ви трудови възнаграждения и вноски към общественото осигуряване.Не разчитайте само на свидетелските показания относно промяната на работното Ви място.Следва съдът да установи този факт и посредством събиране на писмени доказателства от предприятието.
По силата на чл.335,ал.3 от КТ работодателят е следвал да прекрати трудовото Ви правоотношение още от момента на получаване на Вашето изявление.
За себе си намирам отговор защо работодателят Ви не издал заповед за Вашето освобождаване по чл.327,ал.2 от КТ.Ами просто защото трябва да Ви начислява и обезщетение по смисъла на чл.221 от КТ.
Бих ви запитал относно изплащането на трудовото възнаграждение-изплащана ли Ви е някаква част от него под формата на аванс или минимално трудово възнаграждение?Ако това е така опасявам се,че разпоредбата на чл.327,ал.2 от КТ е неприложима.
По силата на чл.335,ал.3 от КТ работодателят е следвал да прекрати трудовото Ви правоотношение още от момента на получаване на Вашето изявление.
За себе си намирам отговор защо работодателят Ви не издал заповед за Вашето освобождаване по чл.327,ал.2 от КТ.Ами просто защото трябва да Ви начислява и обезщетение по смисъла на чл.221 от КТ.
Бих ви запитал относно изплащането на трудовото възнаграждение-изплащана ли Ви е някаква част от него под формата на аванс или минимално трудово възнаграждение?Ако това е така опасявам се,че разпоредбата на чл.327,ал.2 от КТ е неприложима.
- gosho72
- Потребител
Първо - трудовото ми възнаграждение е плащано що годе редовно, но осигуровките не са. Имам писмени доказателства за това.
Второ - не съм искала да засягам чл.327 т.2, а 3 и 3а
Трето- по-важният ми въпрос е тази молба, която към подала без да описвам причини в нея Е ли достатъчна за прекратяване на трудовото правоотношене без предизвестие.
Иначе ви благодаря за отговорите
Трето- по-важният ми въпрос е тази молба, която към подала без да описвам причини в нея Е ли достатъчна за прекратяване на трудовото правоотношене без предизвестие.
- riddah
- Младши потребител
Първо - трудовото ми възнаграждение е плащано що годе редовно, но осигуровките не са. Имам писмени доказателства за това.
- riddah
- Младши потребител
riddah написа:Първо - трудовото ми възнаграждение е плащано що годе редовно, но осигуровките не са. Имам писмени доказателства за това.
Ами на практика Вие сте прекратили трудовото си правоотношение именно имайки в предвид постановките на чл.327 от КТ.И е следвало точно и изчерпателно да изложите мотивите си в молбата,фактите по неплащането на осигуровки за изтеклия период и основанието за прекратяване на трудовото правоотношение.Пречка ли беше за Вас да поискате освобождаване по чл.325,т.1 от КТ - взаимно съгласие на страните?Ако успеете да докажете виновното поведение на работодателя по чл.327,ал.2 и 3 от КТ-да тази молба е достатъчна.И дисциплинарното Ви уволнение ще бъде признато за незаконосъобразно и отменено.
При условие,че от време на време Ви е заплащано трудово възнаграждение обяснете ми как Вашия работодател е заобиколил чл.7,ал.1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване-относно реда за внасянето на осигурителните вноски?
Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие
Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
............
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;
- gosho72
- Потребител
Ами той ми плаща на ръка, но аз съм се подписвала на ведомост. Не знам как е заобиколил чл.7. Но аз имам документ от НАП Варна- централна дирекция за обжалване, че осигуровките са ми изплатени след 7 месеца. Но разбирате ли на тези осигуровки никой не обръща внимание в съда. Набляга се на това, че са ме уволнили дисциплинарно, защото не съм се явила на робота 2 последователни дни и защото управителят не бил съгласен с молбата ми за напускане.
Имат пощенска разписка за пратени 2 уведомителни писма, в които ме канят за даване на обяснения - едното от куриер, другото по пощата. И двете не съм получила. Ще се признаят ли, ако аз не съм ги получила. Те твърдят че не съм искала да ги получа, но не е така. Заповедта за дисциплинарно уволнение е написана дори 3 дни преди да бъде върната обратната разписка от пощата, която показва че не съм я получила.
Имат пощенска разписка за пратени 2 уведомителни писма, в които ме канят за даване на обяснения - едното от куриер, другото по пощата. И двете не съм получила. Ще се признаят ли, ако аз не съм ги получила. Те твърдят че не съм искала да ги получа, но не е така. Заповедта за дисциплинарно уволнение е написана дори 3 дни преди да бъде върната обратната разписка от пощата, която показва че не съм я получила.
- riddah
- Младши потребител
още нещо - няма писмена заповед за преместване на друго работно място, имам само колега който може да потвърди това, както и касова книга която съм приключвала на края на роботния ден с моето име и подпис.
- riddah
- Младши потребител
Вижте, разбирам, че положението Ви е сложно. Казусът иначе не е чак толкова необичаен, само че и аз бих Ви посъветвал да си упълномощите адвокат, а ако не можете - поне да се консултирате с колега (не излиза кой знае колко скъпо). Защото Вие вече сте навлезли в гражданскоправен спор пред съд, а това си е доста сериозна работа и форумни консултации по въпроси като напр. "Какво се казва първо?" или "Кога да извикам свидетеля?" едва ли ще Ви помогнат много.
Доколкото схващам сте оспорили дисциплинарното си уволнение относно неговата законосъобразност пред съда и поне от изложеното до тук имате сериозни основания, но от друга страна казвате, че преди това сама сте подала молба за напускане (без да уточнявате основанието по КТ). Ако наистина се приеме, че още преди заповедта за уволнение трудовото Ви правоотношение е прекратено (напр. по чл.327, т.3 т.е. без предизвестие - от момента на получаване от страна на работодателя на писменото Ви изявление за прекратяване на договора, съгласно чл.335, ал.2, т.3 КТ), то и искането Ви за отмяна на уволнението става безпредметно (защото към момента на извършването му от страна на работодателя Вие вече не сте била на работа при него!), респ. това е основание за отхвърляне на исковете Ви за обезщетение поради незаконно уволнение и за възстановяване на предишната работа. В този случай може би ще имате основание за предявяване на иск по чл.344, ал.1, т.4 КТ - за промяна на вписаното в трудовата Ви книжка или в други документи основание за уволнение. Дали обаче може да се приеме точна такава хипотеза - не знам..., защото ако не сте вписали основание за прекратяване на ТПО в молбата Ви до работодателя, по-скоро излиза, че сте искали прекратяване на договора по взаимно съгласие, а той не се е съгласил. Това коренно променя нещата.
Аз принципно се съгласявам с мнението на колегите относно незаконосъобразността на наложеното Ви дисциплинарно наказание уволнение респ. и за шансовете то да бъде отменено, но в случая е много важно какво точно сте поискали с исковата си молба, как сте формулирали претенциите си (т.нар. "петитум" на ИМ). Понякога грешната им формулировка, която за обикновения човек не е от чак толкова голямо значение, може да има фатални последици...
Що се отнася до това, че в първото по делото заседание съдията не е обърнал особено внимание на несвоевременното внасяне на осигуровките Ви, това вероятно е така, защото те се дължат въз основа на осигурително правоотношение, в което освен работодател и работник, участва и държавата и което (макар и свързано и в голяма степен обусловено от трудовото правоотношение), по начало не влияе на законосъобразността на действията на страните по ТПО. В този смисъл то обикновено се явява ирелевантно за подобни спорове.
Освен това вижте написаното по-горе от колегата за бъдещите Ви процесуални действия, свързани с доказателствените Ви искания. Така че пак повтарям - работата си е сериозна (особено след като противникът Ви се представлява от адвокат) и ако не друго, то поне потърсете консултация с колега.
УСПЕХ !
Доколкото схващам сте оспорили дисциплинарното си уволнение относно неговата законосъобразност пред съда и поне от изложеното до тук имате сериозни основания, но от друга страна казвате, че преди това сама сте подала молба за напускане (без да уточнявате основанието по КТ). Ако наистина се приеме, че още преди заповедта за уволнение трудовото Ви правоотношение е прекратено (напр. по чл.327, т.3 т.е. без предизвестие - от момента на получаване от страна на работодателя на писменото Ви изявление за прекратяване на договора, съгласно чл.335, ал.2, т.3 КТ), то и искането Ви за отмяна на уволнението става безпредметно (защото към момента на извършването му от страна на работодателя Вие вече не сте била на работа при него!), респ. това е основание за отхвърляне на исковете Ви за обезщетение поради незаконно уволнение и за възстановяване на предишната работа. В този случай може би ще имате основание за предявяване на иск по чл.344, ал.1, т.4 КТ - за промяна на вписаното в трудовата Ви книжка или в други документи основание за уволнение. Дали обаче може да се приеме точна такава хипотеза - не знам..., защото ако не сте вписали основание за прекратяване на ТПО в молбата Ви до работодателя, по-скоро излиза, че сте искали прекратяване на договора по взаимно съгласие, а той не се е съгласил. Това коренно променя нещата.
Аз принципно се съгласявам с мнението на колегите относно незаконосъобразността на наложеното Ви дисциплинарно наказание уволнение респ. и за шансовете то да бъде отменено, но в случая е много важно какво точно сте поискали с исковата си молба, как сте формулирали претенциите си (т.нар. "петитум" на ИМ). Понякога грешната им формулировка, която за обикновения човек не е от чак толкова голямо значение, може да има фатални последици...
Що се отнася до това, че в първото по делото заседание съдията не е обърнал особено внимание на несвоевременното внасяне на осигуровките Ви, това вероятно е така, защото те се дължат въз основа на осигурително правоотношение, в което освен работодател и работник, участва и държавата и което (макар и свързано и в голяма степен обусловено от трудовото правоотношение), по начало не влияе на законосъобразността на действията на страните по ТПО. В този смисъл то обикновено се явява ирелевантно за подобни спорове.
Освен това вижте написаното по-горе от колегата за бъдещите Ви процесуални действия, свързани с доказателствените Ви искания. Така че пак повтарям - работата си е сериозна (особено след като противникът Ви се представлява от адвокат) и ако не друго, то поне потърсете консултация с колега.
УСПЕХ !
- fetisov
- Потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|